Preţurile de consum au crescut cu 0,52% în luna noiembrie, faţă de 0,55% în octombrie, pe fondul unei noi runde de scumpiri la produsele alimentare, scrie Saptamana Financiara.
Rata anuală a inflaţiei a coborât uşor, la 7,73%, comparativ cu luna precedentă (7,88%), ca urmare a unui efect de bază favorabil. Faţă de octombrie, preţurile la produsele alimentare au urcat cu 0,88%, în timp ce mărfurile nealimentare şi serviciile s-au scumpit mai puţin, cu 0,38%, respectiv 0,2%.
În categoria produselor alimentare, cea mai mare creştere de preţuri a fost înregistrată, pentru a doua lună consecutiv, la cartofi, care s-au scumpit cu 10%. În octombrie, preţul cartofilor s-a majorat cu 12%. La ouă, preţurile au crescut cu 8%, în condiţiile în care în luna anterioară au urcat cu 7%. Alte scumpiri importante au fost raportate la fructe proaspete, cu 4,32%, la făină cu 3,5%, la mălai cu 1,9%, la zahăr cu 2,2% şi la ulei cu 2,4%. Scumpirea mărfurilor alimentare a reprezentat mai mult de jumătate din nivelul inflaţiei din penultima lună a anului. Inflaţia s-ar fi situat fără influenţele de la legume, fructe, ouă în jurul nivelului de 0,2%.
În intervalul decembrie 2009-noiembrie 2010, în care preţul mărfurilor alimentare a avansat cu 7,39%, cele mai importante scumpiri s-au înregistrat la cartofi (36,39%) şi ulei (19,16%).
Rata anuală a inflaţiei a coborât uşor, la 7,73%, comparativ cu luna precedentă (7,88%), ca urmare a unui efect de bază favorabil. Faţă de octombrie, preţurile la produsele alimentare au urcat cu 0,88%, în timp ce mărfurile nealimentare şi serviciile s-au scumpit mai puţin, cu 0,38%, respectiv 0,2%.
În categoria produselor alimentare, cea mai mare creştere de preţuri a fost înregistrată, pentru a doua lună consecutiv, la cartofi, care s-au scumpit cu 10%. În octombrie, preţul cartofilor s-a majorat cu 12%. La ouă, preţurile au crescut cu 8%, în condiţiile în care în luna anterioară au urcat cu 7%. Alte scumpiri importante au fost raportate la fructe proaspete, cu 4,32%, la făină cu 3,5%, la mălai cu 1,9%, la zahăr cu 2,2% şi la ulei cu 2,4%. Scumpirea mărfurilor alimentare a reprezentat mai mult de jumătate din nivelul inflaţiei din penultima lună a anului. Inflaţia s-ar fi situat fără influenţele de la legume, fructe, ouă în jurul nivelului de 0,2%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În intervalul decembrie 2009-noiembrie 2010, în care preţul mărfurilor alimentare a avansat cu 7,39%, cele mai importante scumpiri s-au înregistrat la cartofi (36,39%) şi ulei (19,16%).
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News