Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ciobanii şi-au măsurat oile de Ziua Europei
Sâmbătă, localnicii din satul hunedorean Petros au participat, cu mic cu mare, la ritualurile vechi de sute de ani care preced trimiterea oilor la stânile amenajate în Munţii Şureanu.
Faptul că, anul acesta, „măsuratul oilor” s-a făcut pe 9 mai, fix de Ziua Europei, a trecut, practic, nebăgat în seamă de ciobani.
Lapte măsurat cu „ţancul”
Sâmbătă, pe Valea Streiului, în locul numit Valea Rea, cu toate că zona este de o frumuseţe rară, mai toate familiile din Petros s-au adunat pentru a duce la bun sfârşit operaţiunile în urma cărora se calculează câtă brânză va primi, în săptămânile următoare, fiecare proprietar de oi. În Munţii Şureanu, unde localnicii din satul respectiv îşi trimit turmele la păscut, vremea se îmbunează abia în mai, aşa că prima sâmbătă din această lună este rezervată, întotdeauna, măsuratului oilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cantitatea totală de brânză pentru luna următoare s-a stabilit sâmbătă. Fiecare proprietar şi-a muls oile de faţă cu toată lumea. Apoi, şeful de stână i-a măsurat în „vedre şi găleţi” cantitatea de lapte, cu ajutorul unui instrument numit „ţanc” - un băţ de lemn cu incrustaţii făcute egal, introdus într-o găleată cu o capacitate maximă de 11 vedre (14,3 litri - n.r.), pusă pe o masă aşezată perfect orizontal. Următoarea măsurătoare se va face la stâna de sus, din Munţii Şureanu, în prima sâmbătă din luna iunie.
„Să ne mai lase ăştia cu bazaconiile lor”
Chiar dacă, anul acesta, ritualul ciobanilor a coincis cu Ziua Europei, localnicii n-au dat niciun semn c-ar fi dispuşi să accepte cerinţele Uniunii Europene în materie de oierit. „Vor gresie şi faianţă sus la stâna din munte. Păi, să le care ei în spate, pe jos, două ceasuri, că noi ne descurcăm şi fără ele. Să ne mai lase ăştia cu bazaconiile lor, că brânza pe care o facem noi aici n-are absolut nimica rău”, spune Valeriu Sălăşan, în vârstă 65 de ani, unul dintre pricipalii deţinători de oi din satul Petros.
Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura