Exclusiv
Publicat in: Stiri
Potrivit Inspectoratului de Poliţie (IJP) Covasna, furturile agricole continuă în această perioadă, în zone rurale ale judeţului Covasna precum Vâlcele, Baraolt- Căpeni, Boroşneul Mare, Sânzieni şi Cătălina, transmite corespondentul Informatia.ro (Amos News).

Şeful Serviciului Poliţiei de Ordine Publică din cadrul IPJ Covasna, comisarul Gheorghe Roghină, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că furturile ce au ca ţintă produsele agricole sunt săvârşite, în general, de membri ai cumunităţilor rrome.

Din luna aprilie a acestui an şi până în prezent, au fost înregistrate în judeţul Covasna 11 fapte de natură penală, dintre acestea nouă fiind furturi şi două distrugeri de culturi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h



"Se fură de la oameni, se fură cartofi, lucernă, ce este de sezon. Din păcate, sunt foarte multe distrugeri din cauza acestor furturi. Avem agenţi pe teren în toate zonele problematice, gata să intervină în cazul în care apar unele probleme, inclusiv în zona Căpeni de la Baraolt", a explicat Gheorghe Roghină.

Acesta a mai adăugat că poliţiştii au fost distribuiţi în patrule mixte, pentru preîntâmpinarea conflictelor, acţionând şi alături de jandarmi. Referindu-se la situaţia de la Căpeni, unde, după conflictul de proporţie ce a avut loc în luna iunie a anului trecut, când pe fondul furturilor rromilor a izbucnit un puternic conflict între comunitatea acestora şi restul locuitorilor din sat, s-a vorbit despre înfiinţarea unui post de poliţie, Roghină a explicat că acest lucru nu a fost realizabil, din cauza lipsei de bani şi a altor posibilităţi legate de locaţie.

Roghină a ţinut să precizeze că rolul poliţiştilor nu este acela de a realiza paza, atenţionând că, potrivit Legii 9/ 2007, primăriile sunt responsabile cu aceasta, având diverse posibilităţi în acest sens.

Arătând că există comune precum Zagon, Bodoc, Belin, Hăghig sau Cătălina, unde au fost înfiinţate poliţii comunitare, Gheorghe Roghină a menţionat că, aşa cum prevede Legea 9, şi primarii din alte localităţi ar trebui să se preocupe de pază şi să încerce găsirea unor formule convenabile în acest sens, din moment ce vechea pază, prin rotaţia locuitorilor, nu mai este legală.

Potrivit Legii 9/ 2007, primarii sunt obligaţi să ia măsuri în vederea asigurării bunurilor publice şi ale cetăţenilor şi răspund pentru întocmirea planului de pază a comunei, în vreme ce modalităţile de efectuare a pazei în mediul rural se stabilesc prin hotarâri a consiliilor locale, după consultarea prealabilă a locuitorilor. Legea mai prevede că plata serviciilor de pază în mediul rural, precum şi procurarea de echipamente de protecţie, însemne şi mijloace de apărare sau utilitare, necesare bunei executări a serviciului de pază, se asigură din bugetele locale; în acest sens, pentru plata serviciilor de pază, consiliile locale pot institui taxe speciale.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura

Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult
Cresterea viteilor, mieilor si a iezilor reprezinta o oportunitate profitabila in sectorul agricol, iar utilizarea echipamentelor moderne poate imbunatati considerabil eficienta reproducerii.... citeste mai mult
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016