Exclusiv
Publicat in: Stiri
Platforma Europeană de Dezvoltare (EDP), în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Şcoala Română de Afaceri a organizat miercuri masa rotundă cu tema 'Dunărea şi Cooperarea Teritorială Europeană'. Evenimentul a fost prima acţiune de anvergură a EDP, după lansarea platformei la Bruxelles, în urmă cu o lună.

Dezbaterea asupra cooperării în regiunea Dunării, a avut loc în preambulul reuniunii de la Bucureşti a celor 14 state care elaborează Strategia Dunării şi care se doreşte a fi un mini-proces istoric şi regional prin care Dunărea să devină un factor de coagulare regională, dar şi în contextul vizitei Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European în România.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

La masa rotundă au participat Daniel Dăianu - preşedinte al EDP şi moderatorul dezbaterii, Victor Boştinaru - eurodeputat, Nela Păvăloiu - Fondatoar al EDP, Iuliu Bară - Director General Direcţia de Dezvoltare Teritorială Europeană, Cristian Ilie - Director General Ministerul Economiei, Ovidiu Silaghi -Vicepreşedintele Şcolii Române de Afaceri, precum şi reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie din România, ai ambasadelor ţărilor riverane bazinului Dunării şi ai companiilor naţionale şi multinaţionale.

Prezent la dezbatere, eurodeputatul Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European a subliniat faptul că rolul Strategiei Uniunii Europene asupra Dunării este acela 'de a promova cultura elaborării în comun a proiectelor la scara întregului bazin Dunărean şi de a aloca resurse umane, financiare şi instituţionale. În condiţiile în care, gradul de absorbţie al fondurilor europene se află la o cotă îngrijorătoare, atât Platforma Europeană pentru Dezvoltare cât şi Camera de Comerţ pot juca un rol foarte important în promovarea unei atitudini pro-active şi se pot constitui în rolul catalizatorului pentru proiectele politicii de dezvoltare'.

Platforma Europeană de Dezvoltare a fost de asemenea şi gazda delegaţiei Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European, prezentă într-o vizită de lucru în România, în perioada 3-5 noiembrie. În cadrul unei cine de lucru intitulată 'Europa 2010: Noi impulsuri pentru Creştere şi Dezvoltare', eurodeputaţii din Comisia pentru Dezvoltare Regională au aflat care este poziţia oamenilor de afaceri din România şi aşteptările pe care ei le au de la politica de coeziune a Uniunii Europene.

Delegaţia formată din 10 eurodeputaţi şi condusă de către Lambert van Nisterlooij a vizitat ieri, oraşul Giurgiu, unde a participat la o masă rotundă pe tema 'Rolul strategic al Dunării în contextul dezvoltării proiectelor transfrontaliere'. Dezbaterea a reunit reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai Autorităţilor de Management şi a urmărit evaluarea modului în care actorii locali percep politica de coeziune şi modul în care vocea lor este auzită de decidenţii de la Bruxelles şi Bucureşti.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru 'prezenţa actorilor locali la o dezbatere cu colegii mei din Comisia pentru Dezvoltare Regională, confirmă angajamentul real pentru politica de coeziune a Uniunii Europene, pe alocuri, peste aşteptările pe care le avem de la decidenţii de la nivel naţional'. De asemenea, Victor Boştinaru a mai a atras atenţia asupra faptului că, din luna mai a anului 2009, dată la care eurodeputatul a lansat studiul asupra capacităţii administrative în absorbţia fondurilor europene, 'nu s-a schimbat nimic, dimpotrivă, s-au accentuat notele negative.'

'Criza economică, restructurările din cadrul aparatului public administrativ, au afectat inclusiv personalul specializat în proiecte cu finanţări europene' a conchis eurodeputatul.

În perioada 3-5 noiembrie, Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI) va efectua o vizită de lucru în România. În cadrul acestei vizite, membrii Comisiei vor evalua impactul politicii pentru dezvoltare regională în România şi se vor documenta în perspectiva noii Strategii a Uniunii Europene privind Regiunea Dunării, un obiectiv de maximă importanţă pentru întreaga Uniune. Eurodeputaţii membrii în Comisia REGI vor evalua la faţa locului eficienţa utilizării şi efectele implementării Fondurilor Structurale în România prin vizitarea unor proiecte din Giurgiu, Arad şi Timişoara. Delegaţia va fi compusă din 10 membri ai Comisiei pentru Dezvoltare Regională: Lambert VAN NISTELROOIJ (PPE, Olanda), Sophie AUCONIE (PPE, Franţa), Joachim ZELLER (PPE, Germania), Iosif MATULA (PPE, România), Victor BOSTINARU (S&D, România), Ramona MANESCU (ALDE, România), Riikka MANNER (ALDE, Finlanda), Michael THEURER (ALDE, Germania), Viorica DANCILA (S&D, România) şi Iuliu WINKLER (PPE, România).

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR anunta deschiderea sesiunii de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locala
MADR anunta deschiderea sesiunii de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locala
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale informeaza ca in intervalul 10 martie - 08 aprilie...
Giurgiu: Ciupercile noastre se duc în Bucureşti
În satul Milcovăţ funcţionează o ciupercărie a cărei producţie este valorificată în...
Planurile de Dezvoltare Locală depuse de GAL-uri, controlate de Ministerul Agriculturii
În data de 9 februarie 2011 a fost finalizată evaluarea Planurilor de Dezvoltare Locală (PDL)...
Giurgiu: Evaziune fiscală de aproape 200.000 lei din comerţul cu cereale
O femeie în vârstă de 26 de ani din satul Sinteşti, comuna Vidra, judeţul Ilfov, este...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016