Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Culita Tarata: Agricultura romaneasca este decapitalizata. Consecintele negative se vor vedea in recolta din 2010
Omul de afaceri Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi, care exploateaza circa 65.000 de hectare de teren agricol in Insula Mare a Brailei si in judetul Neamt, estimeaza o scadere a afacerilor intre 30% si 35%, pe fondul unui an agricol slab, in care preturile la cereale au avut un declin accentuat.
"Chiar daca am avut posibilitatea sa recoltam la timp, iar calitatea graului a fost peste media nationala, nefiind afectata de ploile de la inceputul verii, tot am avut o productie mai mica decat anul trecut, de 4 tone/ha, in conditiile in care in 2008 am recoltat 7 tone/ha", a declarat Tarata, care spune ca si pretul de putin peste 100 euro/tona a fost mult sub cel de anul trecut.
Mai mult, si culturile de orz au fost nerentabile, cu o productie de 3 tone/ha si un pret de 95-100 euro/ tona. Anul trecut tona de orz se vindea cu 241 de euro, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Chiar daca fermierii si-au pus sperantele in productia de porumb si floarea-soarelui din aceasta toamna, pretul mic estimat pentru aceste culturi va taia masiv din businessul jucatorilor din agricultura.
"Deja se discuta de preturi foarte mici. La floarea-soarelui, pretul de 190 euro/tona este in totala neconcordanta cu cel practicat pe Bursa de la Paris, unde floarea-soarelui se vinde cu 245 euro/tona. La porumb se discuta de 110-120 euro/tona. Nici productia nu va fi extraordinara. Media la porumb nu va depasi 3 tone/ha", spune Culita Tarata, care insa spera la peste 8 tone de porumb/ha si 3 tone la floarea- soarelui/ha.
Citeste mai mult in Ziarul Financiar
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News