Exclusiv
Publicat in: Stiri
Cel putin 13.000 de agricultori sub 40 de ani pot primi pana la 25.000 de euro nerambursabili de la Uniunea Europeana, pentru a-si dezvolta propria ferma, daca aplica la masura 112 a Comisiei Europene, numita "Instalarea tinerilor fermeri".

Masura poate fi accesata in Romania de la sfarsitul anului 2008 si pana in 2013 si este disponibila pentru toti fermierii care doresc sa isi dezvolte o afacere in domeniul agricol. Rezultatele imediate ale accesarii celor 25.000 de euro sunt cresterea suprafetei cultivate si implicit a productiei agricole.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ce trebuie sa faci ca sa beneficiezi de cei 25.000 de euro

Aceasta este si intrebarea pe care Alina Patrascu, 35 de ani, agricultor din comuna Piscu, judetul Galati, si-o pune atunci cand aude ca poate lua gratis bani europeni.

"Nu am auzit de masura aceasta, dar as fi interesata sa stiu unde trebuie sa ma duc si daca cei 500 de metri patrati pe care ii am imi permit sa primesc vreun ban", a declarat Alina Patrascu pentru ZF. Ea cultiva vita-de-vie si porumb.

Exista cinci conditii pe care aplicantii trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de banii de la Uniunea Europeana: sa aiba sub 40 de ani, sa-si dezvolte pentru prima data o ferma (deci sa puna bazele unei afaceri), trebuie sa fie membrii unei familii de fermieri si sa fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de munca in cadrul fermei (nu neaparat a lor) in ultimul an. Mai este nevoie de un plan de afaceri pentru dezvoltarea activitatilor agricole din cadrul fermei si de studii in domeniul agricol pe care aplicantii trebuie sa le aiba.

Pentru a dovedi ca este membru al unei familii de fermieri si ca a muncit mai mult de 50% din timpul sau de lucru in cadrul fermei in ultimul an, este suficient ca aplicantul sa depuna o declaratie pe propria raspundere, potrivit informatiilor furnizate Ziarului Financiar de reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

"Declaratiile pe propria raspundere sunt suficiente deoarece ajuta la functionarea rapida a proiectului", a declarat pentru ZF Constantin Nutu, director in cadrul APDRP. Cu toate acestea insa, declaratiile sunt verificate, daca nu la aplicare, atunci dupa acordarea banilor. Astfel, persoanele care, de pilda, traiesc la oras, dar au pamant la tara si vor sa aplice la acest proiect trebuie sa dovedeasca ca au lucrat intensiv in domeniul agricol in ultimul an. In caz contrar, acestia pot fi constransi sa returneze suma de bani primita de la UE.

"Orice proiect aprobat este controlat cel putin o data in cinci ani, iar cine nu a indeplinit conditiile va trebui sa plateasca", a declarat Nutu.

Pentru a dovedi studiile, este nevoie de prezentarea unei copii dupa diploma de studii de la un liceu teoretic, scoala profesionala, de arte si meserii in domeniul agricol, veterinar si economic cu profil agricol.

Cei care au absolvit licee teoretice, cu alt profil decat cel agricol, trebuie sa urmeze un curs de calificare in domeniul agricol de minim 150 de ore, care poate fi efectuat la orice institutie sau agentie care ofera astfel de calificari.

"Cursurile sunt necesare deoarece nimeni nu poate incepe o afacere in domeniul agricol daca nu are cunostinte", a explicat pentru ZF Gratiela Tiron, director de comunicare in cadrul Ministerului Agriculturii.

Consultanta pentru intocmirea dosarului de aplicare este gratuita si poate fi gasita la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola. Pana la 8 august 2009 au fost depuse 661 de proiecte in valoare de 13,8 milioane de euro. Dintre acestea au fost aprobate 447 de proiecte in valoare de 9 milioane de euro. In total, 337 de milioane de euro sunt bugetati din fonduri europene si nationale pentru acest program.

Dosarul, care este depus la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltarea Rurala si Pescuit (OJPDRP) cuprinde in primul rand o cerere de finantare in care se pot inscrie suprafetele, animalele, pasarile si familiile de albine pentru care solicitantul are documente de proprietare sau arenda.

Acestea trebuie sa fie inregistrate in Registrul Fermelor inaintea solicitarii sprijinului financiar.

Banii vin in doua transe, prima de 60% din suma obtinuta si apoi 40%. De asemenea, suma de bani variaza in functie de bunurile trecute de agricultor in cererea de finantare.

Citeste mai mult in Ziarul Financiar

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Ultima ora

APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
APIA: Ultimele zile pentru depunerea deconturilor la eco-scheme
Deconturile se depun insotite de documentele care atesta indeplinirea cerintelor specifice de...
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton