Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daea: Romania ramane pe primul loc in UE la porumb si floarea soarelui

daea-romania-ramane-pe-primul-loc-in-ue-la-porumb-si-floarea-soarelui

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, arata ca Romania ramane si in 2019 pe primul loc in UE la productiile de porumb si floarea soarelui.


"In privinta culturilor de toamna, acum suntem in plin proces de recoltare la floarea soarelui si la porumb. Pana la aceasta data (1 octombrie - n. r.) am recoltat 53% din suprafata insamantata cu porumb, iar la floarea soarelui ne apropiem de final - avem aproape 97%. La sfecla de zahar suntem la inceput, am recoltat doar 16%, la cartofi am ajuns la 87% din suprafata, la struguri de masa la 68%, iar la strugurii pentru vin la 64%. Pana nu se introduc in magazie toate aceste productii nu facem estimari", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.
 
In 2019, suprafata insamantata cu porumb depaseste 2,65 milioane hectare, iar cea cu floarea soarelui 1,16 milioane hectare, in crestere fata de anul trecut cand terenurile cultivate cu porumb au ocupat 2,41 milioane hectare, iar cele cu floarea soarelui 1,01 milioane hectare.
 
Cresterea suprafetelor cultivate cu aceste doua culturi s-a datorat pierderii suprafetelor cultivate cu rapita din cauza secetei, iar terenurile respective au fost insamantate fie cu floarea soarelui, fie cu porumb, a explicat Petre Daea.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
In acest context, seful de la Agricultura a anuntat ca si anul acesta Romania isi va pastra primul loc in UE la productiile de porumb si de floarea soarelui.
 
"Pot sa va spun ca la floarea soarelui si porumb, din perspectiva noastra, ne vom pastra primul loc si anul acesta in Uniunea Europeana, mai ales ca au fost suprafete mai mari si se va vedea la productia totala", a subliniat Daea.
 
Intrebat despre recolta de porumb obtinuta anul trecut, de peste 18 milioane de tone, pentru care Comisia Europeana (CE) a cerut Romaniei sa-si revizuiasca cifrele, raspunsul ministrului Agriculturii a venit prompt: "Noi nu am revizuit nimic".
 
"Acolo a fost o scapare de informatii data de o persoana care lucreaza in Romania, nu-i dau numele, dar am facut o adresa sa ne explice de unde a luat aceste productii si ce a stat la baza calculelor pe care le-a prezentat. Noi nu am revizuit nimic. Noi nu comunicam la UE, comunica Institutul National de Statistica si nu poti sa pui la indoiala datele respective, datele puse la dispozitie de institutiile statului luate pe baza de semnatura de la producatori. Acolo era vorba de o estimare, deci nu avem ce mai discuta pe aceasta tema. Ea a fost pregatita de niste oameni care vad cu alte dioptrii realizarile din Romania. Eu ma folosesc de ochi fara ajutor din afara si de datele pe care le dau fermieri cand consemneaza pe proprie semnatura ce productii au fost realizate", a comentat ministrul Agriculturii.
 
Potrivit acestuia, Romania a intrat in UE in anul 2007, "un an greu", cu 3 milioane de tone grau, iar daca raportarea se face la urmatorul an, 2008, cu 7,1 milioane tone, insa, in ultimii trei ani, recolta a depasit 10 milioane de tone, "ceea ce demonstreaza o constanta a realizarii productiei, validand astfel capacitatea tehnologica a fermierilor".
 
"Va mai dau niste cifre: daca in 2007 realizam, in Romania, la cereale paioase (orz, grau, secara si orzoaica de toamna si de primavara) 4 milioane de tone, in 2008 aproape 9 milioane de tone, din 2017 si pana in 2019 in fiecare an am depasit 12 milioane de tone. In aceste conditii, estimez ca productia totala de cereale boabe va fi anul acesta in jur de 30 de milioane de tone. Ne inscriem cu o productie apropiata celei de anul trecut, care a fost varful, de 31 de milioane de tone. In 2007, am avut o productie totala de 7,8 milioane de tone de cereale boabe, iar dupa 10 ani, in 2017, de peste 27 de milioane de tone, in 2018 - 31 de milioane de tone - si in acest an, dupa cum spuneam, aproximativ 30 de milioane de tone. La plante uleioase (floarea soarelui, soia si rapita) in 2007 faceam un milion de tone, in 2008 - 1,94 milioane de tone, in 2017 - 4,9 milioane de tone, in 2018 - 5,1 milioane de tone, iar in 2019, pentru ca am intors rapita, productia va fi mai mica fata de anul trecut, respectiv de 4,1 milioane de tone, dar de patru ori mai mare decat in anul 2007", a precizat seful de la Agricultura.
 
Intrebat la cat estimeaza valoarea productiei agricole in anul 2019, Daea a raspuns: "Vom vedea la sfarsitul recoltarii, in orice caz va fi apropiata de anul trecut, pentru ca preturile sunt asemanatoare".

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016