Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dacian Ciolos: Platile directe pentru agricultori trebuie sa se bazeze pe principii noi


Bani mai putini pentru agricultori, manifestatii de protest si o noua Politica Agricola Comuna aceastea sunt cateva din provocarile pe care le va infrunta noul comisar european, Dacian Ciolos. Agentia Agerpres a realizat un interviu cu Dacian Ciolos, Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, in legatura cu reforma Politicii Agricole Comune si celelalte prioritati ale mandatului sau. Interviul este redat de Romania Libera, in editia de miercuri.
Domnule comisar, stim ca definirea perspectivelor Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2013 va fi, asa cum ati mentionat si in timpul audierilor din PE, principala prioritate in noua dumneavoastra calitate. Aceasta reforma va trebui sa ia in considerare noile realitati ale agriculturii si spatiului rural european intr-o Uniune Europeana cu 27 state membre. Ce elemente principale ar trebui sa contina aceasta reforma, tinand cont de provocarile implicate atat de deschiderea europeana spre comertul mondial, dar si de schimbarile climatice si de asteptarile europenilor in legatura cu protectia mediului si cu siguranta alimentara?

In acest stadiu nu imi pun problema ce elemente va contine reforma, ci la ce intrebari ar trebui sa raspunda aceasta reforma si tocmai de aceea am intentia de a organiza o dezbatere publica pe aceasta tema. Dar este clar ca va trebui sa raspundem noilor provocari, care vor fi de altfel incluse si in Strategia 2020 a UE, care vizeaza problema competitivitatii economiei globale si deci si a agriculturii, dar si problema relansarii economice si a asa-numitei "cresteri verzi" - o crestere durabila, care sa asigure si o gestionare rationala a resurselor naturale ale UE si aici sigur ca agricultura joaca un rol important. Va trebui sa gasim, de asemenea, modalitati si mecanisme adaptate prin care sa facem ca aceasta deschidere a pietei europene spre piata mondiala si aceasta liberalizare a schimburilor sa nu afecteze iremediabil, in anumite situatii de criza, veniturile agricultorilor. Apoi, referitor la schimbarile climatice despre care se vorbeste foarte mult, trebuie sa luam masuri si in agricultura. Pe de o parte agricultura trebuie sa se adapteze la aceste schimbari climatice si acest lucru presupune investitii in ferme, dar si programe de formare pentru agricultori, iar pe de alta parte agricultura poate contribui la reducerea efectelor schimbarilor climatice si aici va trebui sa stimulam astfel de masuri prin mecanismele Politicii Agricole Comune.

Un alt subiect important si de interes pentru europeni este reprezentat de platile directe din agricultura. Ce criterii ar trebui avute in vedere pentru distribuirea mai echitabila a platilor directe in agricultura, plati care si-au dovedit viabilitatea pana acum?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Nu pot lansa inca de acum care vor fi criteriile, pentru ca este nevoie de o analiza asupra mai multor optiuni. Un lucru insa este clar: platile directe, care au in primul rand obiectivul de a contribui la stabilizarea unui nivel minim al veniturilor agricultorilor pentru a-i ajuta intr-o anumita masura sa treaca peste situatii de criza si fluctuatii mari de preturi, trebuie sa se bazeze pe principii noi. In prezent, in mare parte din statele membre platile directe se acorda pe baza unor valori istorice si cred ca aceasta situatie nu mai este adaptata realitatii actuale si ele vor trebui sa stimuleze in continuare agricultorii sa respecte anumite norme legate de mediu, de bunastarea animalelor, de calitatea produselor, care fac parte deja din cotidianul asteptarilor consumatorilor europeni.

Citeste mai mult in Romania Libera
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016