Restrictii MADR pentru tinerii fermieri. Ce se intampla cu finantarea de 70.000 de euro/ferma?
Publicat la data de 18 Oct. 2023 in:
Stiri Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat Ghidul solicitantului pentru tinerii fermieri care vor sa acceseze fonduri europene prin interventia DR 30. Ghidul contine toate informatiile pe care trebuie sa le stie fermierii pentru a realiza un proiect de succes.
Totusi, ghidul vine si cu anumite restrictii in ceea ce priveste accesul la finantare.
Una dintre acestea este reprezentata de termenul de 24 de luni de la data instalarii. Conditia a fost modificata fata de sesunile anterioare, acum fiind excluse de la finantare si persoanele fizice care au detinut o exploatatie agricola pentru mai mult de 24 de luni.
"Marea problema a accesarii liniei de finantare pentru instalarea tinerilor fermieri este aceea ca, pentru tinerii care sunt instalati de mai mult de 24 de luni, avem un element de noutate. In PNDR 2014-2020, tanarul fermier care avea mai mult de 24 de luni ca persoana fizica, nu ca persoana juridica, avea posibilitatea sa isi deschida o entitate juridica si putea sa acceseze aceasta linie de finantare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Acum, acesti tineri care au incercat sa acceseze in perioada de tranzitie si nu au prins finantare, au pierdut aceasta sansa pentru ca au mai mult de 24 de luni, iar tinerii persoane fizice, care au preluat exploatatia de la parinti in urma cu mai mult de 2 ani de zile, momentan sunt restrictionati la aceasta linie de finantare. Aceasta restrictie este impusa de catre statul membru, in cazul nostru de Romania. In definitiile din Regulamentul European si din PNS, nu avem aceasta restrictie, deci este o gandire a Autoritatii de Management din Romania", a precizat Ion Paunel, consultant fonduri europene, pentru AgroTV.
Ghidul solicitantului prezinta si o exceptie pentru tinerii fermieri care au detinut exploatatii agricole si care se incadreaza sub un anumit prag.
In ceea ce priveste solicitantii, acestia sunt eligibili daca au detinut cu mai mult de 24 de luni inaintea depunerii cererii de finantare, terenuri si/sau animale inregistrate in APIA/ANSVSA/ANZ/Registrul Agricol destinate consumului propriu. La aceasta mentiune se adauga si conditia ca acestea sa nu fi beneficiat de vreun sprijin din fonduri europene FEGA si/sau FEADR pentru activitatea agricola, precum din PNDR 2014-2020 sau perioada de tranzitie 2021-2022.
"In contextul prezentei prevederi, consumul propriu este definit ca reprezentand, in cazul animalelor, pana la echivalentul unei Unitati Vita Mare (1 UVM), iar in cazul terenurilor agricole si a albinelor, pana la echivalentul a 1.232,70 S.O. (conform SOC 2017), fara a depasi insumat pragul minim de eligibilitate de pana la 2.300 S.O.", se arata in ghidul solicitantului.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.