Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum revine porcul românesc la export

Valeriu Tabără susţine compartimentarea regională a fermelor pentru a convinge Comisia Europeană să ridice interdicţia de export. Ministrul Agriculturii spune că aşa ar putea fi închise doar unităţile cu probleme. Producătorii spun că aceasta este doar o „şmecherie“ UE şi că piaţa ar trebui liberalizată complet.

După numeroase vizite în ţară, Comisia Europeană încă nu s-a decis în privinţa ridicării interdicţiei de reluare a exporturilor de carne de porc românesc impusă din 2003. Practic, în acest fel, românilor le este refuzat accesul la o piaţă europeană de circa 500 de milioane de consumatori.
Paradoxal, cerere există, însă producătorii o pot onora. „Avem cereri din Ucraina sau Rusia, dar nu putem vinde, pur şi simplu ne este refuzat accesul pe pieţele externe", spune Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc. Soluţia autorităţilor?

„La cea mai recentă discuţie cu cei de la Comisia Europeană, acum 10 zile, ni s-a sugerat să mergem pe o compartimentare a teritoriilor, pentru o mai bună siguranţă şi apoi să discutăm despre reluarea exportului de carne. De exemplu să avem un compartiment în Iaşi, iar dacă este afectat doar el, să nu trebuiască să închidem toată piaţa locală doar pentru un singur focar", spune Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

El adaugă că fermele de porci vor trebui să aibă, în mod obligatoriu, şi abatoare. De respectarea normelor sanitar-veterinare ar urma să se ocupe Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi Direcţiile Agricole. Caruz susţine că aceasta este doar o „şmecherie" a celor de la Comisia Europeană şi că în primul rând ar trebui să fie liberalizată piaţa şi abia apoi să fie delimitate aceste compartimente.

„Durează cel puţin jumătate de an până ce vor fi puse la punct toate detaliile legate de această delimitare. România nu a mai înregistrat cazuri de pestă porcină de trei ani de acum", adaugă liderul patronal.

De la interdicţia de export (2003) până în prezent, Comisia Europeană a aprobat doar exportul de produse procesate din carne de porc sub mărci româneşti, care provin din zonele europene oficial libere de pestă porcină. Şi în vara acestui an au avut loc inspecţii comunitare pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice, după oprirea vaccinării, însă nu a fost luată nicio decizie.

citeste mai mult in adevarul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016