Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cultivatorii de roşii din judeţul Arad au participat la Festivalul Părădăicilor de la Macea
Zeci de cultivatori de roşii din judeţul Arad au participat, duminică, la prima ediţie a Festivalului Părădăicilor, organizat în localitatea Macea, cunoscută în partea de vest a ţării pentru numărul mare de persoane care cultivă roşii, transmite corespondentul NewsIn.
Comuna arădeană Macea este situată în apropierea frontierei cu Ungaria, iar din această cauză localnicii folosesc cuvântul părădaică (paradicsom în limba maghiară – n.r.) în loc de roşie. Participanţii la prima ediţie a Festivalului Părădăicilor a prezentat roşii obţinute ecologic, fără tratamente chimice pentru creştere sau coacere.
"Le puteţi pune fără risc pe masa copiilor dumneavoastră“, a fost unul dintre mesajele afişate de un producător de roşii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Acesta a prezentat la festival mai multe roşii care cântăreau între 500 de grame şi 1 kilogram, iar numărul celor care au cumpărat câte o roşie „uriaşă“ a fost foarte mare. Preţul unui kilogram de roşii a fost de 2,5 de lei.
Majoritatea cultivatorilor de roşii prezenţi, duminică, la festivalul de la Macea, au spus că în ultimii ani au fost nevoiţi să restrângă suprafeţele cultivate, deoarece vânzările le-au scăzut. Cultivatorii spun că întâmpină o concurenţă deosebită din partea celor care aduc roşii din Turcia, Grecia sau Ungaria, iar preţul cu care se vând acestea este mai mic decât cel al roşiilor româneşti.
"Fără să exagerez, pot spune că roşiile româneşti sunt mai bune, mai gustoase decât cele aduse din străinătate. Noi românii am renunţat la tratamentele chimice, tocmai pentru a produce roşii mai sănătoase. Roşiile aduse din străinătate sunt tratate chimic, tocmai pentru a părea proaspete mai mult timp. Românii nu se uită la calitate, ci la preţ, mai ales acum în perioadă de criză economică“, a spus Petru Georgescu, cultivator de roşii din comuna arădeană Covăsânţ. Georgescu a susţinut că roşiile din judeţul Arad sunt obţinute natural, fără stimulatori chimici pentru polenizare, creştere şi coacere, dar şi fără ierbicide.
Prezent la Festivalul Părădăicilor de la Macea, europarlamentarul Iosif Matula a spus că o soluţie pentru cultivatorii de roşii din România este promovarea produselor româneşti în străinătate. „Este necesar ca produsele româneşti să fie cunoscute nu numai în interiorul judeţului, ci şi în regiune. Avem produse foarte bune, avem produse agricole europene. Vreau să fie tot mai cunoscute aceste produse în Uniunea Europeană. Ele sunt prezente acolo, dar mi-aş dori ca această imagine să fie mult mai bine cunoscută. Poate vine vremea când pe avioanele care zboară de-a lungul şi de-a latul Europei şi pe care se serveşte foarte mult suc de roşii să consumăm suc de roşii de la Macea sau de la Curtici sau din judeţul Arad“, a spus europarlamentarul Iosif Matula.
Pe lângă roşii, la Festivalul de la Macea au mai fost prezentate ţuica de Chisindia, pita de Pecica, cozonaci tradiţionali, brânză de Macea, varză, ardei, dar şi pepeni roşii şi galbeni.
Organizatorii Festivalului Părădăicilor, desfăşurat la Castelul de la Macea, sunt Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii în Mediul Rural, Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.
Organizatorii au spus că anul viitor va fi organizată şi o bătaie cu roşii, după modelul festivalului La Tomatina, organizat, anual, la Bunol, în Spania.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News