Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cu bani de la fermieri pentru fermieri, formele asociative din agricultura pot contribui la dezvoltarea durabila a spatiului rural


Asociatia Fermierilor din Horticultura si Productie Vegetala AGROARGES are, printre multele obiective ale sale, si acela de promovare a intereselor comune ale fermierilor din sectorul pomicol, legumicol, viticol, floricol, cultura cerealelor si a plantelor tehnice, de a propune masuri si politici pentru imbunatatirea eficientei economice in domeniul agricol si care sa vina in sprijinul fermierilor pentru a obtine productii durabile, competitive, orientate catre piata, fara fluctuatii in ce priveste productia, consumul si veniturile, de a organiza fermierii pentru a se aproviziona si a vinde impreuna.

In acest context, in urma analizei problemelor reale existente in activitatea de productie, comercializare, organizare in domeniile agricole mentionate, va relatam cateva constatari si va comunicam cateva propuneri ale noastre, care sa fie avute in vedere la elaborarea programelor de masuri pentru dezvoltarea durabila a agriculturii si implicit a spatiului rural, astfel:


Exista o retinere a fermierilor, persoane fizice si persoane juridice, in ce priveste aderarea la formele asociative (asociatii profesionale, grupuri de producatori, cooperative)
Acest lucru nu se intampla din cauza sumelor modice privind taxa de inscriere sau a cotizatiei anuale. Principala cauza o reprezinta lipsa de informatii, neimplicarea autoritatilor locale, necunoasterea programelor guvernamentale de dezvoltare a agriculturii, a masurilor prin care se acceseaza fondurile nerambursabile, pe de o parte, dar si o stare de neincredere care genereaza dezinteres, pe de alta parte.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Asociatia noastra si-a propus sa informeze fermierii.In acest sens am transmis informatii prin scrisori adresate direct catre 1000 fermieri, 100 Primarii, am organizat peste 20 intalniri cu fermierii din comunele jud. Arges; rezultatul acestei actiuni: circa 5% dintre cei vizati s-au inscris in Asociatie si au inteles scopul constituirii si avantajele de care pot beneficia.

Am constatat ca fermierii se inscriu in formele asociative numai atunci cand in schimb primesc cate ceva: ajutoare banesti de la stat, adeverinta de la Asociatie ca este membru, pentru a accesa fonduri nerambursabile. Foarte rar se inscriu din proprie initiativa.

Daca tot se intampla asa, pentru a crea si consolida formele asociative din agricultura, care sa devina puternice din punct de vedere financiar si al numarului de membrii, dupa modelul existent in tarile dezvoltate din UE, propunem:

Pentru anul 2010 si in continuare, odata cu elaborarea programelor de dezvoltare a agriculturii de catre MAPDR si a aplicarii montajelor de ajutoare financiare de stat pentru fermieri (motorina. minimis-ul pe culturi, subventionarea primei de asigurare), sa se introduca reglementarea ca unul dintre documentele ce se solicita fermierului pentru a primi ajutorul financiar de stat sa fie si adeverinta emisa de catre Asociatie prin care se atesta ca este membru al unei forme asociative.

Institutiile publice judetene si locale, DADR,Centrele APIA,prin care se deruleaza aceste ajutoare banesti, sa urmareasca in mod expres indeplinirea acestui criteriu.

Propunem ca la recunoasterea grupurilor de producatori infiintate sa se elimine conditia dovedirii valorii productiei comercializate de 10.000 euro.

Propunem ca silozurile de legume si fructe, baza materiala a fostelor C.L.F.-uri, depozitele de cereale, spatiile fostelor centre de protectia plantelor, care acum se afla in administrarea Primariilor, sa fie atribuite asociatiilor profesionale, grupurilor de producatori pentru ca acestia sa poata functiona,organiza,dezvolta si ulterior sa se modernizeze.

Foarte important! Presedintele si Guvernul Romaniei isi poate onora indeplinirea obiectivului propus in recenta campanie electorala, de a dezvolta durabil agricultura si spatiul rural prin crearea de centre de sortare, ambalare si depozitare a legumelor si fructelor, a cerealelor, de creare de microintreprinderi pentru procesarea – industrializarea produselor agricole, facilitand utilizarea de capital provenit din sistemul privat.

In acest sens propunem reglementarea criteriului de eligibilitate a fermierilor pentru accesarea sprijinului financiar direct pe suprafata SAPS, in sensul ca, la depunerea Cererii pentru platile directe la hectar (SAPS) prin APIA, acestia sa prezinte adeverinta care sa ateste ca este membru asociat al unei Asociatii profesionale, grup de producatori, cooperativa, constituite conform legislatiei in vigoare.

In acest fel, circa 1.200.000 de fermieri inregistrati in Registrul fermelor la APIA devin membri ai formelor associative si prin contributia lor (taxa de inscriere, cotizatia anuala, parti sociale, actiuni, titluri de participatie, dividende) pot defermina consolidarea financiara a Asociatiilor, Grupurilor de producatori, care apoi, prin Hotarari ale Adunarilor Generale ale Fermierilor pot investi aceste fonduri banesti ale fermierilor pentru fermieri, cu foarte multe avantaje ce decurg.

Astfel, exemplificam :

1.200.000 fermieri x 25 euro cotizatie anuala = 30.000.000 euro, capital anual de investit, ce reprezinta 3% din suma totala acordata fermierilor ca plata pe suprafata, sprijin financiar primit 80% de la UE, 20% de la Guvern, o suma modica in comparatie cu sumele mult mai mari pe care unii fermieri le folosesc in alte scopuri decat cheltuieli pentu agricultura, sau care se acorda pentru circa 3.000.000 de hectare care nu se lucreaza in Romania.

