Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce soluţia au găsit Boc şi bancherii pentru agricultură: Contractele de investiţii care nu au cofinanţarea asigurată vor fi reziliate. Ministerul ia la puricat toate proiectele
După o întâlnire de circa o oră şi jumătate cu reprezentanţi ai băncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale a României pe situaţia îngrijorătoare a creditării în sectorul agricol, premierul Emil Boc a anunţat că Ministerul Agriculturii va lua la puricat toate proiectele europene de investiţii aflate în derulare în acest domeniu. Instituţia va verifica în termen de 30 zile, urmând să identifice care sunt lucrările ce mai pot fi cofinanţate de firmele private şi care sunt cele care vor fi reziliate.
Cum privaţii s-au lansat în atragerea de fonduri europene şi acum nu mai au bani să susţină proiectele
Şeful Executivului a explicat, marţi, că a fost identificată principala cauză pentru care creditele sunt blocate şi, implicit, banii europeni pentru agricultură. Mai exact, în 2008, firmele nu erau obligate să prezinte băncilor scrisori de confort (document prin care beneficiarul garantează că are capacitatea financiară de a implementa proiectul- n.r.) sau măcar declaraţii pe proprie răspundere pentru a obţine credite destinate agriculturii, iar mulţi dintre contractori sunt în prezent în imposibilitatea de a mai asigura cofinanţarea acestor proiecte. "Invitaţia noastră directă pentru cei cu probleme de finanţare este să meargă la bancă pentru a discuta şi negocia condiţiile de creditare, astfel încât să poată continua proiectele. Acolo unde există un minim de bancabilitate, proiectul va continua, dar unde nu există nici măcar condiţii minimale pentru bancabilitate, contractul se va rezilia. Noi, ca ţară, nu putem sta la nesfârşit şi aştepta ani în şir să vedem dacă unii merg sau nu la bancă pentru credite, deoarece pierdem bani europeni", a spus Boc.
Astfel, soluţia la care s-a ajuns în cadrul întrevederii cu reprezentanţii băncilor comerciale şi cei a BNR a fost ca Ministerul Agriculturii, Fondul de Garantare a Creditului Rural şi băncile să semneze un protocol de colaborare care va permite firmelor ca iniţial să depună scrisori de confort neangajante pentru obţinerea de credite destinate unui proiect de investiţii în agricultură. Documentul va fi ulterior tranformat într-o scrisoare de confort angajantă dacă proiectul este aprobat.
"Este o măsură de siguranţă atât pentru investitori, cât şi pentru noi pentru că aceşti bani vor fi cheltuiţi în timp şi la timp din fondurile europene", a spus Emil Boc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Gandul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura