Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ciobanii vor cere o nouă derogare pentru a-şi putea vinde produsele în pieţe de la 1 ianuarie
Crescătorii de ovine vor cere, la începutul anului 2009, o nouă derogare sau chiar renunţarea la ordinul 301 al ANSVSA privind înregistrarea activităţilor de vânzare directă a produselor alimentare de origine animală, motivând prin lipsa banilor pentru investiţii, a declarat Marcel Andrei.
Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din Sibiu, Marcel Andrei a declarat pentru NewsIn, că fermierii nu au bani să facă investiţiile necesare pentru a îndeplini condiţiile ordinului 301 şi nu vor putea să se înregistreze.
"Foarte puţini au reuşit până în prezent să se ridice la nivelul cerinţelor ANSVSA şi să se înregistreze şi doar 3% din cei care practică oieritul vor avea bani să facă investiţii până la expirarea derogării, restul urmând să îşi înceteze activitatea dacă va fi menţinut ordinul", a spus Marcel Andrei.
Acesta a adăugat că ţăranii se gândesc deja să îşi vândă animale, dacă nu îşi vor mai putea vinde produsele.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit lui Marcel Andrei, reprezentanţii tuturor cresătoriilor de ovine din ţară vor avea o întâlnire în data de 4 ianuarie 2009, în care va fi rediscutat ordinul 301 şi se va pune la punct un nou plan cu doleanţele fermierilor, ce va fi prezentat Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) şi se va cere o nouă derogare sau, în cel mai bun caz, renunţarea la ordin.
De asemenea, Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine din Sibiu, a adăugat că vor cere o mărire a subvenţiilor acordate crescătorilor de oi până la nivelul Uniunii Europene, menţionând că în prezent se primesc 44 de lei pentru ovine, ceea ce înseamnă 30% din media UE.
La începutul anului 2007, ANSVSA a emis un ordin prin care era interzisă comercializarea produselor primare, lapte, brânză, carne, la nivel naţional, vânzarea fiind permisă doar pe raza judeţului.
Ulterior, potrivit unui proiect emis de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), produsele au putut fi comercializate pe piaţa naţională, în acest sens fiind acordate derogări în ceea ce priveşte respectarea normelor europene privind igiena produselor produselor alimentare. Derogarea expiră însă la 1 ianuarie 2009.
Începând cu această dată, cei care practică oieritul trebuie să respecte unele măsuri de igienă cum ar fi aceea că la stână trebuie să existe o sursă de apă potabilă, precum şi facilităţi pentru spălarea mâinilor, respectiv mijloace igienice de uscare a mâinilor. De asemenea, trebuie să existe o ventilaţie naturală adecvată şi facilităţi pentru evacuarea corespunătoare a aburilor şi a vaporilor. Totodată, potrivit ANSVSA, în stână trebuie să se asigure iluminat natural sau artificial.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News