Exclusiv
Publicat in: Stiri
USAMV - bucurestiPrimul-ministru Emil Boc a participat, marti, la ceremonia de semnare a unor contracte de infrastructură publică în domeniul cercetării în valoare de 142 milioane de euro, finanţate din bugetul alocat operaţiunii Dezvoltarea infrastructurii de cercetare dezvoltare publice.

Prin contractele de finanţare vor beneficia 20 de instituţii de cercetare-dezvoltare publice din România, printre care sunt Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi medicină Veterinară Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad Iaşi si Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

„Este un semnal extrem de important, pentru că noul model de creştere economică în România este în mod obligatoriu necesar să se fundamenteze, pe de o parte, pe investiţii, dar şi pe ceea ce înseamnă cercetare, inovare şi dezvoltare. Semnalul de astăzi pe care l-am dat este acela că avem încredere în cercetarea românească, avem încredere că prin ceea ce fac cei din domeniul acesta vor contribui la sporirea contributivităţii şi productivităţii acestei ţări, ca ţară competitoare în UE”, a declarat premierul la finalul evenimentului.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h



Primul-ministru a evidenţiat importanţa respectării termenilor în derularea contractelor finanţate din fonduri europene şi a avertizat că în cazul depăşirii acestora, pentru a nu se pierde resursele financiare alocate, contractele vor fi reziliate iar fondurile - orientate spre alte proiecte.

„Am început să devenim foarte buni la depunere de proiecte, şi este un lucru îmbucurător. S-au făcut progrese la semnare de contracte, dar stăm încă foarte slab la capitolul implementare”, a mai atras atenţia premierul, arătând că, în prezent, deşi sunt semnate contracte de câteva miliarde de euro, plăţile efective pe toate programele operaţionalu sectoriale totalizează doar 1,2 miliarde de euro.

Şeful Executivului a insistat asupra imperativelor transparenţei şi legalităţii în utilizarea fondurilor europene, a căror absorbţie Guvernul face eforturi să o sprijine prin simplificarea procedurilor de accesare. „În fiecare reuniune a Comitetului Interministerial pe fondurile europene mai simplificăm o procedură. /…/. Dar nu putem substitui munca dumneavoastră, care trebuie să fie în deplină legalitate şi transparenţă. Avem în vedere de asemenea, modificarea pragurilor cu privire la achiziţiile publice pentru a ne pune în acord cu ceea ce există în Europa. Exact după regulile europene vom adopta şi legislaţia românească, tocmai pentru a putea asigura o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Lucru care urmează să se întâmple în următoarea lună, printr-o decizia guvernamentală”, a încheiat primul-ministru.

Axa prioritară 2 a POS-CCE are ca obiective creşterea capacităţii de cercetare prin investiţii în cercetare-dezvoltare, stimularea cooperării dintre instituţiile de cercetare-dezvoltare şi inovare şi întreprinderi şi creşterea accesului întreprinderilor la cercetare, dezvoltare si inovare. Aceasta beneficiază, pentru perioada 2007-2013, de o alocare de 646 milioane euro, dintre care 536 milioane de la FEDER şi 110 milioane euro de la bugetul de stat. Bugetul său reprezintă 21% din POS-CCE şi aproximativ 3% din totalul fondurilor structurale şi de coeziune alocate României.

Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), care gestionează Axa 2, a deschis la competiţie 85% din fondurile alocate acesteia, valoarea contractelor semnate până în prezent totalizând 245 milioane euro, adică 60% din fondurile Axei.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Intalnirea Anuala a Clubului Fermierilor AGRALIM  din Regiunea de Nord-Est si Republica Moldova, in 16 mai, la USAMV Iasi
Intalnirea Anuala a Clubului Fermierilor AGRALIM din Regiunea de Nord-Est si Republica Moldova, in 16 mai, la USAMV Iasi
Evenimentul va avea loc vineri, 16 mai 2014, in Aula Magna „Haralamb Vasiliu” a...
Ioan Avarvarei, fost rector al USAMV Iaşi, prezent pe lista clanurilor universitare publicată astăzi de Money.ro
Portalul de ştiri MONEY.RO a dat publicităţii astăzi o listă a clanurilor universitare, care...
USAMV Iasi isi cauta fostii absolventi pe Facebook
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Iasi a apelat la Facebook pentru a...
ACVAPEDIA 2010, seminar de acvacultura sustinut la USAMV Cluj
Specialişti din domeniul acvaculturii din Israel, România, Slovenia şi Ungaria au discutat,...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton