Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Branza de vaci produsa la Curtea de Arges, posibila sursa de infectie cu bacteria E-coli
In urma controaleleor efectuate de inspectorii sanitar-veterinari, bacteria ucigsa a fost identificata intr-un lot de branza de vaci provenind de la un producator din Curtea de Arges, stabilindu-se ulterior ca unul dintre copiii decedati consumase astfel de branza.
Este vorba de E-coli enterotoxigen, serotipul 026, o tulpina al carei pericol este reprezentat de faptul ca are capacitatea de a produce toxina in organism, toxina care a dus la aparitia sindromului hemolitic uremic la copiii ajunsi la spitalul Marie Curie. A fost necesara identificarea tipului de germene pentru ca echipele care efectuasera si pana atunci controale si analize la alimente, sa stie cu exactitate ce trebuie sa caute. Prin urmare, controalele s-au intensificat de la jumatatea saptamanii trecute, iar in cursul zilei de ieri se pare ca a aparut o prima pista in ancheta pentru identificarea sursei imbolnavirilor.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, cel care coordoneaza echipele de inspectori sanitar-veterinari trimise in controol, a anunta ieri ca din cele 194 de esantioane analizate pana la momentul respectiv, prezenta bacteriei E-coli, serotipul 026, a fost constatata in cazul unui lot de 25 de kilograme de branza proaspata de vaci provenind de la producatorul local Lactate Bradet din Curtea de Arges si in cazul unei probe de carne de pui provenita din godspodaria proprie a unei familii din Bacau, al carei copil s-a imbolnavit.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Continuand ancheta epidemiologica pe baza acestor noi date, s-a stabilit in scurt timp ca unul dintre copiii decedati consumase inainte de a se imbolnavi branza proaspata de vaci provenind de la acelasi producator. Lotul in care se descoperise prezenta bacteriei ucigase era produs in data de 22 februarie, iar intreaga cantitate de branza de vaci din acel lot nu a mai fost regasita nici la producator, nici la comercializare, ceea e inseamna ca, cel mai probabil, ajunsese la consumatorii care o achizitionasera din magazin.
Imediat ce au aflat rezultatele analizelor, inspectorii sanitar-vaterinari s-au deplasat la sediul producatorului unde au dispus sistarea activitatii in sectia de branzeturi pana la elucidarea situatie. Totodata, din aceasta sectie au fost ridicate probe, dispunanmdu-se apoi efectuarea dezinfectiei, urmand ca apoi sa fie recoltate noi probe pentru a se stabili eficienta igienizarii. Inspectorii au mers si la cele doua ferme de la care provenea laptele din care a fost produs lotul de branza cu probleme, fiind recoltate si de aici probe pentru examenul bacteriologic.
Pana sa ajunga insa pe mesele consumatorilor, branza de vaci produsa de fabrica incriminata a parcurs un traseu, pe durata caruia ar fi putut fi contaminata, asa ca nu este inca momentul ca producatorul respectiv sa fie blamat si facut responsabil pentru aparitia valului de imbolnaviri care a ucis trei copii. Este posibil ca branza sa fi fost produsa in conditii corespunzatoare de igiena iar aceasta sa fie contaminata ulterior, fie pe timpul transportului fie in magazin. Acest aspect va fi clarificat in cateva zile, dupa ce se vor afla rezultatele examenelor de laborator ale probelor prelevate din sectia de lactate de la Curtea de Arges si de la fermele care au furnizat laptele.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi