Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De la agricultura bidimensionala la agricultura tridimensionala
Agricultura. Pentru majoritatea, cuvantul este similar cu hectarele nesfarsite de pamant pe care se unduie, in bataia vantului, lanurile de cereale. Pamantul pare a fi cheia agriculturii.
Cu cat exista mai mult, cu atat mai multe plante pot fi cutivate. Cu cat sunt cultivate mai multe plante, recolta creste si profitul intra in punga agricultorului. Este o relatie de cand lumea intre fermier si dimensiunea fermei, ce tine de factorul cantitativ, scrie bioproduct.ro intr-un material dedicat analizei sistemelor de cultivare inspatii protejate.
Pe masura ce agricultura a evoluat, a aparut un al doilea factor, cel calitativ. Agricultorii au observat ca, de pe aceeasi suprafata de teren, pot fi obtinute recolte mai mici sau mai mari, in functie de tehnologia utilizata. Asa s-a trecut de la sapa la plug si de la plug la tractoare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Factorul calitativ nu tine doar de mecanizare, de interventia masinilor, ci si de calitatea semintelor folosite, de caracteristicile pamantului dintr-o anumita regiune sau de factorii de clima precum temperatura, precipitatiile, viteza vantului si altele.
agricultura in spatii protejate
Pentru a controla acesti factori, agricultura s-a mutat de pe camp in spatii protejate, acolo unde agricultorul poate interveni asupra lor. Daca in aer liber calitatea solului poate fi imbunatatita printr-un aport de ingrasaminte iar lipsa precipitatiilor prin irigatii, in privinta temperaturii si a vantului nu se poate face nimic. Intr-o sera, insa, situatia se schimba. Agricultorul poate controla temperatura aerului, poate proteja plantele cultivate de vanturile puternice si, nu in ultimul rand, poate limita mai usor actiunea unor daunatori: boli, insecte sau buruieni.
In acest stadiu, factorul calitativ a fost rezolvat in buna parte. Agricultorul si-a mutat productia din camp in sera si nu mai depinde de factorii externi. Factorul cantitativ insa a ramas intact, agricultura depinde in continuare de suprafata de teren cultivata, chiar si in sere.
De la agricultura bidimensionala la agricultura tridimensionala
S-a pus deci problema obtinerii unei recolte mai mari, pe acelasi spatiu controlat (sera). Oricat de mult ar fi intervenit imbunatatind tehnologia, agricultorii ajungeau la un punct critic, acela al numarului de plante ce pot fi cultivate pe o suprafata data. O suprafata calculata in arie, adica lungime ori latime.
Solutia vine din geometrie. Daca in loc sa calculam productia la hectar (o arie), o calculam la metru cub (un volum), ea va creste raportata la o noua dimensiune: inaltimea. Asadar, in cadrul unei sere, in loc sa avem o singura suprafata plana, solul, putem crea mai multe, cel mai simplu prin metoda cresterii plantelor in vase dispuse pe rafturi supraetajate.
Metoda se aplica, insa, doar in cazul anumitor specii de plante, care nu au dimensiuni foarte mari si nu necesita un volum mare de sol in care se dezvolta radacinile. Cel mai simplu exemplu este cel al serelor de plante ornamentale, care vand produsul final, adica planta inradacinata, direct in ghiveci.
Fata de metoda clasica, cea a cultivarii direct in solul terenului, ea presupune o munca in plus cu transplantarea fiecarei plantute in parte, o munca ce evident nu poate fi preluata de o masina. Intervine, iata, din nou, factorul calitativ, in vreme ce am renuntat la mecanizare.
Citeste tot materialul pe bioproduct.ro
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura