Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ciobanii nu au unde să vândă lâna oilor, ca urmare a închiderii ţesătoriilor şi a filaturilor
Închiderea majorităţii ţesătoriilor şi a filaturilor din ţara noastră a dus, pe de o parte, la creşterea importurilor de haine şi de covoare, în special din China şi din Turcia, şi la dispariţia tradiţiei de creştere a oilor pentru lână, pe de altă parte.
Piaţa internă a lânii aproape că nu mai există, întrucât ciobanii nu mai valorifică decât carnea - în special în preajma Paştelui - şi nu se mai preocupă ca lâna oilor să fie curată şi de calitate, pe motiv că nu au unde să o vândă sau că primesc un preţ prea mic. „Decât să iau trei lei şi 20 de bani pe lâna tunsă, mai bine o arunc sau las câinii să doarmă pe ea când e frig afară“, se plânge Vasile Ignat, crescător de oi din comuna Mereni, judeţul Constanţa.
De aceeaşi părere este şi Mihai Dumitriu, preşedintele Patronatului Crescătorilor şi Exportatorilor de Ovine (PACERO), care spune că preţurile oferite sunt mult mai mici decât costurile crescătorilor. „Majoritatea crescătorilor aruncă lâna sau o ard, pentru că nu au unde să o vândă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Şi dacă găsesc cumpărători, oricum preţul este foarte mic, de maximum 80 de bani pentru un kilogram“, a declarat Dumitriu. El a adăugat că pentru a tunde oile - obicei care ajută la creşterea în greutate mai rapidă a animalelor - crescătorii plătesc în jur de 1,2 lei pentru fiecare în parte. „Noi rămânem cu paguba“, a conchis Dumitriu.
Nici producătorii de covoare nu mai sunt atraşi de lâna românească. „De doi-trei ani preferăm să importăm fire de lână din Turcia, pentru că ne costă cu 20% mai ieftin decât dacă am cumpăra lână din România, care după ce se spală şi se curăţă are o pierdere la procesul tehnologic de cel puţin 50%“, ne-a declarat Alexandru Boldişor, director general al Covtex Feizy, producătorul covoarelor de Cisnădie.
Ideea este susţinută şi de Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS), care spune că oierii nu mai oferă lână de calitate. „Fibra de lână trebuie să aibă o anume calitate şi uniformitate pentru a putea fi folosită la producerea covoarelor şi a textilelor. Lâna autohtonă este foarte murdară, iar pierderea este de 60%.
Citeste mai mult in Adevarul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura