Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Colaps! Din 31 decembrie 2009, sute de ferme de vaci de pe teritoriul Romaniei vor fi închise, pentru ca produc lapte neconform cu standardele UE


În prezent, 55% din laptele produs in Romania este neconform, fiind consumat pe piata interna, însa de la termenul impus de Comisia Europeana (CE) acesta nu va mai putea fi consumat decât în gospodariile populatiei. Aceeasi soarta o vor avea si multe zeci de fabrici de procesare care nu vor reusi sa-si aduca liniile tehnologice la standarde europene. Numai ca, potrivit ritmului de crestere pe care îl preconizeaza CE, mai avem nevoie de cinci ani pentru a ne conforma acestor standarde. De mentionat ca laptele neconform nu este periculos pentru consum, insa nu poate fi exportat.
Pentru a transforma o ferma de 20 de vaci într-una de 100, fermierul trebuie sa investeasca peste 500.000 de euro. „Singurul termen care mai poate fi negociat cu UE este cel pe calitatea laptelui materiei prime, unde vrem sa obtinem o derogare de un an de zile, dar nu si cel care priveste investitiile pe sa le faca procesatorii în liniile tehnologice. Daca nu obtinem derogare, toate fabricile de pe piata nu vor mai avea voie sa proceseze decât lapte la standarde europene. Acum importam 25% lapte conform, dar de la 1 ianuarie 2010 procentul va depasi 50%.

Cel mai pesimist scenariu este sa ne descurcam doar cu laptele conform care exista, însa asta va duce la diminuarea capacitatii de productie, la falimentul firmelor de procesare si transformarea România într-un paradis al importatorilor”, ne-a declarat Valentin Blanaru, directorul executiv al Patronatului din Industria Laptelui - APRIL. Ritmul de crestere pe care CE îl considera sustinut, în calitatea laptelui, este de de 10% pe an.

„Astfel, daca noi avem anul acesta 45% lapte conform, anul viitor nu putem sa avem decât maximum 55%. Dupa calculul CE, care pâna acum s-a dovedit a fi destul de exact, mai avem nevoie de 5 ani pentru a ne conforma standardelor UE. Am avut un termen asa de scurt pentru ca la aderare s-a negociat pe cifre false, prea optimiste, iar pâna în 2007 nu s-a facut nici o investitie”, mai spune Blanaru.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Gardianul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016