Comisarii europeni Dacian Cioloş şi John Dalli s-au numărat printre invitaţii festivalului culinar “D’ale Gurii Dunării”, eveniment menit să scoată din anonimat felurile tradiţionale de mâncare din Deltă şi să fie promovate ca specialităţi de lux în toată Europa.
“Mâncarea este excelentă. Mi-am dat imediat seama de potenţialul economic al exploatării acestei tradiţii culinare. Aceste preparate pot fi integrate în industria de turism. Cum ar fi să vii în Deltă şi să mănânci biftec, când aici există mâncare de o mult mai mare calitate. Calitatea aduce şi preţuri mai bune pentru micii producători, care ar putea să vândă aceste produse în toată Europa. Ştampila Deltei pe un produs ar trebui să fie o garanţie că mâncarea este bună şi de calitate”, a spus comisarul John Dalli.
“La sfârşitul anului voi propune Comisiei Europene schimbarea politicilor de calitate alimentară la nivel european şi crearea unui logo specific pentru produsele care vin de la micii producători. Este nevoie de un mecanism mai uşor de acreditare. În plus, nu ar trebui să fie taxaţi foarte tare, pentru că nu de aici se obţin bani serioşi la buget”, a spus Dacian Cioloş.
Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru: “Din lista de 320 de produse culinare acreditate ale României, numai 8 sunt din peşte. E foarte mult loc de promovare în direcţia aceasta [...] Avem un program de repopulare a Deltei cu sturioni. Dacă se va derula conform aşteptărilor, în 10 ani am putea fi a doua ţară ca putere în comerţul cu sturioni. Cei ce au ferme de peşte în Deltă vor fi despăgubiţi de stat în cazul în care peştii sunt mâncaţi de pelicani sau alte specii protejate”.
Festivalului Gastronomic şi Etnocultural “D’ale Gurii Dunării” a marcat, de vineri pană duminică, Ziua Dunării. Evenimentul s-a desfasurat la Uzlina, Complex Cormoran, sub sloganul “Savuraţi Dunărea şi Delta” si a fost o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor.
La festival au fost prezenţi şi meşteri ai atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat anul trecut în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. Aceştia au împletit şi au decorat la faţa locului produse tradiţionale – rogojini, coşuri, vaze – confecţionate din stuf şi papură.
Invitaţii speciali ai evenimentului au fost comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, John Dalli, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, precum şi oficiali ai Ministerului Mediului şi Pădurilor. Cu acest prilej, cei doi comisari vor participa la o dezbatere despre încurajarea micilor producători, promovarea produselor tradiţionale, precum şi despre sprijinirea agroturismului şi a activităţilor economice sustenabile în Delta Dunării.
Oficialii prezenţi vor lua parte la masa rotundă “Avem o Dunăre. Cum procedăm?”, în cadrul căreia temele principale de discuţie vor fi impactul fondurilor europene asupra dezvoltării durabile, oamenii şi biodiversitatea, calitatea apei.
Proiectul “D’ale Gurii Dunării” îşi propune să dezvolte în conştiinţa autorităţilor şi a publicului larg nevoia promovării activităţilor economice durabile şi sustenabile, prin tezaurului gastronomic şi folcloric al Deltei.
“Mâncarea este excelentă. Mi-am dat imediat seama de potenţialul economic al exploatării acestei tradiţii culinare. Aceste preparate pot fi integrate în industria de turism. Cum ar fi să vii în Deltă şi să mănânci biftec, când aici există mâncare de o mult mai mare calitate. Calitatea aduce şi preţuri mai bune pentru micii producători, care ar putea să vândă aceste produse în toată Europa. Ştampila Deltei pe un produs ar trebui să fie o garanţie că mâncarea este bună şi de calitate”, a spus comisarul John Dalli.
“La sfârşitul anului voi propune Comisiei Europene schimbarea politicilor de calitate alimentară la nivel european şi crearea unui logo specific pentru produsele care vin de la micii producători. Este nevoie de un mecanism mai uşor de acreditare. În plus, nu ar trebui să fie taxaţi foarte tare, pentru că nu de aici se obţin bani serioşi la buget”, a spus Dacian Cioloş.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru: “Din lista de 320 de produse culinare acreditate ale României, numai 8 sunt din peşte. E foarte mult loc de promovare în direcţia aceasta [...] Avem un program de repopulare a Deltei cu sturioni. Dacă se va derula conform aşteptărilor, în 10 ani am putea fi a doua ţară ca putere în comerţul cu sturioni. Cei ce au ferme de peşte în Deltă vor fi despăgubiţi de stat în cazul în care peştii sunt mâncaţi de pelicani sau alte specii protejate”.
Festivalului Gastronomic şi Etnocultural “D’ale Gurii Dunării” a marcat, de vineri pană duminică, Ziua Dunării. Evenimentul s-a desfasurat la Uzlina, Complex Cormoran, sub sloganul “Savuraţi Dunărea şi Delta” si a fost o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), a Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) şi a Ministerului Mediului şi Pădurilor.
La festival au fost prezenţi şi meşteri ai atelierului de împletituri de la Mahmudia, dezvoltat anul trecut în cadrul unui proiect derulat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta. Aceştia au împletit şi au decorat la faţa locului produse tradiţionale – rogojini, coşuri, vaze – confecţionate din stuf şi papură.
Invitaţii speciali ai evenimentului au fost comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, John Dalli, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, precum şi oficiali ai Ministerului Mediului şi Pădurilor. Cu acest prilej, cei doi comisari vor participa la o dezbatere despre încurajarea micilor producători, promovarea produselor tradiţionale, precum şi despre sprijinirea agroturismului şi a activităţilor economice sustenabile în Delta Dunării.
Oficialii prezenţi vor lua parte la masa rotundă “Avem o Dunăre. Cum procedăm?”, în cadrul căreia temele principale de discuţie vor fi impactul fondurilor europene asupra dezvoltării durabile, oamenii şi biodiversitatea, calitatea apei.
Proiectul “D’ale Gurii Dunării” îşi propune să dezvolte în conştiinţa autorităţilor şi a publicului larg nevoia promovării activităţilor economice durabile şi sustenabile, prin tezaurului gastronomic şi folcloric al Deltei.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News