Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criza de zilieri in bazinul pomicol Falticeni


În această perioadă, în multe judeţe din Moldova a început campania de toamnă. Şi cum locuri de muncă nu prea sunt, pentru unii moldoveni, oportunităţile apărute în agricultură reprezintă o adevărată mană cerească, în condiţiile în care se tot anunţă disponibilizări. Din păcate, există şi mulţi localnici care se mulţumesc cu şomajul şi refuză posturile de sezonieri, în condiţiile în care nu sunt plătite bine şi nu pot ieşi din impas.
Pomicultorii din zona Fălticeni au avut mai mult noroc anul acesta, comparativ cu fermierii din zona Milişăuţi, întrucât nu au fost afectaţi de inundaţii. Ocoliţi de puhoaie, ei au reuşit să obţină o recoltă de mere impresionantă. Tot ce au de făcut acum este să-şi culeagă merele, doar că pentru această operaţiune ei vor fi nevoiţi să apeleze la serviciile muncitorilor sezonieri din judeţul Botoşani şi chiar din Republica Moldova. Primarul oraşului Fălticeni, Vasile Tofan, ne-a explicat că fermierii din zonă l-au rugat să-i ajute să găsească lucrători, dispuşi să le culeagă recoltele contra cost. „Noi am vorbit cu cei aproximativ 300 de asistaţi social pe care îi avem în evidenţe şi i-am îndemnat să-i sprijine pe fermierii privaţi, care sunt dispuşi să-i plătească chiar şi cu 100 de lei pentru ziua de muncă. Dar cum asta înseamnă muncă şi responsabilitate, asistaţii ne-au refuzat… Cel mai probabil, fermierii vor culege şi anul acesta merele cu ajutorul a circa 200 de muncitori, pe care-i vor aduce din judeţul Botoşani şi Republica Moldova”, ne-a spus primarul fălticenean.

Vasile Tofan a adăugat că, având în vedere situaţia care trenează de vreo 3 ani, fermierii locali au investit bani pentru a construi camere şi cantine, în aşa fel încât să le poată asigura cazarea şi masa muncitorilor sezonieri. „Fermierii au început deja să-şi caute oameni care să le culeagă merele, pe care însă nu-i vor găsi în zonă”, a precizat edilul, adăugând că livezile de mere din Fălticeni se întind pe o suprafaţă de 400 de hectare de teren.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste mai mult in Evenimentul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton