Publicat in: Stiri
Ministrul Agriculturii vrea un referendum. Care este viitorul Politicii Agricole Comune?
Ministrul Agriculturii a solicitat la Congresul European al Fermierilor, care se desfasoara in aceste zile la Bucuresti, organizarea unui referendum la nivel european.
Prin acesta, fermierii pot decide ca Politica Agricola Comuna sa ramana structurata pe cei doi piloni importanti si sa fie separata de alte fonduri europene dupa 2027.
 
"Am lansat catre presedintele COPA-COGECA o provocare: realizarea in comun a unui referendum. Practic, fermierii trebuie sa dea un vot clar pe acest referendum, astfel incat Politica Agricola Comuna sa ramana separat fata de alte fonduri care sunt alocate fiecarui stat, dupa anul 2027.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Vrem sa mentinem cei doi piloni, FEADR si FEGA, respectiv partea de investitii in agricultura, dar si partea de plati directe in agricultura", a precizat Florin Barbu.
 
Ministrul Agriculturii a mentionat ca, in cazul in care la "aceasta provocare" lansata catre COPA-COGECA - structura europeana de reprezentare a intereselor fermierilor si cooperativelor - nu se va lua o decizie, va solicita organizarea unui referendum in Romania. Rezultatul va fi prezentat in Consiliul de ministri AgriFish.
 
"In cazul in care nu se va lua o decizie la nivel de COPA-COGECA, saptamana viitoare voi solicita si voi avea o intalnire cu formele asociative din agricultura din Romania, dar si cu persoanele juridice independente pentru realizarea acestui referendum in Romania.

Eu voi merge in Consiliul Agrifish cu votul direct al fermierilor, astfel incat Politica Agricola Comuna in Uniunea Europeana sa ramana si dupa 2027 asa cum a fost pana acum, separat de alte fonduri europene si cu cei doi piloni importanti: FEADR pentru dezvoltarea sectorului vegetal, zootehnic, industria alimentara si FEGA pentru plati directe pe suprafata", a subliniat Barbu.
 
Florin Barbu a explicat ca dupa anul 2027 intentiile CE sunt de a integra inclusiv Politica Agricola Comuna in totalitatea fondurilor alocate fiecarui stat membru.
 
"Intentiile sunt si am vazut declaratiile de la nivelul Comisiei de a integra inclusiv Politica Agricola Comuna in totalitatea fondurilor alocate fiecarui stat, dupa data de 2027. Acest referendum il fac impreuna cu formele asociative si vreau votul fermierilor, astfel incat, cand merg in Consiliul Agrifish, sa am votul lor, sa-i reprezint.

Cred ca toti fermierii din Romania isi doresc sa ramana separat Politica Agricola Comuna de celelalte fonduri si sa ramanem cu cei doi piloni. (...) Voi avea o consultare cu formele asociative si in urmatoarea perioada, impreuna, vom da drumul la acest referendum. Voi da un sprijin inclusiv cu institutiile subordonate, vorbim de Directile Agricole, APIA, AFIR, astfel incat toti fermierii din Romania sa poata vota acele intrebari pe care le voi stabili impreuna cu mediul asociativ din Romania", a mai spus oficialul MADR.
 
Data unui astfel de referendum sau intrebarile urmeaza sa fie stabilite dupa consultarile cu fermierii si formele asociative, in cazul in care nu se va lua decizia organizarii la nivelul structurii europene.
 
La Congresul European al Fermierilor, care va avea loc la Bucuresti in perioada 23-25 octombrie 2024, vor participa peste 500 de fermieri reprezentativi din Europa.
 
In ceea ce priveste evenimentul, acesta este organizat de catre structura europeana de reprezentare a intereselor fermierilor si cooperativelor COPA-COGECA o data la doi ani intr-un stat membru, fiind cel care va da ora exacta pentru strategia pe care agricultorii europeni o doresc implementata in sectorul agroalimentar din UE.
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
MADR anunta modificari pentru fermierii care primesc subventii APIA
„In luna mai a anului curent a fost aprobat Regulamentul (UE) 2024/1468 de modificare a...
MADR intampina probleme. Solicitantii nu beneficiaza de transparenta
MADR intampina probleme. Solicitantii nu beneficiaza de transparenta
Una dintre liniile de finantare din PNS lansata anul acesta intr-un mod total netransparent, in...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescatorii de animale
In ceea ce priveste cererile de plata, acestea sunt aferente serviciilor prestate in luna...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton