Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum va fi vremea in lunile aprilie si mai, o perioada decisiva pentru agricultura

cum-va-fi-vremea-in-lunile-aprilie-si-mai-o-perioada-decisiva-pentru-agricultura

Precipitatiile pe care le asteptam in perioada urmatoare nu vor fi puternice, iar temperaturile raman ridicate pentru aceasta perioada a anului, dar sunt sanse ca iarna sa-si mai faca simtita prezenta pana la finele lunii martie si prima parte a lunii aprilie, spune Florinela Georgescu, directorul Centrului de Prognoza al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).


"Pastele este peste aproape o luna, pe 15 aprilie, iar o prognoza cu anticipatie atat de mare nu se poate face cu speranta unui mare grad de realizare. Deocamdata, va pot spune ca vremea se mentine cu valori termice ridicate pentru aceasta perioada a anului, desi exista o usoara tendinta de racire in urmatoarele doua saptamani, astfel incat sa incepem luna aprilie cu temperaturi usor peste normalul acestei perioade", a spus specialistul ANM.

Potrivit acesteia, toate precipitatiile pe care le asteptam in urmatoarele doua, chiar trei saptamani, vor fi slabe cantitativ.

Ea a adaugat ca sunt sanse ca iarna sa-si mai faca simtita prezenta pana la finele lunii martie si prima parte a lunii aprilie.

"Sigur ca nu mai are forta, dar este perioada de vreme capricioasa. De aceea, si dificultatea de a face o prognoza meteorologica cu speranta unui grad mare de realizare, pe o perioada mai lunga de timp", a spus Florinela Georgescu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Lavanda cultura care iti aduce minimum 8 000 de euro profit


Cea mai profitabila cultura pe terenuri mici LAVANDA Planta este nepretentioasa se vinde excelent atat in Romania cat si la export si iti aduce un profit de peste 8 000 de euro ha Cele 7 mari avantaje ale cultivarii lavandei   1 Lavanda este o planta perfecta pentru solurile din Romania; 2 Nu este pretentioasa – suporta foarte...

Oferta Speciala
valabila 48h


In ceea ce priveste estimarile pentru aprilie-mai, specialistul ANM a mentionat ca mediile temperaturilor vor ajunge in jurul valorii de 15 grade si mai scazute in zonele de deal si de munte.

"Pentru lunile aprilie si mai, estimarile sezoniere nu indica aparitia unor intervale de durata mare nici cu precipitatii abundente, nici cu temperaturi peste sau sub normele climatologice. Spre sfarsitul lunii aprilie-luna mai, mediile vor urca undeva spre 15 grade pentru zonele de campie si, normal, mai scazute pentru deal si munte. Nu excludem, insa, aparitia unor temperaturi aproape de vara pentru ca, de regula, sau de multe ori, se intampla, mai ales dupa jumatatea lunii mai, sa apara episoade cu maxime spre 30 de grade", a mai explicat Florinela Georgescu.


Desi zapada a refacut rezerva de apa, anul agricol ramana unul greu. Ne putem astepta, in continuare, la seceta.


Romania va avea un an agricol mai greu, desi zapada cazuta in aceasta iarna a contribuit la refacerea rezervei de umiditate din sol, daca spre finele lunii aprilie si in luna mai nu vor exista precipitatii, a atras atentia, la randul sau, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, citat de Agerpres.

"Fara acest strat de zapada cazut in iarna, dupa parerea mea, productia agricola era compromisa total. Faptul ca a fost acest strat de zapada, din punct de vedere pedologic, mai avem o sansa. Problema este ce facem atunci cand ni se solicita sa spunem daca este seceta sau inundatii. incerc o argumentatie logica. in ianuarie si februarie am avut cantitati mari de precipitatii, mai mari decat normele", a spus Ion Sandu.

"In martie, stam foarte rau, cu precipitatii de sub 10 l/mp. Mai sunt cateva zile si precipitatiile vor fi slabe si nu vom depasi 10 l/mp. Raspunsul meu la intrebarea daca va fi seceta in Romania este ca, daca la sfarsitul luni aprilie si in luna mai nu ploua va fi un an mai greu decat in 2007. Daca luna aprilie nu va semana cu martie din punct de vedere al precipitatiilor, putem spune ca vom avea un an agricol bun, nu foarte bun, pentru ca deja se stie ca rapita este compromisa", a mai explicat Sandu.

Potrivit sefului ANM, in ceea ce priveste prognoza pe urmatoarele trei luni, cantitatile de precipitatii din Romania vor fi apropiate de normele climatologice, insa acest lucru nu exclude seceta.

Ce ne spun prognozele pe trei luni?


In momentul de fata, stratul de zapada a refacut rezerva de umididate in sol si nu stam rau. Problema mea este seceta hidrologica si aceasta nu va putea fi eliminata.

Dunarea va creste in perioada urmatoare pana pe la 5.000 mc/s, dar tot sub norma multinuala a lunii martie. Situatia este atat de grea incat este posibil sa avem si inundatii, si seceta. Acea cantitate de precipitatii de 60 l/mp care ar fi suficienta pentru rezerva de umiditate, poate sa cada intr-o zi. In ziua respectiva vom avea inundatii si in restul lunii seceta.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016