Merca, APIA Cluj: taranul improprietarit de Cuza, astazi fermier de succes
Publicat la data de 31 Ian. 2021 in:
Stiri Directorul executiv al APIA Cluj arata in revista APIA cum "taranul roman improprietarit de Alexandru Ioan Cuza a ajuns astazi fermier de succes".
"Inca din acele vremuri, agricultura a fost una dintre cele mai importante ramuri ale economiei. Marile transformari produse in agricultura au avut efecte inca din 1864, o data cu reforma agrara, o masura luata pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, prin care taranii au fost eliberati de sarcinile feudale, intrand in posesia loturilor de teren agricol distribuite in acea perioada in functie de numarul de vite detinute", explica Merca.
Acesta continua si arata ca aplicarea reformei agrare din 1864 s-a incheiat in 1865, perioada in care un numar de 406.429 tarani au fost improprietariti cu loturi de teren agricol, pe o suprafata de 1.654.964 ha. "Dupa reforma agrara din 1864, din secolul al XIX-lea, pamanturile acordate au fost insuficiente pentru familiile din sectorul rural, iar taranii improprietariti nu au fost sustinuti pentru a deveni fermieri de succes. Mai mult, nu toti taranii au fost improprietariti. Astfel ca urmeaza inca doua reforme agrare cu mare amprenta asupra lucratorilor de pamanturi, cea din 1921, respectiv cea din 1945. In timpul reformei agrare din 1921 taranii devin stapani pe pamanturile lor si se elibereaza de toate poverile impuse de mosieri", subliniaza directorul executiv APIA Cluj.
In Transilvania, reforma agrara care a stat la baza improprietaririi taranilor, asigurandu-li-se astfel existenta, s-a realizat dupa 1 Decembrie 1918 cand s-a infaptuit Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Regatul Roman, hotarata de Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia. Astazi, doar la nivelul Transilvaniei - zona ce cuprinde judetele Bistrita-Nasaud, Cluj, Brasov, Covasna, Hunedoara, Harghita, Mures, Sibiu si Salaj – exista o suprafata totala de teren agricol de 2.381.073,79 ha ce ar putea fi exploatata. "In anul 2020, in judetul Cluj suprafata de teren agricol ce a putut fi exploatata a fost de 348.816,34 ha", precizeaza Merca.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
In baza Legii nr. 1/2004, pentru organizarea cat mai eficienta a agriculturii romanesti a fost infiintata Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, un organism ce functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Incepand cu 1 ianuarie 2007, APIA deruleaza fondurile europene pentru implementarea masurilor de sprijin finantate din Fondul European pentru Garantare in Agricultura. APIA Centrul Judetean Cluj face parte din cele 6 Centre Judetene amplasate in zona de Nord-Vest a Romaniei.
Din suprafata totala de teren arabil de 348.816,34 ha ce a putut fi exploatata la nivelul judetului Cluj, a fost declarata si exploatata in anul 2020, conform Cererilor Unice de plata pe suprafata deduse la APIA Cluj, o suprafata de 234.338,96 ha.
"Taranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astazi. Fermierul este o persoana fizica sau juridica, un grup de persoane fizice sau juridice, care indiferent de statutul juridic pe care il detine desfasoara o activitate agricola. De la Tanar Fermier la Mic Fermier, intr-un timp destul de scurt, dar cu multa daruire si munca, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pamant in exploatatie. Mecanizarea agriculturii joaca un rol important in parcurgerea acestor trei etape, fiind un factor esential in reducerea costurilor raportat la cresterea calitatii lucrarilor, respectiv la cresterea cantitatii si calitatii produselor", conchide Merca.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>