Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Dacian Ciolos: Dubla impozitare, principala piedica in calea asocierii producatorilor agricoli
Comisarul european sustine ca Romania e una din tarile in care producatorii nu sunt stimulati sa se asocieze, fiind impozitati atat ca producatori individuali, cat si ca organizatie.
Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, a participat zilele trecute la o conferinta pe teme economice, in cadrul careia a vorbit despre stadiul aprobarii de catre Comisia Europeana a PNDR 2014-202 si despre fiscalizarea aplicata in Romania producatorilor agricoli.
Cu aceasta ocazie, Dacian Ciolos a precizat ca Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 ar putea fi aprobat de catre Comisia Europeana la finalul acestui an sau la inceputul anului viitor si nu va prezenta modificari fundamentale in structura fata de proiectul trimis de autoritatile romane.
„Comisia Europeana va fi in masura sa aprobe acest program la finalul acestui an, inceputul anului viitor. Asa cum stau lucrurile, nu intrevad schimbari fundamentale, de structura a orientarii strategice a programului atata timp cat suntem mai mult intr-o procedura administrativa. Adaptarile esentiale au fost deja facute in urma consultarilor informale dintre Comisie si Ministerul Agriculturii pe care le-am stimulat inca din momentul elaborarii, in primavara, tocmai pentru a evita in acest moment schimbari fundamentale. Tocmai de aceea am incurajat Ministerul sa nu astepte neaparat aprobarea formala a Programului, pentru a lansa anumite masuri care sunt foarte asteptate”, a subliniat Ciolos.
El a spus ca s-a lansat deja primirea de proiecte pe anumite masuri, caz in care Guvernul isi asuma un anumit risc, formal, dar foarte redus pentru ca nu se asteapta la modificari fundamentale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
„Am insistat foarte mult pe simplificare, pe mai multa claritate, coerenta intre ceea ce declaram ca obiective strategice si continutul Programului. Vor fi ameliorari in sensul de a clarifica lucrurile si nu a schimba fundamental obiectivele strategice ale Programului”, a explicat Ciolos.
El a vorbit si despre potentialul agricol al Romaniei, avand in vedere ca, in prezent, agricultura are o contributie de 5% la Produsul Intern Brut, dar ocupa 30% din populatie, in timp ce industria agro-alimentara contribuie cu 6% la PIB, cu 2,3% populatie ocupata. In opinia sa, ar trebui stimulata procesarea produselor agricole pe plan local.
In privinta fiscalizarii, comisarul european a spus ca sunt masuri care stimuleaza scoaterea din zona gri a unor activitati economice, dar sunt si masuri care franeaza activitatea in domeniu. Ciolos sustine ca Romania este una dintre putinele tari in care producatorii nu sunt stimulati sa se asocieze, avand in vedre ca sunt dublu impozitati, atat ca producatori individuali, cat si in cadrul organizatiei din care fac parte.
Dacian Ciolos a mai spus ca Romania este statul membru cu cea mai mare biodiversitate. „Este o alta resursa pe care ne-a dat-o cel de sus, odata cu fertilitatea solului, si care nu este folosita suficient si ma gandesc aici mai ales la partea de cercetare dezvoltare. Cu un astfel de potential de biodiversitate, productia de soiuri adaptate la conditiile specifice de productie ar trebui sa fie o alta parghie de crestere a competitivitatii agriculturii din Romania, asa cum se intampla in toate tarile cu agricultura importanta care investesc in cercetare dezvoltare. Noi importam soiuri dar care nu sunt foarte bine adaptate, dar care sunt bine promovate si bine vandute, dar nu folosim potentialul de biodiversitate pe care il avem, care ne-ar permite sa punem mai bine in valoare fertilitatea solurilor”, a subliniat Ciolos.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi