Ministrul Agriculturii vrea un referendum. Care este viitorul Politicii Agricole Comune?
Publicat la data de 24 Oct. 2024 in:
Stiri Ministrul Agriculturii a solicitat la Congresul European al Fermierilor, care se desfasoara in aceste zile la Bucuresti, organizarea unui referendum la nivel european.
Prin acesta, fermierii pot decide ca Politica Agricola Comuna sa ramana structurata pe cei doi piloni importanti si sa fie separata de alte fonduri europene dupa 2027.
"Am lansat catre presedintele COPA-COGECA o provocare: realizarea in comun a unui referendum. Practic, fermierii trebuie sa dea un vot clar pe acest referendum, astfel incat Politica Agricola Comuna sa ramana separat fata de alte fonduri care sunt alocate fiecarui stat, dupa anul 2027.
Vrem sa mentinem cei doi piloni, FEADR si FEGA, respectiv partea de investitii in agricultura, dar si partea de plati directe in agricultura", a precizat Florin Barbu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Ministrul Agriculturii a mentionat ca, in cazul in care la "aceasta provocare" lansata catre COPA-COGECA - structura europeana de reprezentare a intereselor fermierilor si cooperativelor - nu se va lua o decizie, va solicita organizarea unui referendum in Romania. Rezultatul va fi prezentat in Consiliul de ministri AgriFish.
"In cazul in care nu se va lua o decizie la nivel de COPA-COGECA, saptamana viitoare voi solicita si voi avea o intalnire cu formele asociative din agricultura din Romania, dar si cu persoanele juridice independente pentru realizarea acestui referendum in Romania.
Eu voi merge in Consiliul Agrifish cu votul direct al fermierilor, astfel incat Politica Agricola Comuna in Uniunea Europeana sa ramana si dupa 2027 asa cum a fost pana acum, separat de alte fonduri europene si cu cei doi piloni importanti: FEADR pentru dezvoltarea sectorului vegetal, zootehnic, industria alimentara si FEGA pentru plati directe pe suprafata", a subliniat Barbu.
Florin Barbu a explicat ca dupa anul 2027 intentiile CE sunt de a integra inclusiv Politica Agricola Comuna in totalitatea fondurilor alocate fiecarui stat membru.
"Intentiile sunt si am vazut declaratiile de la nivelul Comisiei de a integra inclusiv Politica Agricola Comuna in totalitatea fondurilor alocate fiecarui stat, dupa data de 2027. Acest referendum il fac impreuna cu formele asociative si vreau votul fermierilor, astfel incat, cand merg in Consiliul Agrifish, sa am votul lor, sa-i reprezint.
Cred ca toti fermierii din Romania isi doresc sa ramana separat Politica Agricola Comuna de celelalte fonduri si sa ramanem cu cei doi piloni. (...) Voi avea o consultare cu formele asociative si in urmatoarea perioada, impreuna, vom da drumul la acest referendum. Voi da un sprijin inclusiv cu institutiile subordonate, vorbim de Directile Agricole, APIA, AFIR, astfel incat toti fermierii din Romania sa poata vota acele intrebari pe care le voi stabili impreuna cu mediul asociativ din Romania", a mai spus oficialul MADR.
Data unui astfel de referendum sau intrebarile urmeaza sa fie stabilite dupa consultarile cu fermierii si formele asociative, in cazul in care nu se va lua decizia organizarii la nivelul structurii europene.
La Congresul European al Fermierilor, care va avea loc la Bucuresti in perioada 23-25 octombrie 2024, vor participa peste 500 de fermieri reprezentativi din Europa.
In ceea ce priveste evenimentul, acesta este organizat de catre structura europeana de reprezentare a intereselor fermierilor si cooperativelor COPA-COGECA o data la doi ani intr-un stat membru, fiind cel care va da ora exacta pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementata in sectorul agroalimentar din UE.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Planificarea afacerii cu lavanda
Investitia poate sa difere in functie de dotarile de care dispuneti deja, de dotarile pe care doriti sa le achizitionati, de furnizor sau de calitatea semintelor. Diferenta in ceea ce priveste investitia intr-o cultura de lavanda o face si detinerea unui teren agricol.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>