Sute de clujeni au vizitat sâmbătă primul Târg Apicol organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în parteneriat cu Viitor Sănătos Grup şi cu Filiala Sălaj a Asociaţiei Apicultorilor din România, eveniment care reuneşte apicultori din întreaga Transilvanie, dar şi producători şi distribuitori de echipamente pentru crescătorii de albine, informează Agerpres.
Inginerul Radu Cristian Pandrea, care face parte din echipa de organizatori a târgului, a declarat, pentru AGERPRES, că la expoziţia cu vânzare de la Casa de Cultură a Studenţilor sunt prezenţi, cu standuri pline de miere de calitate, aproape toţi apicultorii invitaţi, alături de cunoscute companii producătoare sau importatoare de utilaje necesare acestui domeniu, iar "participarea numeroasă a crescătorilor de albine, precum şi interesul special al vizitatorilor dovedesc că evenimentul este unul de succes".
Pandrea a arătat, totodată, că interesele procesatorilor şi comercianţilor de miere, ale intermediarilor sunt mari şi, de cele mai multe ori, ei le cer apicultorilor să le vândă mierea la butoi, pe care o combină apoi cu miere adusă din Asia, inferioară din punct de vedere calitativ celei autohtone.
"Mierea din China, ca şi cea din Brazilia şi din Argentina - cei mai mari producători de miere din lume, la ora actuală, dar de calitate inferioară -, nu se compară deloc cu ceea ce aduc pe piaţă apicultorii din România. Ţara noastră nu are o producţie mare de miere, dar cea mai însemnată parte este ecologică şi cu o savoare remarcabilă. În Europa se recunoaşte, de multe decenii, că mierea românească este de cea mai bună calitate", a spus Radu Cristian Pandrea.
El a subliniat că tot ceea ce fac albinele - mierea, lăptişorul de matcă, ceara, propolisul - reprezintă "aur" pentru sănătatea omului. "Mierea nu este numai energizant, este un medicament de preţ. Propolisul are peste 70 de proprietăţi farmacologice utile, fiind antiviral şi întărind imunitatea organismului", a arătat Pandrea.
În cadrul târgului a fost organizat un seminar pe teme apicole, la care au participat fostul preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Eugen Zorici, directorul tehnic al Institutului pentru Apicultură, Adrian Siceanu, medicul Ştefan Stângaciu, preşedintele Societăţii Române de Apiterapie, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii. Au fost discutate cu precădere probleme legate de finanţarea acestui sector.
Consumul anual de miere pe cap de locuitor din România este de 400-500 de grame, comparativ cu două kilograme în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. La finele anului 2009, în România erau înregistrate 1.101 milioane de familii de albine, sub nivelul anului 1989, când numărul depăşea 1.201 milioane.
Inginerul Radu Cristian Pandrea, care face parte din echipa de organizatori a târgului, a declarat, pentru AGERPRES, că la expoziţia cu vânzare de la Casa de Cultură a Studenţilor sunt prezenţi, cu standuri pline de miere de calitate, aproape toţi apicultorii invitaţi, alături de cunoscute companii producătoare sau importatoare de utilaje necesare acestui domeniu, iar "participarea numeroasă a crescătorilor de albine, precum şi interesul special al vizitatorilor dovedesc că evenimentul este unul de succes".
Pandrea a arătat, totodată, că interesele procesatorilor şi comercianţilor de miere, ale intermediarilor sunt mari şi, de cele mai multe ori, ei le cer apicultorilor să le vândă mierea la butoi, pe care o combină apoi cu miere adusă din Asia, inferioară din punct de vedere calitativ celei autohtone.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Mierea din China, ca şi cea din Brazilia şi din Argentina - cei mai mari producători de miere din lume, la ora actuală, dar de calitate inferioară -, nu se compară deloc cu ceea ce aduc pe piaţă apicultorii din România. Ţara noastră nu are o producţie mare de miere, dar cea mai însemnată parte este ecologică şi cu o savoare remarcabilă. În Europa se recunoaşte, de multe decenii, că mierea românească este de cea mai bună calitate", a spus Radu Cristian Pandrea.
El a subliniat că tot ceea ce fac albinele - mierea, lăptişorul de matcă, ceara, propolisul - reprezintă "aur" pentru sănătatea omului. "Mierea nu este numai energizant, este un medicament de preţ. Propolisul are peste 70 de proprietăţi farmacologice utile, fiind antiviral şi întărind imunitatea organismului", a arătat Pandrea.
În cadrul târgului a fost organizat un seminar pe teme apicole, la care au participat fostul preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Eugen Zorici, directorul tehnic al Institutului pentru Apicultură, Adrian Siceanu, medicul Ştefan Stângaciu, preşedintele Societăţii Române de Apiterapie, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii. Au fost discutate cu precădere probleme legate de finanţarea acestui sector.
Consumul anual de miere pe cap de locuitor din România este de 400-500 de grame, comparativ cu două kilograme în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia. La finele anului 2009, în România erau înregistrate 1.101 milioane de familii de albine, sub nivelul anului 1989, când numărul depăşea 1.201 milioane.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News