Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cota de zahar, marul discordiei intre producatori si Ministerul Agriculturii

cota-de-zahar-marul-discordiei-intre-producatori-si-ministerul-agriculturii

Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor de Zahar din Sfecla a declarat ca asociatia pe care o reprezinta se afla „in razboi” cu ministerul, dupa ce a fost emis un ordin referitor la taierea cotelor de zahar.


Un conflict deschis exista la acest moment intre producatorii de zahar si MADR, dupa ce ministerul a emis un ordin ce a fost apoi suspendat de o instanta de judecata, fara ca reprezentantii ministerului sa se conformeze acestei decizii.
 
Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor de Zahar din Sfecla, Ioan Armenean, directorul general al Tereos Romania din Ludus, a declarat ca fabricile de zahar sunt intr-un „razboi” cu Ministerul Agriculturii, care, printr-un ordin suspendat ulterior de o instanta de judecata, a taiat cotele de zahar alocate si nu le-a mai restituit, asa cum a promis.
 „Am actionat in instanta Ministerul Agriculturii, Justitia si-a spus cuvantul suspendand Ordinul nr. 707. Mai mult, am castigat in prima instanta ca acest ordin sa fie anulat, urmeaza probabil faza de apel, suntem intr-un razboi practic cu Ministerul Agriculturii. Fabrica de Zahar Ludus, actualmente Tereos Romania, este intr-o situatie delicata intrucat  cota pe care a primit-o istoric dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, primita dupa calcule si legislatie europeana corect aplicata, de 33.391 de tone, printr-un ordin pe care noi il consideram ilegal si tarziu dat, in 2013, dupa ce sfecla era semanata, Ordinul 707 a redus cota la 26.008 tone. Deci o pierdere de peste 7.000 de tone, care nu mai poate fi produsa intr-o zona in care sfecla este la ea acasa”, a declarat Ioan Armenean.
 
Presedintele ARPZS a adaugat ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin ministrul Daniel Constantin si prin secretarul de stat Dumitru Daniel Botanoiu, a promis restituirea cotei de zahar daca se ajunge la o productie de sfecla de zahar de 6.000 de hectare, fapt ce nu s-a mai intamplat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„Ni s-a promis ca in 2014-2015 ne va da inapoi cota care ni s-a luat. Suntem in ianuarie 2015, aceasta cota nu a fost redata, noi am produs pe 6.000 de hectare, cea mai mare productie din istoria fabricii, 54.000 tone de zahar, cu o productie medie de 60.000 de tone la hectar. Suntem in situatia ca acest ordin care a fost promis, nu s-a mai dat. In luna decembrie, domnul secretar de stat Botanoiu a promis clar si a pus pe site-ul Ministerului hotararea de a suspenda Ordinul 707, pentru ca este o actiune legala, si ca fabrica noastra isi va primi cota. Suntem in ianuarie, avem contract pentru 2015, dar nu stim cat vom cultiva. Este o degringolada totala cat are cota fabrica, cat poate vinde”, a mentionat Armenean.
 
Acesta crede ca Ordinul 707 a fost emis la presiunile facute de fabricile de zahar de la Roman si de la Bod, care sustineau ca fabricile din Ludus si Oradea nu si-au indeplinit cotele in anii anteriori, fapt care nu ar fi real.
 
„Nu este adevarat. Zaharul are legislatie europeana, este transfrontalier, noi, Fabrica de Zahar Ludus, totdeauna ne-am facut cota! MADR neaga acest lucru, Bruxellesul stie ca ne-am facut cota. Pot sa spun ca actuala conducere a Ministerului Agriculturii nu a depus un efort de a intelege toate partile in luarea unei decizii corecte. Cat despre Ordinul 707, justitia a spus ca este ilegal, este partinitor si foarte, foarte periculos pentru agricultura din Transilvania”, a accentuat Armenean.
 
Presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor de Zahar din Sfecla a mai sustinut ca actuala conducere a MADR nu intelege ce inseamna sfecla de zahar pentru zona Transilvaniei si faptul ca doar cultivarea plantelor tehnice ii poate salva pe agricultorii de aici.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016