Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce le-au cerut fermierii din Pro Agro reprezentantilor Ministerului Agriculturii

ce-le-au-cerut-fermierii-din-pro-agro-reprezentantilor-ministerului-agriculturii

Miercuri a avut loc intalnirea membrilor Consiliului Director al PRO AGRO cu ministrul Daniel Constantin si secretarii de stat Achim Irimescu si Valeriu Soneriu. La intalnire au participat, cu statut de invitat, si reprezentantii - Organizatiei Interprofesionale Nationale PRODCOM Legume Fructe si ai Asociatiei Amelioratorilor, Producatorilor si Comerciantilor de Samanta din Romania.


Potrivit unui comunicat al Federatiei, intalnirea a avut ca scop prezentarea prioritatilor strategice pe termen scurt si mediu ale Federatiei. in acest sens, PRO AGRO a transmis domnului ministru un document de pozitie continand problemele identificate si recomandari de solutionare ale acestora, pe fiecare sector agroalimentar reprezentat de Federatie.

"Federatia PRO AGRO considera intalnirea ca un prim pas de intrare in normalitate dupa inceputul de an dificil al agroindustriei romanesti. O constructie inter-institutionala autentica se bazeaza pe dialogul partenerilor sociali. Este momentul sa lasam scandalurile si sa ne apucam de treaba. Sa discutam transparent si deschis probleme care apar si sa informam consumatorul despre realizarile din agricultura si industria alimentara romaneasca. Sa regasim increderea in produsele nationale si sa punem in centru interesele producatorului si consumatorului roman", se precizeaza in comunicat.

Referitor la sectorul de productie vegetala, principalele subiecte discutate au fost (1) promovarea de acte normative privind comasarea si cadastrarea terenurilor agricole (2) mecanisme de stimulare a serviciilor de consultanta oferite micilor fermieri (3) facilitarea accesarii fondurilor europene prin PNDR si (4) cai de stimulare a cumpararii de terenuri agricole de catre fermierii romani.

Sectorul productiei si procesarii de legume si fructe a ridicat, in principal, urmatoarele probleme (1) necesitatea reducerii evaziunii fiscale, eliminarea concurentei neloiale si stimularea productiei sigure, (2) elaborarea strategiei de restructurare a sectorului pomicol, cresterea suprafetelor de spatii protejate si suprafetelor de legume, (3) continuarea finantarii de la bugetul de stat a proiectelor de promovare a produselor romanesti pentru comertul intracomunitar si cu tari terte prin participarea la targuri si expozitii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Sectorul irigatii a solicitat (1) negocierea din piata libera a pretului la energia electrica pentru irigatii impreuna cu ANIF, (2) efectuarea probelor de apa pentru irigat la statiile de pompare, (3) alimentare cu apa pentru irigat pe canale in baza contractelor de livrare a apei pentru irigat incheiate intre ANIF si OUAI-uri si (4) asimilarea FOUAI cu ANIF prin OUG 82.

Sectorul vitivinicol a identificat ca cele mai importante probleme (1) consecvența inter-institutionala privind elaborarea actelor normative specifice, (2) transpunerea legislației comunitare specifice sectorului vitivinicol si (3) stimularea producatorilor de vin pentru certificarea vinurilor cu DOC si IG.

Sectorul plante medicinale si aromatice a propus puncte de vedere referitoare la (1) schimbarea legislatiei in vigoare referitoare la suplimente alimentare, respectiv Ordinul 244/2005 al MADR (2) sprijinirea cercetarii romanesti, (3) modificarea legislatiei in ceea ce priveste izolarea furajelor care contin alfatoxina peste limita legala si (4) reducerea TVA-ului la suplimentele alimentare care contin plante medicinale si aromatice.

Sectorul productiei carnii de porc s-a referit la (1) masurile pentru finantarea sectorului (2) combaterea evaziunii fiscale pe lantul carnii si produselor procesate si (3) implicarea conducerii MADR pentru trecerea Romaniei in Anexa II la Decizia CE 855 /2006 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice in statele membre UE.

Sectorul productiei carnii de pasare si a oualor a prezentat un ansamblu de probleme centrate pe (1) evaziunea fiscala si piata neagra in comertul cu carne de pasare si oua consum, reducerea TVA-ului la carne de pasare si oua de consum (3) suplimentarea fondurilor pentru masura 215 de bunastare, (4) asigurarea subventiei la motorina pentru anul 2013, (5) organizarea dialogului institutional pe filierele de produs, (6) facilitati pentru extinderea suprafetelor cultivate cu soia, (7) necesitatea controlului riguros la etichetarea carnii de pasare din import.

Sectorul cresterii ovinelor a solicitat (1) re-analizarea normei de venit la specia ovina, (2) o informare privind stadiul circuitului legislativ al propunerilor de modificare ale Legii Pajistilor si Legii Camerelor Agricole, (3) colaborare cu echipa care formuleaza recomandari pentru P.N.D.R. 2014 – 2020 si cea care se ocupa de normarea fondului funciar, (4) informare privind stadiul certificarii comertului bilateral cu animale vii intre ROMaNIA si TURCIA, (5) o analiza tehnico-economica si financiara privind medicul veterinar concesionar, (6) CNDP-uri crescute pentru specia ovine si caprine pentru anul 2013, (7) scheme de ajutor de stat pentru reproductie si conservare rase, (8) imbunatatirea politicilor de incurajare a asocierii si (9) clarificarea situatiei sumelor ce trebuiesc recuperate de APIA de la crescatori reprezentand CNDP/cap de ovina/caprina pentru anii 2007, 2008, 2009, 2010 ca rezultat al verificarilor facute de Curtea de Conturi .

Tinerii fermieri au solicitat (1) sprijin pentru majorarea suprafetei lucrate de fermierii tineri, care primesc forma de sustinere prin PNDR, de la 25 de ha la un minim de 50 de ha, (2) credite pentru achizitionarea de terenuri la o dobanda subventionata, (3) introducerea tinerilor specialisti ca prioritari in specificatiile de atribuire ale ADS , (4) introducerea in cultura a plantelor modificate genetic, (5) imbunatatirea urgenta a modului de functionare a Comitetului de Monitorizare, (6) stabilirea in comun a strategiei referitoare la viitoarea PAC dupa 2013 si (7) adoptarea unor pozitii care sa promoveze interesele agricultorilor romani.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton