Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cresterea crapului de consum: pasii pentru infiintarea unei ferme de crestere a crapilor pe 10 hectare, ciclu de productie doi ani

DOCUMENTATIE CRESTEREA CRAPULUI, Model tehnologic FERMA DE CRAPI, ferma de crestere a crapului


Amenajarile pisciole sistematice sunt proprii zonelor de ses necesitand terenuri intinse cu panta relativa mica, dar si in zona de coline, in albiile majore ale raurilor sau afluentii acestora. Amenajarile sistematice au nevoie de sursa de apa pemanenta cu debit continuu si de preferinta garvitationale.

Amenajarea sistematica din punct de vedere al alimentarii cu apa este posibil de realizat daca aceasta este construita in aval de un lac de acumulare sau daca prin realizarea unei retineri in albia raurilor (stavilare) se va obtine diferenta de nivel utila intre cota apei retinute la punctul de priza si cota maxima proiectata a apei in bazinele amenajarii.


Vor fi preferate terenurile in panta usoara, care ofera posibilitatea scurgerii apei din bazine in conditii usoare asigurandu-se golirea tuturor bazinelor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Amenajarile sistematice pentru producerea crapului trebui sa indeplineasca urmatoarele caracteristici:

  • sa fie amplasate in afara albiei minore a apelor curgatoare;
  • alimentarea si evacuarea bazinelor este independenta pentru fiecare bazin;
  • reglarea nivelului apei sa se poata face dupa nevoile biologice si de exploatare ale fiecarui bazin in parte;
  • scurgerea completa a bazinelor este necesara anual toamna sau primavara;

  • Compartimentarea terenului poate fi realizata in trei variante:

    Compartimentarea cu alimentare si evacuare pe partile laterale, compartimentarea proprie terenurilor de forma alungita, bazinele fiind incadrate de cele doua canale (alimentare si evacuare). Panta terenului trebuie sa fie orientata in doua sensuri; de-a lungul complexului si de la canalul de alimentare spre cel de evacuare.

    Compartimentare cu alimentare centrala si evacuare bilaterala cu bazine grupate in doua trupuri separate de canalul comun de alimentare. Compartimentarea aceasta este proprie terenurilor largi, plane (de ses).

    Compartimentare cu alimentare bilaterala si evacuare centrala - proprie vailor largi, deschise, cu panta mica si versanti usor inclinati.

    I. Ferma de productie de crap - 10 ha - ciclu productie de 2 ani, se poate realiza in aval de lacuri de acumulare din zona de ses pentru a asigura un debit de apa continuu - pe terenuri plane cu pante usoare sau prin recompartimentarea unor iazuri pe rauri sau afluentii acestora.

    (1) Amenajarea este formata din:

    (1.1) - bazine crestere marfa: 4 buc x 2 ha = 8 ha
    Suprafata 100 m x 200 m = 2 ha
    Adancime 1 m la 2 m aval
    Durata alimentare - 10 zile
    Evacuare - 10 zile
    Suprafata din complex 80-85%

    (1.2) - bazine crestere vara I : 2 buc x 0,32 ha = 0,64 ha
    Forma : dreptunghiulara 40 m x 80 m = 0,32 ha
    Adancime : 0,5 m - 1,5 m
    Suprafata din complex ť 8 %

    (1.3)- bazine de reproducere si predezvoltare : 2 buc x 0,1 ha
    Forma dreptunghiulara 25 m x 40 m = 0,1 ha
    Adancime : 0,3 m - 1 m
    Durata alimentare : 12 ore, evacuare 12 ore
    Suprafata din complex 0,5%
    Prevazut cu canal drenor de-a lungul digului de evacuare pentru inlesnirea pescuitului reproducatorilor

    (1.4) - Bazine crestere si iernare reproducatori si remonti si parcare pe sexe
    4 buc x 0,1 ha = 0,4 ha
    Forma dreptunghiulara 25 m x 40 m
    Adancime 1 m - 2 m
    Durata alimentarii 1 zi

    (2) Materialul de populare

    Materialul de 1 an pentru popularea bazinelor de crestere peste de consum: pentru aceasta se are in vedere urmatoarele aspecte:
    • greutatea materialului la livrare : (G med)
    • crap 2 kg/buc
    • sanger 1kg/buc
    • productia obtinuta la unitate de suprafata: crap 5.000kg/ha, sanger 1.000 kg/ha
    • supravietuire in perioada de crestere 90% (S)
    • suprafata bazinelor de crestere = 8 ha
    • productia totala obtinuta (Pa): 40.000 kg crap, 80.000 kg sanger
    • nr. pui de crap (1an) necesari: P/Gmed x S = 40.000/ 2 x 0,9 = 22.222 buc
    • nr. pui de sanger (1an) greut 100 gr/buc necesari: P /Gmed x S = 8.000/ 1 x 0,9 = 8.890 buc

    Necesar de pui de o vara tinand cont de supravietuirea la iernat 80%: pui de crap (100 gr/buc) 27.800 buc, pui de sanger (100gr/buc) 11.100 buc

    Pui predezvoltati de crap necesari popularii bazinelor de crestere vara I:
    • greutate medie la varsta de o vara (100 gr/buc)
    • supravietuire in perioada de crestere 50% (S)
    • nr. de bucati necesare : crap 27.800 buc, sanger 11.100 buc
    • nr. pui predezvoltati crap = 27.800/0,5= 55.600 buc 1 gr/buc
    • nr. pui predezvoltati sanger = 11.100/0,5 = 22.200 buc 1 gr/buc

    Necesar de reproducatori:
    Tinand cont de prolificitatea crapului si de supravietuirea pana la varsta de 21 zile care este de 10% este necesara doar o familie de crap pentru obtinerea a 55.600 buc de pui predezvolatati de crap. Totusi tinand cont de probabilitatea ca o familie sa nu dea randamentul scontat se folosesc 2-4 familii in bazine de reproducere diferite pentru siguranta obtinerii puilor.

    Din aceste motive se pastreaza 4 familii de crap (4 fem+8 masc) in greutate de 5-6 kg reproducatori care trebuie inlocuiti la 2-3 ani cu reproducatori obtinuti din remontii crescuti si selectati fenotipic din BC(R+r) aprox. 200 kg.

    (3) Necesar furaje: Tinand cont de faptul ca folosind furaje clasice nu se pot obtine productii mai mari de 2.000-2.500 kg/ha pentru atingerea unor productii de 6.000 kg/ha sunt folosite furaje granulate foarte proteice cu indice de conversie 1,5 kg furaje/ 1 kg peste

    • necesar furaje pentru crestere in vara II (peste consum): 40.000 kg - 2.222 kg puiet 1 an = 37.778 kg x 1,5 = 56.667 kg
    • necesar furaje pentru crestere in vara I (sanger +crap): (27.800 buc crap + 11.100 buc sanger) x 100gr/buc= 3.890 kg x 1,5 = 5.835 kg
    • necesar furaje pentru reproducatori si remonti: 3 % din 200 kg zilnic x 200 zile 1.000 kg
    • necesar prestarter pui predezvoltati 10 kg/zi/ha = 2 x 17 zile= 35 kg - in zece mese/zi

    (4) Necesar volume de apa folosita : 1.000.000 m3 /an
    • pentru umplere : 140.000 m3
    • pentru primenire : 195 m3/h x 24 ore x 180 zile = 842.400 m3/an

    Citeste si: pasii pentru infiintarea unei ferme de crestere a crapilor pe 10 hectare, ciclu de productie un an
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016