Studiu. Sectorul lactatelor si al branzeturilor din Romania, prea concentrat
Publicat la data de 01 Feb. 2021 in:
Stiri Un studiu nou releva ca sectorul lactatelor si al branzeturilor din Romania este prea concentrat, iar aceasta nisa poate fi cu greu patrunsa de micii producatori.
Studiul a agregat datele a 494 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2019 (la nivelul lunii septembrie 2020) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 5,4 miliarde lei. Cercetarea mai indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2019, in crestere cu aproximativ 5% fata de 2018, profitabilitatea aflandu-se de asemenea intr-o usoara crestere.
Totodata, aproximativ 34% dintre companii au inregistrat o pierdere neta la sfarsitul anului 2019, 18% dintre companii inregistrand o pierdere mai mare de 20%, 10% dintre ele avand un profit peste 20%. Cele mai multe companii din cele analizate de Coface (62%) sunt incadrate drept companii cu un risc scazut.
Potrivit aceluiasi studiu, companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta de 1,52 pe parcursul anului 2019, capitalul de lucru avand un nivel redus, fiind relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 63 de zile, nivelul din 2015, la 48 zile in 2019.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Desi acest sector beneficiaza de un trend relativ constant, dat de tendintele de consum ale populatiei, exista amenintari de care jucatorii din piata ar trebui sa tina cont in strategiile viitoare. Structura de finantare a activitatilor pentru aproape jumatate din companiile din sector (grad de indatorare > 80% pentru 47% din firme, datoriile pe termen scurt reprezinta 100% in total datorii pentru 45% din companii) este o amenintare care ar putea determina chiar iesirea de pe piata a acestor companii. Cresterea importului de produse lactate reprezinta o presiune suplimentara, mai ales in contextul regulamentului Comisiei Europene nr. 775/2018 intrat in vigoare la 1 aprilie 2020 cu privire la etichetarea produselor alimentare. Astfel, daca materia prima nu provine integral din Romania, pe eticheta nu va putea scrie 'Produs in Romania' si va trebui sa scrie 'Produs in Uniunea Europeana', ceea ce va face diferentierea produselor mai dificila pentru consumatori in ceea ce priveste locul de productie", a declarat Nicoleta Marin, senior financial analyst, Coface Romania.
Potrivit datelor INS, productia de lapte si produse din lapte a crescut in 2019, cea mai mare crestere fiind pentru laptele de consum (8%). Raportat la intervalul august 2019 - august 2020, din punct de vedere al cantitatii de lapte colectat spre procesare, cea mai mare cantitate a fost inregistrata in luna iunie 2020 si anume 108.979 tone.
De asemenea, cantitatea de lapte brut importata de unitatile procesatoare a crescut cu 24.160 de tone (+28,2%), in perioada ianuarie-octombrie 2020 fata de acelasi interval din 2019. In ceea ce priveste produsele lactate obtinute, pentru acelasi interval, s-au raportat cresteri ale productiei la: unt cu 928 tone (+10,8%), lapte de consum cu 24.655 tone (+9,1%) si branzeturi cu 1.286 tone (+1,6%).
"Sectorul de fabricarea produselor lactate si a branzeturilor ramane unul puternic polarizat, cu un grad ridicat de concentrare a jucatorilor, esalonul superior fiind dominat de companii multinationale, cu o experienta robusta si o scalabilitate a intregului lant de productie (achizitie) materie prima - procesare - distributie care le permit sa opereze in conditii de marja relativ redusa (single digit - o singura cifra). Marjele 'single digit', precum si rentabilitatea capitalului investit (ROE) aflata in vecinatatea mediei locale (i.e. calculata pentru toate sectoarele interne), determina o continua optimizare a capacitatilor de productie locale, fapt vizibil de altfel si in deciziile luate de catre jucatori de top in cursul anului 2020. In comparatie cu sectoare de procesare adiacente, cum ar fi cel al procesarii carnii, volatilitatea pretului materiei prime a fost semnificativ mai redusa in tot cursul anului 2020 atat in plan intern cat si european, controlul acestui cost direct ramanand prioritar pentru a opera sustenabil intr-un sector cu o marja atat de frugala. Integrarea pe verticala, optimizarea operatiunilor de productie si respectiv procesare a laptelui, dezvoltarea vizibilitatii portofoliului de branduri, extinderea categoriilor de produse precum si migrarea pietei in zona de produse superior calitative (ex. bio) sunt vectori care vor domina evolutiile acestui sector si in cursul anului 2021", a adaugat Bogdan Nichisoiu, Manager Rating, Coface Romania.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>