Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concluziile controlului la Agentia Domeniilor Statului

concluziile-controlului-la-agentia-domeniilor-statului

Agentia Domeniilor Statului inregistra la 31 martie 2012 creante in valoare de 541,17 milioane lei, in urma unor fapte ale conducerii din 2009-2012, care pot intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, a declarat vineri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.


Suma a reiesit in urma raportului de control privind verificarile efectuate la Agentia Domeniilor Statului de catre Corpul de Control al Primului Ministru.

Datoriile restante din anii precedenti insumeaza 402.707.524 lei (creanta necurenta). Aceste datorii sunt adunate de la cei ce au arendat terenuri agricole si nu le-au platit catre ADS si pe care ADS-ul are obligatia sa-i recupereze.

Daniel Constantin a declarat ca in urma controlului au reiesit doua concluzii.

Una dintre acestea arata ca faptele reprezentantilor Agentiei Domeniilor Statului, in perioada 2009 - 2012 “pot intruni elementele constitutive ale infractiunii de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave".

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


A doua concluzie arata ca fapta presedintelui, directorului Directiei Executari Contracte si directorilor Directiei Juridice care in exercitiul atributiilor de serviciu nu au luat masuri pentru recuperarea unor creante in valoare totala de 38.389.584 lei si 588.236 dolari, "poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata".

Ca urmare a acestor constatari, Corpul de Control al Primului Ministru a trimis acest raport catre Directia Nationala Anticoruptie pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala.

Ministrul Agriculturii a declarat ca un urma controlului s-au constatat "mai multe situatii grave". Astfel foarte multi debitori nu au fost urmariti de catre ADS in vederea recuperarii datoriilor la timp, astfel incat acestia au intrat in insolventa si faliment iar sumele datorate de catre acestia nu mai pot fi recuperate, fiind trecuti la debitori scosi din activ. Este vorba de 77.657.853 de euro in 2012 fata de 33 milioane de euro in 2009. in aceasta perioada, valoarea creantelor inregistrate de ADS in conturi din afara bilantului s-a majorat cu peste 43%.

El a spus ca 25 % din totalul datoriilor restante inregistrate de catre ADS, adica 99.074.319 lei, reprezinta datoria catre stat a SC TCE Trei Brazi SRL, din Insula Mare a Brailei. Pe rolul instantei judecatoresti exista un litigiu pe rol.

De asemenea, la 30 ianuarie 2012 ADS a trecut datoria de 3.1 milioane de euro a S.C. Agrocity Center SRL in contul 8034 - "Debitorilor Scosi din Activ urmariti in continuare", mai exact creantele pe care ADS le are de la Societati Comerciale radiate prin hotarari judecatoresti in urma finalizarii procedurilor de faliment sau insolventa. ADS a facut acest lucru desi exista o hotarare a Tribunalului Bacau prin care administratoriilor acestei societati, Omar Hayssam si Anjad E Nassif li se atragea raspunderea solidara pentru prejudiciul cauzat de societate. in timpul controlului Corpului de Control al Primului Ministru aceasta datorie a fost inregistrata la loc in contul 461 - "Debitori".

Totodata, raportul arata ca in 2012 ADS mai detine inca suprafete libere de contract totalizand 39.421 ha. Daca aceste terenuri s-ar contracta s-ar putea incasa la bugetul statului o valoare anuala de 10.7 milioane lei. Conducerea ADS are ca obligatii "gestionarea si exploatarea terenurilor prin incheierea oricaror forme de contracte, de exploatare eficienta".

O alta problema o reprezinta faptul ca ADS a incheiat un contract cu SC Gauss Srl, SC Geoter Proiect SRL si SC Geosurvey SRL prin care aceste societati se angajau sa inventarieze suprafetele administrate de catre ADS. Obiectul acestui contract nu a fost indeplinit. Din 2009 si pana in prezent reprezentantii ADS nu au luat masuri pentru a determina situatia exacta a terenurilor pe care le gestioneaza.

in perioada 2009 - 2012 ADS a luat masuri asiguratorii de sechestru asupra bunurilor unor datornici in valoare de 38,3 milioane lei. ADS-ul trebuia sa valorifice aceste bunuri, in sensul scoaterii lor la licitatie. Pana la momentul controlului, conducerea ADS si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul ca nu a efectuat o evaluarea a acestor bunuri si nu a organizat licitatii pentru a le vinde.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton