Exclusiv
Publicat in: Stiri
Perioada 05 - 11 mai 2011 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai scăzut decât normalul perioadei, la nivelul întregii ţări, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 4...17°C, abaterile termice negative fiind de 1...6°C comparativ cu normele climatologice, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8...22°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -2...11°C pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori înregistrându-se în primele zile ale perioadei în nord-vestul şi vestul ţării, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura solului la 5 cm, optimă pentru dezvoltarea culturilor înfiinţate


Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice si intensificări ale vântului, în aproape toată ţara.

În cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării. Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm / ogor, va înregistra valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Izolat în estul Munteniei se vor semnala deficite de apă în sol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Ca urmare, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp se vor desfăşura uşor mai lent, în aproape toate regiunile agricole ale ţării.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla la alungirea paiului (50-100%) şi începutul fazei de „burduf” şi înspicare (10-40%), plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bună.

În culturile înfiinţate tardiv, se va definitiva înfrăţirea (100%), continuându-se totodată fazele de alungire a paiului (10-100%), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor pe ansamblu, medie şi slabă.

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge predominant înflorirea (20-100%), iar în semănăturile efectuate în epoca optimă din jumătatea de sud se va semnala faza de formare a silicvelor (10-25%).

Floarea-soarelui şi porumbul semănate pe suprafeţe restrânse îşi vor continua germinarea (60-100%), răsărirea (10-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-50%).

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de germinare şi răsărire (10-100%), precum şi apariţia primei perechi de frunze adevărate (10-20%).

Soiurile timpurii de cartof vor înregistra fazele de încolţire, răsărire şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%). În majoritatea plantaţiilor pomicole, la speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase predominante vor fi fazele de legare şi formare a fructelor/lăstarilor, precum şi înfrunzirea, iar la seminţoase (măr, păr, gutui), înfrunzirea, înflorirea şi legarea rodului.

La viţa de vie se vor continua fazele de dezmugurire, înfrunzire, precum şi apariţia inflorescenţelor şi înflorirea la soiurile timpurii de masă.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (semănat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi întrerupte temporar.

ANM recomandă urgentarea în vederea definitivării lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr), verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare şi aplicarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor în culturile agricole.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Prognoza agrometeorologica 11-16 mai
Prognoza agrometeorologica 11-16 mai
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 10...21°C, pe aproape  intreg...
Prognoza agrometeorologica 05-12 mai
Prognoza agrometeorologica 05-12 mai
Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 7...19°C, pe aproape intreg teritoriul...
Prognoza agrometeorologica 27 aprilie-2 mai
Prognoza agrometeorologica 27 aprilie-2 mai
Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 9...18°C, in aproape toata  tara,...
Prognoza agrometeorologica 21-25 aprilie
Prognoza agrometeorologica 21-25 aprilie
Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 8...17°C, limite apropiate  de...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016