Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cu rabla pe tarla

Tags: editorial

Cu rabla pe tarla, este titlul editorialului semnat Petre Moraru, publicat in numarul din aceasta luna al revistei ABCagricol. România dispune de unul dintre cele mai îmbătrânite parcuri de utilaje agricole din Europa, la care se adaugă şi numărul insuficient pentru a asigura utilizarea optimă a acestora. Măsurile luate de stat până acum s-au dovedit insuficiente, lipsa resurselor financiare ale agricultorilor şi costurile mari pentru achiziţia de echipamente fiind cauzele care stau în calea retehnologizării agriculturii româneşti, considera autorul.

Evoluţia numărului utilajelor agricole reproduce exact traseul urmat de sursele de finanţare asigurate din surse bugetare. Atâta timp cât a funcţionat Programul privind sprijinirea producă torilor agricoli pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi, combine noi de recoltat cereale şi maşini agricole noi, cu finanţare de la bugetul de stat şi Programul Sapard, dublat de programul naţional Femierul, numărul utilajelor agricole a crescut. Dacă în 2005 erau 173.043 de tractoare, în 2006 au ajuns la 174.563, pentru ca, în 2007, să scadă la 174.003 tractoare. În această perioadă se poate spune că s-au terminat banii de la stat pentru utilaje agricole, astfel că ritmul de înnoire nu a putut ţine pasul cu casările "rablelor". Acelaşi ritm descendent l-a înregistrat şi combinele, care, anul trecut, ajunseseră la 24.177 de unităţi, faţă de 25.055 în 2005.

În schimb, numărul maşinilor agricole, precum plugurile şi semănătorile, a crescut în intervalul 2005 - 2007, având în vedere costul mult mai redus cu achiziţia acestora comparativ cu tractoarele şi combinele.

De remarcat, acum 10 ani, România dispunea, scriptic, de aproximativ 175.000 de tractoare, din care doar 100.000 erau funcţionale. La acea vreme, gradul de încărcare era calculat la aproximativ 56 ha/tractor, pentru ca, la ora actuală, acesta să scadă la 54,1 ha/tractor. Evoluţia, în 10 ani, nu este spectaculoasă, dacă se ia în calcul că România are nevoie de aproximativ 320.000 de tractoare pentru a atinge parametrii de productivitate optimi, comparabili cu cei din vestul Europei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeste tot editorialul in revista ABCagricol
Documente ataşate:
Descarca revista ABCagricol
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016