Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dăunători periculoşi depistaţi în culturile de cereale înfiinţate în această toamnă, în judeţele din sudul ţării


Consultanţii agronomi AgroAdvice au identificat, în această săptămână, prezenţa muştelor cerealelor în mai multe culturi de păioase înfiinţate în această toamnă.
Descarcă numărul 7 al newsletterului de consultanţă agricolă editat de AgroAdvice
In aceasta perioada la inceputul lui noiembrie in culturile de grau si orz se gasesc o serie de muste printre care Musca cenusie a cerealelor (Delia coarctata), Musca Suedeza (Oscinella frit) sau Musca galbena a cerealelor (Chlorops pumilionis). In continuare va vom oferi o scurta prezentare a fiecarui daunator.



MUSCA SUEDEZA

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sa incepem cu cel mai des intalnit, Musca Suedeza, un daunator ce are 2 sau chiar trei generatii pe an, poate fi gasit in culturile de cereale, in special in cele de grau si orz de toamna. Are doua varietati, Oscinella frit si Oscinella pusilla, prima se intalneste preponderent in grau iar cealalta in orz.

Ce se poate observa in camp in momentul de fata este zborul adultilor celei de-a doua generatii care in functie de conditiile climatice poate continua pana la jumatatea lunii Noiembrie. Acestia depun ouale in culturile de toamna aflate in stadiul de 1 – 3 frunze. Larvele ce apar se hranesc sub mugurele de crestere al tulpinii, localizandu-se in zona mugurelui de crestere. Pagubele cele mai mari se inregistreaza toamna, pe grau si orz, cand plantele sunt surprinse in faza fenologica de 2-3 frunze. Multe din acestea mor in urma atacului.

Pentru a fi mai usor de recunoscut, ca si descriere adultul are o lungime de 1,2 – 2 mm. Larvele sunt transparente la inceput apoi devin alb-galbui cu 4 – 5 mm lungime iar pupa este fusiforma si are 3 – 4 mm.
Atacul poate fi recunoscut dupa frunza principal care se ingalbeneste si se usuca fiind foarte usor de smuls, plantele se inchid la culoare si au deasemenea mai multi frati care au o productivitate scazuta.

MUSCA GALBENA A CEREALELOR
Adultul are 3 – 5mm, culoarea predominant fiind galben dar prezinta pe torace cinci dungi longitudinale de culoare negru-brun. Larva este apoda, initial transparent apoi alb – galbuie cu o lungime de 6 pana la 9 mm.

Zborul incepe la sfarsitul lui Iulie sau inceputul lui August, depunerea oualor incepe din prima jumatate a lui August si dureaza pana la mijlocul lui Octombrie, iar atunci cand vremea continua sa fie calda adultii sunt prezenti si in luna Noiembrie. Mustele isi depun ouale pe cereal sau pe diferite graminee din flora spontana.

Mustele celei de a doua generatii traiesc intre 2 – 2 luni si jumatate. In unele cazuri insectele prefer graul, in altele, orzul. Sunt cunoscute doua tipuri de atac. Primul apare datorita intarzierii semanatului. Larvele produc pagube tesuturilor tinere, inclusive punctelor de crestere.

Tulpinile se deformeaza, internodurile se opresc din crestere, spicul nu mai apare. Cand semanatul se face devreme, spicele au timp sa apara. Dup ace ajunge la spic, larvele coboara catre baza hranindu-se cu partile mai subtiri. O “brazda” de culoare maronie se poate observa pe spic si pedicul.

COMBATERE

Musca suedeza si musca galbena a cerealelor pot fi combatute in timpul zborului si atunci cand larva se deplaseaza dupa eclozare de pe frunza spre tulpina.

Pentru combatere recomandam produse pe baza de piretroizi.

MUSCA CENUSIE A CEREALELOR
O alta musca care este probabil sa va cauzeze probleme in aceasta perioada este musca cenusie a cerealelor. Adultul seamana cu musca comuna dar are 6 – 7 mm lungime, cu un corp de culoare galben-brun sau gri. Larvele sunt albe si au intre 10 – 12 mm.

In ceea ce priveste ciclul evolutiv, musca cenusie are o singura generatie pe an. Zborul de imperechere incepe in luna Iunie, iar femelele depun in jur de 40 de oua in perioada Iulie – Septembrie, de obicei direct pe sol. Prefera solurile afanate spre exemplu in zonele proaspat cultivate sau direct in solurile semanate cu cereale, mazare, rapita, cartof, porumb sau alte culture care elibereaza terenul in timpul lunilor de vara.

Ouale se distrug dupa ce au fost expuse timp de 4 – 6luni la temperature mai mici de 12 0C. In medie, 40% vor devein larve active, dupa ierni friguroase un numar mare de larve pot aparea aproape simultan imediat temperature creste. Musca cenusie nu migreaza pe distante mari, asa ca intensitatea atacului va varia foarte mult intre locatii. Este un daunator ce se intalneste frecvent in Europa si in tarile fostului URSS.

Pagubele, in functie de temperature solului, produse in stadiul larvar apar intre sfarsitul lui Ianuarie si jumatatea lunii Martie. Larvele se deplaseaza in sol in cautarea unei plante gazde, apoi “sfrelesc” organele plantei, dupa care incep sa se hraneasca cu lastarul central provocand ofilirea acestuia, insa frunzele de la suprafata raman neatinse. Fiecare larva poate ataca 6 – 7 lastari succesivi iar daca vor fi nevoiti viermii se deplaseaza spre o noua planta. Hranirea se incheie in mai, cand are loc impuparea. In cazul in care cultura nu a inceput sa infrateasca in momentul atacului exista riscul ca intregul camp sa fie distrus.

Este aproape imposibil sa combati aceasta musca, doar prin metode agrotehnice, cum ar fi respectarea asolamentului.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016