Se pot realiza anual investitii vitale pentru fermieri si pentru spatiul rural:

Silozuri frigorifice pentru sortarea, ambalarea, depozitarea legumelor si fructelor.

Exemplu: 40 silozuri cu o capacitate de depozitare de 3000 to fiecare,adica 600 fermieri isi pot depozita o productie de 200 tone fructe sau legume in conditii corespunzatoare pentru o comercalizare fara fluctuatii si la un pret mai bun.

Magazine dotate cu camere frigorifice construite in pietele din municipii, orase si comune, pentru comercializarea produselor agricole si agroalimentare.

Exemplu: 1200 de magazine dotate cu camere frigorifice cu o capacitate de depozitare de 50 to legume, fructe,flori, produse agroalimentare ale fermierilor.

Silozuri cu climatizare pentru depozitarea si sortarea pe categorii de calitate a cerealelor.

Exemplu: 20 silozuri celulare cu o capacitate de 10.000 tone fiecare, adica 1000 de fermieri care cultiva circa 50 hectare de grau cu o productie de 200 tone fiecare isi pot depozita productia in conditii corespunzatoare in scopul unei valorificari eficiente.

Microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, specializate in domeniile: morarit si panificatie
procesarea legumelor, fructelor si a cerealelor pentru uleiuri vegetale
procesarea laptelui si a carnii
pensiuni agroturistice
activitati non-agricole (articole din pielarie, lana, blana, tricotaje, incaltaminte, ambalaje din lemn si carton, cherestea, brichete si peleti din rumegus si paie)
servicii pentru populatia rurala (mecanizarea lucrarilor agricole, inchirierea echipamentelor agricole, transport, croitorie, cizmarie, reparatii de utilaje, masini, unelte si obiecte casnice)

Aceste investitii sunt eficiente atat pentru fermier dar si pentru stat:
fermierul primeste dividende si beneficiaza de servicii de aprovizionare, desfacere a produselor agricole care limiteaza deplasarea lui pe o raza de cel mult 15 km
se creeaza un numar mare de locuri de munca in spatiul rural si orasele mici
se determina autorizarea activitatilor fermierilor prin inregistrarea lor la Registrul Comertului
se limiteaza economia subterana, tarabele si tejghelele de pe soselele Romaniei, bisnitarii si grosistii din piete si din targurile en-gros
prin plata taxelor si impozitelor asupra salariilor,profitului, dividendelor, aTVA-ului, a altor taxe,se produc venituri mari la Bugetul statului
se dezvolta durabil si se modernizeaza agricultura si spatiul rural, comertul cu produsele agricole si agroalimentare

Altfel, vom astepta multi ani ca aceste actiuni sa se implementeze, iar AGRICULTURA nu mai are timp de asteptat!

Formele asociative existente vor fi doar un decor in peisajul agriculturii romanesti.

Este o bila neagra pentru Guvern, faptul ca o mare parte din banii cumparatorului roman de produse agricole se duc in contul fermierilor din alte tari exportatoare, si nu in contul fermierilor romani.

Este necesara o minima implicare a Guvernului pentru reglementarea criteriului de eligibilitate a fermierilor pentru accesarea formelor de sprijin financiare si anume: documentul (adeverinta) de aderare a fermierilor la o Asociatie profesionala, Grup de producatori, Cooperativa, legal constituite, asa cum ea este prevazuta si in criteriile de eligibilitate pentru proiectele de accesare a fondurilor nerambursabile FEADR, masurile 141,112,121,142,312.

Plantatiile pomicole, viticole sunt intr-un real declin, imbatranite, neintretinute, soiurile sunt perimate,nu indeplinesc conditiile unor soiuri noi, competitive pe piata


Platile directe pe suprafata sa se acorde tot in functie de densitatea pomilor, minim 130 pomi/ha.

Acordarea de sprijin financiar in valoare de 60.000 lei / ha pentru reconversia plantatiilor pomicole, incepand de la suprafata de 0,1 hectare

Tratamentele fitosanitare, fertilizarile cu ingrasaminte chimice nu se mai aplica conform tehnologiilor


Propunem subventionarea pesticidelor pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare la pomi, vie, legume, in culturile de cereale si plante tehnice, precum si a ingrasamintelor pentru fertilizarea acestor culturi.

Acordarea sprijinului financiar pe suprafata privind platile nationale complementare directe - PNCD, angajamentul Romaniei, pentru culturile vegetale

Acordarea montajelor de sprijin financiar pentru produsele agricole care se comercializeaza pentru procesare - industrializare.

Aplicarea in anul 2010 a Programului de incurajare a consumului de fructe in scoli, actiune benefica si pentru fermierii romani, producatori din pomicultura


Ofertantii, persoane fizice sau juridice, sa prezinte certificatul de producator si de certificare a calitatii produsului, si sa faca dovada ca este membru asociat al unei forme asociative.

Exista foarte multe suprafete de teren agricol care nu se lucreaza, nu sunt cultivate, nu sunt intretinute, pentru care se face o enorma risipa de bani prin platile directe pe hectar sau alte forme de sprijin financiar


In continuare, va asiguram disponibilitatea noastra de a transmite opinii, sugestii, informatii despre probemele cu care se confrunta fermierii si propunerile de imbunatatire, dezvoltare, modernizare a acestui cel mai important sector al economiei, care ar trebui, ca in Romania, sa fie AGRICULTURA.

FHPV AGROARGES
Presedinte,
Ing. Herisanu Mihai
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016