ANPM: Produse nealimentare comercializate in Romania cu eticheta ecologica europeana
Publicat la data de 10 Mar. 2023 in:
Stiri In Romania se afla 74 de produse nealimentare inscriptionate cu eticheta ecologica europeana, acestea purtand semnul florii europene. In ceea ce priveste restul produselor, fie nu s-a solicitat acordarea insemnului UE, fie nu s-au respectat criteriile stabilite la nivelul european, potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
"Rafturile magazinelor sunt pline de produse nealimentare cu tot felul de insemne BIO sau ECO, dar prea putini cumparatori stiu cum arata cu adevarat eticheta verde europeana. Acest insemn al produselor prietenoase cu mediul poate fi solicitat doar la ANPM, iar produsele trebuie sa respecte un set de criterii, pentru a obtine eticheta ecologica a UE.
Aceste criterii de mediu iau in considerare intregul ciclu de viata al produsului si vizeaza mai multe grupe de produse, printre care se afla solutii de curatare, aparate, produse din hartie, textile, obiecte pentru casa si gradina, lubrifianti si doua tipuri de servicii: cazare turistica si camping.
Pe piata din Romania exista, in prezent, 74 de produse din categoriile amintite, care au obtinut eticheta ecologica, pentru o perioada de cinci ani", a declarat presedintele ANPM, Laurentiu Alexandru Pastinaru.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
In cazul ANPM, aceasta este singura institutie din Romania la nivelul careia functioneaza Secretariatul Tehnic al Comisiei pentru eticheta UE ecologica, in cadrul Directiei Controlul Poluarii si Reglementari - Serviciul EMAS Managementul Riscului.
Eticheta ecologica europeana reprezinta un sistem voluntar, conceput sa incurajeze operatorii economici sa comercializeze bunuri si servicii prietenoase cu mediul inconjurator, precum si sa promoveze economia circulara, prin generarea unei cantitati mai mici de deseuri si CO2, potrivit expertilor din cadrul comisiei.
In acest sens, acordarea etichetei verzi europene si promovarea produselor cu eticheta ecologica conduc spre o contributie reala la cele mai mari provocari de mediu identificate in Pactul Verde European. Printre acestea se numara atingerea neutralitatii climatice pana in anul 2050, trecerea la o economie circulara si atingerea tintei de poluare zero pentru un mediu fara toxicitate.
"Produsele si serviciile pentru care se solicita eticheta ecologica pot purta logo-ul cunoscut al florii europene, Ecolabel, numai dupa ce Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice decide ca acestea respecta regulile europene specifice fiecarui produs.
Pentru ca multe din produsele pentru care se solicita acest insemn sunt departe de performantele de mediu impuse de legislatia romaneasca pentru punerea in aplicare a Regulamentelor Europene privind eticheta UE ecologica, de multe ori suntem nevoiti sa respingem unele dosare. Nu putem acorda eticheta ecologica pentru un produs coroziv, spre exemplu, care prezinta riscuri pentru sanatate, e firesc!", sustine seful ANPM.
La acest moment, se afla depuse spre analiza dosarele mai multor operatori economici care comercializeaza diferite tipuri de detergenti, vopsele si alte materiale pentru amenajari interioare, precum si hartie tiparita la Seretariatul Tehnic al Comisiei pentru eticheta UE ecologica al ANPM.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.