Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Creste valoarea sprijinului financiar acordat producatorilor de usturoi

Judetele cu cele mai mari suprafete cultivate cu usturoi sunt Botosani, Dolj, Iasi, Mehedinti, Suceava, Teleorman si Timis, iar aproximativ 62% din totalul exploatatiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni de pana intr-un hectar.
Un proiect de hotarare propus de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prevede majorarea la 3.000 de euro pe hectar a sprijinului financiar acordat pentru sustinerea productiei de usturoi, in conditiile in care cuantumul de 1.000 de euro pe hectar acordat pana in prezent reprezinta aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, un procent insuficient pentru sustinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate in cultivarea usturoiului.
Potrivit proiectului de act normativ, valoarea sprijinului financiar care se acorda beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul in lei a 3.000 euro/hectar, fara a depasi valoarea maxima de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevazuta in Regulamentul de minimis in sectorul agricol.
„Cultura de usturoi are un potential nevalorificat pe deplin in sensul existentei unor premise care sa ofere producatorilor posibilitatea functionarii in conditii de piata echitabile in context concurential. In Romania, suprafata cultivata cu usturoi, in anul 2017, a fost de 9.974 hectare, obtinandu-se o productie de 55.673 tone. Majoritatea suprafetelor sunt exploatate de catre micii fermieri constituiti in ferme de familie. In perioada 2010-2017, trendul general al productiei a fost descrescator. In anii 2016 si 2017 productia de usturoi a inregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, in anul 2017 productia de usturoi a scazut cu 11,5 mii tone”, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de hotarare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Deficitul de productie la cultura de usturoi cultivat in camp este cauzat de costurile mari de productie, deficitul de samanta din soiuri autohtone, lipsa gamei de masini si utilaje necesare aplicarii tehnologiei precum si slaba asociere a producatorilor agricoli.
In plus, lipsa spatiilor destinate conditionarii (sortare, ambalare etc.) si pastrarii corespunzatoare a usturoiului a creat dificultati in valorificarea productiei catre piata, ceea ce a condus la cresterea importului de usturoi.
Producatorii agricoli se mai pot inscrie in programul de sustinere a productiei de usturoi pana la data de 15 mai, inclusiv.
Pentru a accesa acest program, solicitantii sprijinului trebuie sa depuna o cerere de inscriere pana la data mentionata, urmand ca Directiile Agricole Judetene sa verifice existenta culturii si sa inregistreze cererea in Registrul unic dedicat Programului.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere si sa faca dovada productiei realizate, prin documente justificative.
Valorificarea productiei se face in perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere.
Potrivit proiectului de act normativ, valoarea sprijinului financiar care se acorda beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul in lei a 3.000 euro/hectar, fara a depasi valoarea maxima de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevazuta in Regulamentul de minimis in sectorul agricol.
„Cultura de usturoi are un potential nevalorificat pe deplin in sensul existentei unor premise care sa ofere producatorilor posibilitatea functionarii in conditii de piata echitabile in context concurential. In Romania, suprafata cultivata cu usturoi, in anul 2017, a fost de 9.974 hectare, obtinandu-se o productie de 55.673 tone. Majoritatea suprafetelor sunt exploatate de catre micii fermieri constituiti in ferme de familie. In perioada 2010-2017, trendul general al productiei a fost descrescator. In anii 2016 si 2017 productia de usturoi a inregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, in anul 2017 productia de usturoi a scazut cu 11,5 mii tone”, se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de hotarare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - Cultivarea ciupercilor Champignon
Ciuperci Champignon - O afacere de milioane Milioanele TALE Ciupercile champignon Agaricus sunt cultivate inca din secolul XVII Cercetarile si experimentele au demonstrat eficienta culturii de Agaricus precum si calitatile culinare deosebite ale acestei ciuperci In prezent cultura ciupercilor champignon se extinde tot mai mult...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Deficitul de productie la cultura de usturoi cultivat in camp este cauzat de costurile mari de productie, deficitul de samanta din soiuri autohtone, lipsa gamei de masini si utilaje necesare aplicarii tehnologiei precum si slaba asociere a producatorilor agricoli.
In plus, lipsa spatiilor destinate conditionarii (sortare, ambalare etc.) si pastrarii corespunzatoare a usturoiului a creat dificultati in valorificarea productiei catre piata, ceea ce a condus la cresterea importului de usturoi.
Producatorii agricoli se mai pot inscrie in programul de sustinere a productiei de usturoi pana la data de 15 mai, inclusiv.
Pentru a accesa acest program, solicitantii sprijinului trebuie sa depuna o cerere de inscriere pana la data mentionata, urmand ca Directiile Agricole Judetene sa verifice existenta culturii si sa inregistreze cererea in Registrul unic dedicat Programului.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie sa sa detina o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum 3 kilograme de usturoi/10 mp, sa fie inregistrati in evidentele Registrului agricol deschis la primariile in a caror raza administrativ-teritoriala se afla suprafetele cultivate cu usturoi in anul de cerere si sa faca dovada productiei realizate, prin documente justificative.
Valorificarea productiei se face in perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul
Nota: 5 din 3 voturiArticole conexe:
- » MADR: Producatorii romani, scutiti de taxe de raft ascunse
- » Oros, MADR: Peste 40% din fermele din Romania nu vor rezista, daca nu se asociaza
- » MADR: Reguli noi pentru vanzarea terenurilor agricole din extravilan
- » MADR: Ajutorul financiar pentru sectorul legume-fructe va creste
- » Oros, MADR: Inchiderea pietelor era necesara
Ultima ora
- » Ancheta privind oile neincinerate recuperate de pe nava Queen Hind
- » Ghidul solicitantului - participare in premiera la scheme de calitate
- » Recomandarile de iarna ale ANSVSA pentru crescatorii si transportatorii de animale
- » Apicultorii, solicitare privind oprirea insecticidele neonicotinoide
- » Fermierii pot obtine noi bani de la UE. Reducerea de emisii de metan, o prioritate
Comentarii
0 comentarii