Exclusiv
Publicat in: Stiri
Zeci de cultivatori de roşii din judeţul Arad au participat, duminică, la prima ediţie a Festivalului Părădăicilor, organizat în localitatea Macea, cunoscută în partea de vest a ţării pentru numărul mare de persoane care cultivă roşii, transmite corespondentul NewsIn.

Comuna arădeană Macea este situată în apropierea frontierei cu Ungaria, iar din această cauză localnicii folosesc cuvântul părădaică (paradicsom în limba maghiară – n.r.) în loc de roşie. Participanţii la prima ediţie a Festivalului Părădăicilor a prezentat roşii obţinute ecologic, fără tratamente chimice pentru creştere sau coacere.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

"Le puteţi pune fără risc pe masa copiilor dumneavoastră“, a fost unul dintre mesajele afişate de un producător de roşii.

Acesta a prezentat la festival mai multe roşii care cântăreau între 500 de grame şi 1 kilogram, iar numărul celor care au cumpărat câte o roşie „uriaşă“ a fost foarte mare. Preţul unui kilogram de roşii a fost de 2,5 de lei.

Majoritatea cultivatorilor de roşii prezenţi, duminică, la festivalul de la Macea, au spus că în ultimii ani au fost nevoiţi să restrângă suprafeţele cultivate, deoarece vânzările le-au scăzut. Cultivatorii spun că întâmpină o concurenţă deosebită din partea celor care aduc roşii din Turcia, Grecia sau Ungaria, iar preţul cu care se vând acestea este mai mic decât cel al roşiilor româneşti.

"Fără să exagerez, pot spune că roşiile româneşti sunt mai bune, mai gustoase decât cele aduse din străinătate. Noi românii am renunţat la tratamentele chimice, tocmai pentru a produce roşii mai sănătoase. Roşiile aduse din străinătate sunt tratate chimic, tocmai pentru a părea proaspete mai mult timp. Românii nu se uită la calitate, ci la preţ, mai ales acum în perioadă de criză economică“, a spus Petru Georgescu, cultivator de roşii din comuna arădeană Covăsânţ. Georgescu a susţinut că roşiile din judeţul Arad sunt obţinute natural, fără stimulatori chimici pentru polenizare, creştere şi coacere, dar şi fără ierbicide.

Prezent la Festivalul Părădăicilor de la Macea, europarlamentarul Iosif Matula a spus că o soluţie pentru cultivatorii de roşii din România este promovarea produselor româneşti în străinătate. „Este necesar ca produsele româneşti să fie cunoscute nu numai în interiorul judeţului, ci şi în regiune. Avem produse foarte bune, avem produse agricole europene. Vreau să fie tot mai cunoscute aceste produse în Uniunea Europeană. Ele sunt prezente acolo, dar mi-aş dori ca această imagine să fie mult mai bine cunoscută. Poate vine vremea când pe avioanele care zboară de-a lungul şi de-a latul Europei şi pe care se serveşte foarte mult suc de roşii să consumăm suc de roşii de la Macea sau de la Curtici sau din judeţul Arad“, a spus europarlamentarul Iosif Matula.

Pe lângă roşii, la Festivalul de la Macea au mai fost prezentate ţuica de Chisindia, pita de Pecica, cozonaci tradiţionali, brânză de Macea, varză, ardei, dar şi pepeni roşii şi galbeni.

Organizatorii Festivalului Părădăicilor, desfăşurat la Castelul de la Macea, sunt Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii în Mediul Rural, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.

Organizatorii au spus că anul viitor va fi organizată şi o bătaie cu roşii, după modelul festivalului La Tomatina, organizat, anual, la Bunol, în Spania.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016