Coagularea exploatatiilor agricole prin asocierea fermierilor, obiectiv principal al noului PNDR
Publicat la data de 03 Nov. 2015 in:
Stiri Acest lucru a fost anuntat in cadrul conferintei „PNDR 2014 – 2020: 2015 – primul an de implementare. Perspective 2016”, organizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala.
In deschiderea conferintei, directorul general Mihai Herciu a prezentat subiectele ce au fost abordate in cadrul evenimentului, cu accent pe obiectivele PNDR 2014-2020, masurile de investitii in activitatile agricole şi non-agricole cuprinse in program, conditiile de accesare ale fondurilor europene, prezentarea rezultatelor PNDR 2007-2013, precum şi a primului an de implementare a PNDR 2014-2020.
La randul sau, Secretarul de stat George Turtoi, coordonator la nivelul MADR cu implementarea PNDR 2014-2020, a aratat ca vechiul PNDR 2007-2013, care se incheie la finalul acestui an, a ajuns pana in prezent la un nivel de plata de 89%, target-ul pana la finalul anului fiind o absorbtie efectiva de peste 90%.
De asemenea, acesta a prezentat obiectivele PNDR 2014-2020, care vizeaza, in primul rand, cresterea randamentului in agricultura, adaugarea de valoare la produsele agricole prin activitaţi de procesare şi comercializare, in al doilea rand, iar in al treilea rand – crearea unui mediu investitional in zona rurala capabil sa conduca la o dezvoltare economica şi o modernizare reala a satului romanesc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
Astfel, George Turtoi a aratat ca pentru cresterea randamentului in agricultura este nevoie, in primul rand, de rezolvarea unei probleme structurale cu care se confrunta agricultura Romaniei, anume faramitarea terenurilor, prin asocierea fermierilor si coagularea exploatatiilor agricole in ferme de dimensiune medie. De altfel, acesta este un obiectiv incurajat in tot cuprinsul PNDR 2014-2020, atat in ceea ce priveste partea de finantare pentru investitia in ferme, cat şi pe partea de procesare.
De asemenea, acesta a precizat ca dezideratul cresterii valorii de piata a produselor agricole romanesti se regaseste in PNDR 2014-2020 prin existenta in program a conceptului de lant de productie integrat care inseamna procesarea produselor care se realizeaza la nivelul fermei.
Totodata, secretarul de stat George Turtoi a afirmat ca investitiile in infrastructura se vor prioritiza acolo unde potentialul investitional se intalneste cu oportunitatile zonelor şi unde investitorii sunt mai atrasi sa investeasca atat din punct de vedere al scaderii costurilor de productie, cat şi al productivitatii.
Prezentand obiectivele şi prioritatile PNDR 2014-2020, precum si stadiul derularii programului in primul an de implementare, secretarul de stat George Turtoi a declarat ca “Romania este tara care, in prezent, a deschis cele mai multe sesiuni de depunere. Practic, din noul PNDR 2014-2020, am deschis 13 sesiuni de investitii, care sunt in acelasi timp şi cele mai importante, si trei masuri de finantare pe platile directe implementate de APIA”.
In discursul sau, secretarul de stat a subliniat si simplificarile pe care le aduce PNDR 2014-2020, fata de programul anterior, intre care – sesiuni de depunere continue, crearea bazei de date cu preturi de referinta de la nivelul AFIR, implicarea tuturor institutiilor bancare şi nebancare pentru a facilita obtinerea cofinantarii.