Publicat in: Stiri
CATAR: Inchiderea hipermarket-urilor in zilele de duminica nu rezolva nici pe departe problemele producatorilor autohtoni
Reprezentantii Confederatiei Asociatiilor Taranesti din Romania au prezentat intr-un comunicat o serie de masuri ce ar trebui luate pentru a inlesni accesul pe piata al produselor autohtone.
Una din cele mai importante organizatii care reprezinta interesele fermierilor si producatorilor agricoli autohtoni, CATAR, a reactionat recent la o propunere facuta de unii parlamentari care se refera la adoptarea unei decizii prin care hipermarket-urile sa fie obligate sa isi inchida portile in zilele de duminica, pentru ca astfel clientii sa isi indrepte atentia spre pietele in care producatorii autohtoni isi vand marfa. Aceasta masura ar fi menita sa cresaca vanzarile producatorilor autohtoni si sa le inlesneasca acestora accesul la clientii obisnuiti ai marilor magazine, insa chiar cei care ar trebui sa fie principalii beneficiari isi exprima reticenta in privinta eficientei respectivei prevederei.
 
Printr-un comunicat remis recent, CATAR precizeaza ca, desi aceasta ar putea fi o cale prin care s-ar putea promova produsele eco-taranesti si chiar s-ar putea creste volumul vanzarilor, masura nu este suficienta pentru a rezolva problemele producatorilor, iar pe termen lung rezultatele ar fi nule.
 
Prin urmare, reprezentantii organizatiei supun atentiei celor responsabili cateva masuri care ar trebui luate pentru ca situatia producatorilor sa se imbunatateasca intr-adevar precizand ca „facilitarea accesului publicului romanesc la produsele agroalimentare autohtone trebuie realizata prin masuri specifice care sa stimuleze cooperarea intre toate organizatiile implicate in lantul dintre producator si consumator, iar  capacitatile de desfacere ale hypermarketurilor sa fie utilizate in beneficiul tuturor partenerilor”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
In document se mai solicita o mai minutioasa verificare a fructelor si legumelor importate care ajung pe piata romanesca, a calor valoare declarata este de multe ori diminuata, pentru a se evita plata unor taxe, in acest sens fiind dat exemplul cartofilor care au intrat in tara cu pretul de un ban pe kilogram.
 
O masura care i-ar ajuta pe producatorii romani sa intre in lantul de hiperermarket-uri ar fi dezvoltarea de depozite locale de legume si fructe, pentru ca astfel „fermierul se poate concentra doar pe productie iar depozitele pe comercializare”.
 
CATAR mai propune implementarea unui program national de testare gratuita pentru legumele si fructele romanesti si crearea unui ghid de bune practici pentru producatorii de legume si fructe, „astfel incat acestia sa invete cum sa foloseasca ingrasamintele si tratamentele, dar si ce soiuri de legume si fructe sunt cel mai bine adaptate la conditiile pedoclimatice din tara noastra”.
 
Pentru a elimina speculantii de pe filiera importurilor, produsele din import ar trebui sa fie comercializate doar in retelele de retail, iar in piete sa se vanda doar produse romanesti.  Nu in ultimul rand, in comunicatul dat publicitatii se mai solicita si implementarea unui mecanism solid de eliberare si de urmarire a carnetelor de producator, care sa nu poata fi eludat si care sa garanteze calitatea si trasabilitatea produselor, iar cei care vor fi prinsi ca incalca legea, sa fie amendati.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Ministerul Agriculturii asigura ca va veni in sprijinul legumicultorilor cu solarii distruse din cauza furtunilor
Ministerul Agriculturii asigura ca va veni in sprijinul legumicultorilor cu solarii distruse din cauza furtunilor
"Intram intr-o linie dreapta de discutii pentru Programul National de Redresare si...
Vin banii de la APIA pentru legumicultori
Vin banii de la APIA pentru legumicultori
Bugetul total destinat pentru spijinul cuplat in sectorul vegetal este de 430.913,348 de lei,...
DAJ-urile vor simplifica viata legumicultorilor
DAJ-urile vor simplifica viata legumicultorilor
Avand in vedere ca, pentru Ciclul I de productie, cultivatorii de tomate pot depune la Directiile...
Ajutor de stat pentru legumicultorii mici si medii?
Ajutor de stat pentru legumicultorii mici si medii?
"Legumicultorii au suferit pierderi in cursul anului 2020 si in anul 2021 ca urmare a...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton