Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce plati compensatorii pot primi fermierii, pentru protejarea unor specii de pasari

ce-plati-compensatorii-pot-primi-fermierii-pentru-protejarea-unor-specii-de-pasari

MADR a introdus din acest an trei noi pachete pentru conservarea unor specii de pasari prin masura 10 - Agro-mediu şi clima din PNDR 2014 - 2020.


Fermierii care pastreaza terenurile agricole detinute pentru protejarea unor specii de pasari vor putea primi, incepand din acest an, plati compensatorii situate intre 92 si 269 euro pe hectar anual, prin masura 10 - Agro-mediu si clima din PNDR 2014 - 2020, fondurile totale alocate depasind un miliard de euro.
 
Astfel, prin Pachetul 9 - terenuri agricole importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica (Aquila pomarina), nivelul platilor este de 200 euro/ha/an (sub-pachetul 9.1), insa pe parcelele angajate se vor lasa fasii necultivate/nerecoltate.
 
MADR precizeaza ca este interzisa utilizarea fertilizantilor chimici si a pesticidelor si cultivarea rapitei, porumbului si florii-soarelui, iar pe fasiile necultivate se va desfasura doar activitatea agricola minima.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

De asemenea, angajarea sub-pachetului 9.2 - pajisti permanente importante ca zone de hranire pentru acvila tipatoare mica poate aduce fermierilor un plus financiar de 269 de euro/ha/an in varianta 9.2.1, respectiv daca realizeaza lucrari manuale pe pajisti importante pentru acvila tipatoare mica, sau 190 euro/ha/an daca aleg sa efectueze lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru acvila tipatoare mica (varianta 9.2.2).
 
Pe parcelele angajate, cositul poate incepe numai dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru incarcatura cu animale pe pasuni si pentru cantitatile de gunoi de grajd utilizat in mod traditional. Se interzic utilizarea fertilizantilor chimici si a pesticidelor, drenajul şi folosirea utilajelor grele.
 
In cazul pachetului 10 - refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de pasari comune asociate terenurilor agricole, plata poate fi de 92 de euro/an/ha, dar pe parcelele angajate se vor lasa fasii necultivate, pe care nu se vor aplica ingrasaminte chimice sau pesticide. De asemenea, pe fasiile necultivate se va desfasura activitatea agricola minima.
 
Potrivit datelor MADR, pachetul 11 - terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda) are urmatoarele sub-pachete: 11.1 - terenuri arabile importante pentru dropie, cu varianta 11.1.1 - conversia terenurilor arabile in pajisti, unde plata compensatorie poate ajunge la 255 euro/ha/an, dar pe suprafata angajata se va infiinta pajişte; varianta 11.1.2 - zona de protectie pentru dropie pe teren arabil - 100 euro/ha/an (pe suprafata angajata se va respecta in fiecare an un anumit asolament).
 
Pe suprafata angajata in cadrul ambelor variante suprafetele pe care s-au infiintat culturi perene vor putea fi cosite dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protecţia pasarilor cuibaritoare la sol.
 
In ceea ce priveste sub-pachetul 11.2 - pajisti permanente importante pentru dropie, acesta are varianta 11.2.1 - lucrari manuale pe pajisti importante pentru dropie cu plati de 269 euro/ha/an, varianta 11.2.2 - lucrari cu utilaje usoare pe pajisti importante pentru dropie - 190 euro/ha/an, varianta 11.2.3 - lucrari cu utilaje grele pe pajisti importante pentru dropie - 169 euro ha/an.
 
Pe parcelele angajate, cositul poate incepe numai dupa 1 iulie, fiind necesara lasarea unor suprafete necosite pana la 1 septembrie. Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, iar pentru varianta 11.2.3, utilajele grele vor fi dotate cu un dispozitiv pentru protectia pasarilor cuibaritoare la sol.
 
Se vor respecta anumite limite pentru inceperea pasunatului, incarcatura cu animale pe pasuni si pentru cantitatile de gunoi de grajd utilizat in mod tradiţional. Se interzic utilizarea fertilizanţilor chimici si a pesticidelor si desfasurarea oricaror lucrari agricole pe timp de noapte.
 
Platile compensatorii se acorda pentru respectarea angajamentelor pe o perioada de 5 ani, fiind necesar ca fermierii sa respecte cerintele de baza si cele specifice aferente pachetelor pentru care aplica si sa tina o evidenta a activitaţilor agricole prin completarea caietului de agro-mediu.
 
Indiferent daca pachetul se aplica pe teren arabil sau pe pajisti permanente, nu este permis aratul sau discuitul pajistilor existente in cadrul fermelor care au angajamente in derulare. Beneficiarii va trebui sa faca dovada detinerii cunostintelor necesare implementarii angajamentelor. Alocarea totala a acestei masuri depaseste un miliard de euro.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton