Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce a dat noul ministru al Agriculturii Bruxelles-ul pe Bucureşti. Mihail Dumitru, despre ferma de porci pe care o visează, cârnaţii de Pleşcoi şi fondurile europene


mihail-dumitru-agriculturaChiar dacă va câştiga doar a cincea parte din cât primea la Comisia Europeană, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, vrea "să îmbunătăţească situaţia" din acest sector şi să sprijine exportul de produse tradiţionale, cum ar fi cârnaţii de Pleşcoi. Iată câteva dintre declaraţiile date de ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, la interviurile Gândul
- La Comisia Europeană aveaţi un salariu de circa 67.000 euro pe an. De ce aţi acceptat postul de ministru?

- Am acceptat dintr-o provocare. Mi s-a părut că fac parte din categoria celor ce stau pe margine şi comentez şi am vrut să văd cum e să încerc să fac ceva. Vreau să-mi folosesc competenţa şi cunoştinţele să îmbunătăţesc sitaţia din acest sector.

- Ministrul Finanţelor a declarat că vrea să impoziteze terenul agricol la valoarea reală, iar cei 1,5 milioane producători să devină contribuabili la buget. Care este opinia dvs în legătură cu fiscalizarea agriculturii?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

- Sectorul agricol este unul foarte puţin fiscalizat. O parte foarte importantă a producţiei agricole nu intră în circuitul oficial al economiei. Pe de o parte avem producători foarte mici care nu au obligativitatea legală de a-şi ţine o formă de contabilitate, ei nu sunt taxaţi. Pe de altă parte avem unii producători mari care acţionează în economia gri sau neagră. În campania de toamnă au fost probleme cu grâu vândut la capătul tarlelei fără nici un fel de documente. Fermierii vin în faţa ministerului şi cer bani, dar tot ei au şi obligaţia de a aduce ceva la buget. Mi se pare corect să dăm bani fermierilor, dar şi ei să contribuie şi să respecte prevederile legale, să intre în economia legală.

"Largheţea" din controlul subvenţiilor va dispărea

- Concret, la ce trebuie să se aştepte micii fermieri?

- Dacă vorbim de cei mici, nu cred că vor fi schimbări esenţiale. Avem iniţiative prin care un număr din ce în ce mai mare de producători agricoli care desfăşoară activităţi comerciale să se înregistreze legal. Orice solicitant de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală are obligaţia legală ca, dacă i se aprobă proiectul, să se înregistreze ca persoană fizică autorizată. Aceşti oameni vor plăti ca orice persoană fizică autorizată, la sfârşitul anului, un impozit pe profit. Vom încerca să eliminăm toate formele de evaziune fiscală, de fraudă, prin care se evită plata TVA.

- Cum anume?

- Va trebui să aplicăm foarte corect măsurile de control. Am impresia că în sistemul de subvenţionare partea de control se desfăşoară cu o anumită largheţe. Această largheţe va dispărea. Va trebui să ne asigurăm că cei care primesc subvenţii respectă şi condiţiile de acordare. Un alt caz în care vom lua măsuri este cel al arderii miriştilor. Aceasta este o practică interzisă de legislaţia europeană. Oamenii care ard miriştea ar trebui să li se diminueze fondurile pe care le primesc pe hectar.

"Reducerea TVA la alimente, imposibilă în contexul actual"

- Aţi susţine reducerea TVA la alimente?

- Reducerea TVA ţine de Finanţe. Dacă mi se va cere părerea, va fi o discuţie pe care o vom avea în cadrul Cabinetului. Pe de o parte nu putem să plângem că avem buget foarte mic şi că nu ne putem realiza obiectivele cu acest buget, iar pe de altă parte nu putem veni cu măsuri care să diminueze şi mai mult baza de generare de venituri bugetare. Sigur că în interesul consumatorului (reducerea TVA - n.red.) ar fi o soluţie, dar din punct de vedere bugetar, în actualul context econopmic, cred că va fi foarte dificil sau dacă nu chiar imposibilă adoptarea unei astfel de măsuri.

Citeste tot interviul in Gandul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016