Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Curtea de Conturi a UE: Romania, ineficace in 2008 la controlul subventiilor pentru agricultura
Curtea de Conturi a Uniunii Europene (UE) califica drept "ineficace", in cazul Romaniei, procedurile si controalele administrative destinate sa asigure corectitudinea acordarii de subventii pentru agricultura de la bugetul comunitar in 2008 in cadrul sistemului de plati pe suprafata, transmite Mediafax.
Romania a beneficiat anul trecut de 421 milioane euro de la bugetul UE in cadrul Sistemului de plati unice pe suprafata (SPUS), din bugetul total de 2,974 miliarde euro alocat acestui program, finantat din Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Raportul Curtii de Conturi a UE, publicat marti in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, acorda Romaniei calificativul "ineficace" in ceea ce priveste evaluarea sistemelor de supraveghere si de control, respectiv elementele de monitorizare din cadrul Sistemului integrat de administrare si control (IACS).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Inspectorii institutiei europene au semnalat nereguli atat in ceea ce priveste procedurile si controalele administrative care au ca scop asigurarea corectitudinii platilor, dar si cu privire la implementarea si controlul sistemului BCAM, care conditioneaza acordarea fondurilor catre fermieri de o serie de criterii agricole si de mediu.
Raportul arata ca autoritatile romane competente au primit cereri de plata (a fondurilor europene) depuse de o persoana fizica sau de o municipalitate pentru terenuri pe care alte entitati desfasoara in realitate activitati agricole.
Totodata, agentiile locale de plati pentru agricultura au realizat 64.000 de corectii aduse cererilor de plata fara aplicarea de sanctiuni, iar 5.500 de fermieri au beneficiat de plati duble sau excedentare, se arata in raport.
"In Romania, peste 5.500 de fermieri au beneficiat de plati duble/plati excedentare in valoare totala de 2,2 milioane de euro. In unele cazuri, in care fermierii au solicitat reducerea suprafetei sau retragerea acelor parcele in cazul carora controalele administrative incrucisate evidentiasera depasirea parcelelor de referinta, aceste solicitari au fost acceptate fara aplicarea de sanctiuni, ceea ce contravine legislatiei UE. De asemenea, statul membru in cauza a aplicat incorect conceptul de eroare evidenta atunci cand a acceptat ca suprafetele care depasesc suprafata parcelelor de referinta sa fie transferate catre alte parcele de referinta. Au existat 64.000 de corectii ale unor erori evidente efectuate de aceasta maniera", noteaza institutia europeana.
In plus, autoritatile din Romania au fost doar "partial eficace" in implementarea si controlul criteriilor din sistemul BCAM (mentinerea terenurilor agricole in bune conditii agricole si de mediu), se arata in raport.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura