Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daniel Botanoiu: Romania nu va importa grau pana in 2010
România nu va fi nevoită să importe grâu pentru asigurarea consumului intern, cel puţin până în primăvara lui 2010, a declarat, marţi, pentru Agerpres, directorul general în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. Acesta a precizat:
Deşi au apărut numeroase informaţii că producţia mică de grâu din acest an şi calitatea slabă a acesteia nu vor putea asigura consumul intern de grâu, pot afirma că, în baza datelor pe care le avem la minister, nu vom fi nevoiţi să apelăm la importuri, cel puţin până în primăvara lui 2010. Evident, nu fac referire la contractele de import aflate în derulare, care nu au nicio legătură cu actuala recoltă de grâu şi care sunt pe cantităţi nesemnificative
Acesta a afirmat că, în general, în Europa recoltele de grâu au fost scăzute în 2009, singurele ţări de unde am putea importa ar fi Rusia şi Ucraina, care, la rândul lor, au avut recolte de slabă calitate.
Potrivit sursei citate, deşi încă nu se cunoaşte, în totalitate, calitatea recoltei de grâu, cel puţin trei milioane de tone, dintr-un total de 5,2 milioane tone obţinute în acest an, vor fi panificabile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Şi în cazul în care vom avea doar două milioane tone panificabile, consumul intern este de 250.000 tone lunar, iar această cantitate ar fi suficientă pentru cel puţin opt luni de zile, adică până în mai 2010", a afirmat Botănoiu.
;De asemenea, directorul general în MAPDR a mai adăugat că în perioadele în care există producţii mici de grâu au loc mişcări semnificative pe piaţa grâului pentru asigurarea stocurilor, ceea ce nu se întâmplă până în prezent.
Un alt argument al oficialului MAPDR ar fi cel dat de criza economică, care în mod normal reduce consumul, ceea ce ar face posibil să înregistrăm un consum mai mic în 2009 şi 2010 pe această piaţă.
Botănoiu a mai spus că, deşi seceta şi condiţiile extreme au afectat culturile agricole în acest an, inclusiv grâul, foarte puţini agricultori au venit să ceară despăgubiri.
"Teoretic, toţi au înregistrat pagube din cauza secetei şi ploilor abundente, dar nu au depus dosare la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea despăgubirilor. Avem deocamdată doar câteva din judeţele afectate cel mai puternic, cum ar fi Tulcea sau Constanţa", a spus Daniel Botănoiu.
Marii producători agricoli din România au anunţat că fenomenele meteo extreme şi seceta au redus, în medie, cu 45 la sută producţia de grâu în 2009, cantitatea obţinută cifrându-se la doar 4-4,2 milioane de tone de grâu, faţă de 5,2 milioane tone anunţate de MAPDR şi de peste şapte milioane tone obţinute în 2008. Acest lucru ar putea determina România să apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura