Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cititor recolta.eu: Sprijiniti cercetarea romaneasca in legumicultura!

Romania a avut 1700 ha sere din care se asigura consumul intern si export. Daca vom avea vreodata sere si dorim sa producem tomate romanesti, va trebui sa existe obligatoriu si un sector de cercetare (ameliorare, agrochimie, protectia plantelor). Daca vom continua sa importam samanta, vom consuma in continuare aceleasi rosii extrem de ferme si fara gust. Acesti hibrizi au fost creati utilizand mutantele rin si nor (genele mutante rin, nor şi alc sunt responsabile de maturizarea şi păstrarea îndelungată a fructelor de tomate, ele cresc termenul de păstrare a fructelor în câmp deschis - nota redactiei), care le confera fermitate in detrimentul gustului.

In Lista Oficiala a Soiurilor probabil ca mai sunt mentionati hibrizii F1 creati in Romania, care s-au cultivat pe suprafete relativ mari, si cu care s-a facut si export, fara obiectii in ceea ce priveste calitatea fructelor. Cercetarea pentru acest domeniu nu mai exista, iar genitorii acestor hibrizi si-au pierdut germinatia. Un hibrid nu se poate obtine decat in minimum 8 generatii, la care se adauga verificarea pe suprafete mai mari, omologarea, inmultirea genitorilor, organizarea loturilor de hibridare. Pacat, pentru ca Romania a cheltuit foarte multi bani pentru obtinerea acestor hibrizi (am inceput ameliorarea tomatelor in 1972 si am lucrat pana in 1999) si este mare pacat ca s-a piedut tot. Dar s-au pierdut atatea……

Si acum, cateva probleme de actualitate. Pietele sunt invadate de tomate asa zis “romanesti” (de fapt tot hibrizi F1 din import, lemnosi), la care se adauga stimularea cu hormoni sintetici in exces. Nu insist asupra efectelor nocive ale hormonilor sintetici asupra sanatatii.

Aceste tomate se recunosc usor: Sunt “tuguiate”, iar daca sunt taiate transversal, nu au seminte sau au numai rudimente de seminte, prezinta goluri, iar gustul este neplacut dulceag, nespecific tomatelor traditionale. Am sesizat Protectia Consumatorului in urma cu cativa ani, fara nici un rezultat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Astfel de tomate ar trebui interzise la consum, iar pentru a nu se mai ajunge in aceasta situatie, producatorii ar trebui avertizati ca o astfel de marfa nu va fi primita la vanzare. Ei nu vor sa piarda nici o floare, si stimuleaza prin cufundarea inflorescentei in stimulent (Tomaset, Tomafix, etc.) in concentratie mare. Stimularea se face in concentratii slabe si numai cand este nebulozitate si frig. Cel mai sensibil in aceste conditii este polenul, care isi pierde germinatia, iar in absenta acestuia, stimulentul determina cresterea ovarului in afara fecundarii, si de aici lipsa semintelor la fructele stimulate.

Nenorocirea este ca se stimuleaza chiar si cand sunt conditii optime, pentru ca au indus consumatorilor ideea ca acestea sunt rosiile romanesti. Am intrebat o taranca de ce face asa ceva, si mi-a raspuns sincer, ca altfel nu le vinde.

Oare nu se intreaba nimeni de ce rosiile din Turcia, Spania, etc. nu au o astfel de forma ? Nimanui nu i se pare ceva suspect? Deci, daca doriti sa avem rosii romanesti, sprijiniti cercetarea !

In speranta ca cineva va lua in seama cele semnalate de mine, va multumesc anticipat.

Narcisa Sindile
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016