Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se scumpesc produsele lactate

se-scumpesc-produsele-lactate

Producatorii spun ca in ultima vreme au crescut foarte mult costurile pe care trebuie sa le suporte, iar acest fapt se va reflecta in costul produselor scoase pe piata.


Produsele lactate se vor scumpi din cauza cresterii costurilor de transport, a lipsei infrastructurii rutiere si a cresterii salariului minim, care oricum nu a fost bugetat de nimeni pe anul 2018, a anuntat presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, fara a preciza un procent anume.
 
„Va intereseaza daca se scumpesc produsele lactate, daca se scumpeste piata? Sigur se va scumpi, pentru ca avem in primul rand inflatia, a crescut costul de transport, avem lipsa de infrastructura rutiera, salariul minim - am primit mesaj ca nu ar fi acum in decembrie si ca o sa amanam - dar nici nu a fost bugetat la nimeni pe 2018. Nici eu nu sunt de acord sa dam salariul in functie de vechime, varsta sau studii. Poate la stat, la bugetari. Noi, in mediul privat, platim pe perfomanta. Ceea ce ar fi important sa faca statul ar fi sa nu isi mai bage nasul atat de insistent in partea asta economica privata, in mediul de afaceri, nu se pricepe. Au demonstrat in 28 de ani ca nu se pricep. Daca se pricepeau, aveam acum hipermarketuri de stat, cu capital de stat, aveam fabrici si uzine asa cum le aveam in 1989. Deci, costurile noastre au crescut foarte mult, ceea ce inseamna ca produsele se vor scumpi. Cu cat? Nu pot sa va spun. Materiile prime s-au scumpit, indiferent ca este faina, lapte, carne. Costurile pe transport au crescut, utilitatile, gaze si energie, taxe.... acum depinde cand o sa ne permita hipermarketurile sa intram la negociere pentru crestere, nu pentru coborare”, a explicat Cojocaru.
 
El a transmis un mesaj celor care doresc sa investeasca acum in industria laptelui: „Ganditi-va bine si analizati piata pe filiera, in functie de dimensiunea afacerii! Daca doriti sa lucrati sau sa investiti in piata laptelui, nu uitati ca este foarte volatila. Daca doriti sa investiti in domeniul acesta, mergeti pe lapte de oaie, pentru ca nu prea mai este, intrucat ciobanii nu prea mai au mulgatori la stana si se duc si ei pe carne. La vaca ganditi-va sa aveti cam 40% ferma proprie, sa va asigurati un start-up in colectare lapte si restul mergeti pe nisa. Nu va aruncati in vise de business, ca o sa intru in hipermarketuri, ca o sa ma bat cu corporate. Nu. Nu aveti nici experienta, nici forta de munca, nici tehnologie! Fara 2-3 milioane de euro pe care sa-i investiti in utilaje si mai ales in acele masini de ambalat, nici sa nu va ganditi sa intrati pe comertul civilizat”, a sustinut Cojocaru.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

In plus, el a atras atentia celor care vor sa investeasca in sector sa nu isi faca business planuri dupa datele INS, care nu sunt conforme cu ceea ce se intampla in piata.
 
„Nu va luati dupa datele INS. Eu nu mai cred de 5-6 ani in ele. Cum sa poti sa spui ca laptele este 0,8 lei pe litru , cand el este 1,5 - 1,6 lei la poarta fermei, fara TVA? Cum poti sa spui ca salariul este 100 de euro, cand...cautati dvs. acum niste angajati. In industria laptelui avem nevoie de 4.000 de oameni, acum, sa-i angajam. De tehnologii nu mai spun”, a explicat liderul APRIL.
 
Necesarul de lapte pentru industria procesatoare din Romania este in jur de un milion de tone de lapte pe an, acesta fiind asigurat de aproximativ 253.000 de vaci, care traiesc insa in ferme performante. Pe de alta parte, producatorii inregistrati pe Ordinul 111, in jur de 450, in care intra si zona traditionala, proceseaza dublu cat industria, in jur de doua milioane de tone, insa ei nu vand in hipermarketuri, de unde cumpara 60% din populatie, mai ales cei din mediul urban.
 
In Romania mai sunt 185 de fabrici de produse lactate autorizate sanitar-veterinar pentru comert intracomunitar si functioneaza 135, doar cele care au mai mult de 5 angajati.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016