Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De ce mizăm pe OMG?
România vrea să reia cultivarea organismelor modificate genetic şi a cerut deja aprobarea Comisiei Europene, spune ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Pentru a-şi susţine poziţia, oficialul român a trimis deja la Bruxelles documentele ştiinţifice pregătite de Academia Română, dar şi solicitările fermierilor.
Materialele trimise de Bucureşti la Bruxelles fac referire în primul rând la soia ameliorată genetic. "Se ştie că soia este o problemă pentru România. În acelaşi timp, soia se constituie ca o bază importantă de import pentru Uniunea Europeană. Sunt aproape 40 de milioane de tone importate anual, din care peste 90% este soia - care provine din zonele în care se cultivă soia să spunem obţinută prin inginerie genetică sau prin tehnici superioare de ameliorare", a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.
Ministrul agriculturii spune că, de foarte multe ori, se foloseşte termenul speculativ de organism modificat genetic, pentru a-i speria pe consumatori. Condamnate de activiştii de mediu, culturile de plante modificate genetic sunt interzise în cea mai mare parte a Uniunii Europene. Cantităţile cele mai mari de plante obţinute prin biotehnologii sunt importate din Statele Unite ale Americii, Brazilia, Argentina sau Canada.
Uniunea Europeană a interzis în urmă cu patru ani cultura transgenicelor, iar România, devenită membră UE, a trebuit să se conformeze legislaţiei comunitare şi a renunţat la culturile de soia. Cu toate acestea, soia modificată genetic se utilizează pentru hrana animalelor în aproape toate fermele de animale din UE, inclusiv România.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
LAPAR: Fiecare an pierdut este o pierdere dublă pentru agricultură
"Din moment ce toate fermele de animale din Europa, inclusiv din România, importă soia modificată genetic din SUA şi Brazilia, se pare că aceasta nu este periculoasă şi ar trebui să se aprobe cultivarea ei şi la noi. Reluarea cultivării OMG ar fi o soluţie importantă şi cea mai eficientă dacă vrem să salvăm agricultura românească şi asigurarea alimentaţiei populaţiei. Pierdem enorm şi vom continua să pierdem, pentru că noi importăm ceva ce putem produce. Astfel, pierdem anual peste 1 mld. euro pentru că am fost naivi şi nu am fost deschişi la ceea ce înseamnă nou şi inovativ în agricultură. Fiecare an pierdut este o pierdere dublă pentru agricultura românească", a declarat, pentru Curierul Naţional, Marcel Cucu, reprezentantul Ligii Producătorilor Agricoli (LAPAR).
Mai mult decât atât, acesta ne-a dat exemplul Argentinei, care acum 15 ani era în colaps, şi după ce a început să cultive OMG şi-a salvat populaţia de la foamete, iar acum Europa importă de la ea. "Culturile de soia modificată genetic au fost o afacere importantă şi în România. Peste 300.000 de hectare erau cultivate înainte de a fi interzis, iar producţia atingea chiar un milion de tone pe an. Era o producţie serioasă şi ar fi şi acum dacă ar fi permisă. Ar trebui să nu mai aplecăm urechea la toţi precum că aceste produse nu ar fi sănătoase. După părerea mea, ar fi o decizie foarte bună, dacă s-ar aproba din nou cultivarea OMG în România", a explicat Marcel Cucu.
UNPCPR: Va avea un efect pozitiv în piaţă
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, este de părere că reluarea cultivării biotehnologiilor este un lucru bun atât pentru agricultura românească, cât şi pentru economie.
"Apreciem şi susţinem demersurile ministrului, care cunoaşte foarte bine agricultura românească. Este şi sper să rămână o amintire că atâta timp cât folosim de-o viaţă în hrana animalelor, şroturi de soia şi nutreţuri combinate în care se foloseşte soia modificată genetic, să nu avem libertatea de a o şi produce. Biotehnologiile pot aduce prosperitate în exploataţiile agricole din România şi cultivarea soiei poate avea efecte pozitive asupra preţului din pieţe al hranei. Dacă producem soia în România, ea automat va fi mai ieftină decât cea importată şi astfel vom putea ţine şi preţurile pe loc. Poate nu vor scădea, dar măcar nici nu vor mai urca'', a declarat pentru Curierul Naţional Costel Olteanu.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News