Exclusiv
Publicat in: Stiri
Agricultura. Pentru majoritatea, cuvantul este similar cu hectarele nesfarsite de pamant pe care se unduie, in bataia vantului, lanurile de cereale. Pamantul pare a fi cheia agriculturii.

Cu cat exista mai mult, cu atat mai multe plante pot fi cutivate. Cu cat sunt cultivate mai multe plante, recolta creste si profitul intra in punga agricultorului. Este o relatie de cand lumea intre fermier si dimensiunea fermei, ce tine de factorul cantitativ, scrie bioproduct.ro intr-un material dedicat analizei sistemelor de cultivare inspatii protejate.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pe masura ce agricultura a evoluat, a aparut un al doilea factor, cel calitativ. Agricultorii au observat ca, de pe aceeasi suprafata de teren, pot fi obtinute recolte mai mici sau mai mari, in functie de tehnologia utilizata. Asa s-a trecut de la sapa la plug si de la plug la tractoare.

Factorul calitativ nu tine doar de mecanizare, de interventia masinilor, ci si de calitatea semintelor folosite, de caracteristicile pamantului dintr-o anumita regiune sau de factorii de clima precum temperatura, precipitatiile, viteza vantului si altele.

agricultura in spatii protejate

Pentru a controla acesti factori, agricultura s-a mutat de pe camp in spatii protejate, acolo unde agricultorul poate interveni asupra lor. Daca in aer liber calitatea solului poate fi imbunatatita printr-un aport de ingrasaminte iar lipsa precipitatiilor prin irigatii, in privinta temperaturii si a vantului nu se poate face nimic. Intr-o sera, insa, situatia se schimba. Agricultorul poate controla temperatura aerului, poate proteja plantele cultivate de vanturile puternice si, nu in ultimul rand, poate limita mai usor actiunea unor daunatori: boli, insecte sau buruieni.

In acest stadiu, factorul calitativ a fost rezolvat in buna parte. Agricultorul si-a mutat productia din camp in sera si nu mai depinde de factorii externi. Factorul cantitativ insa a ramas intact, agricultura depinde in continuare de suprafata de teren cultivata, chiar si in sere.

De la agricultura bidimensionala la agricultura tridimensionala

S-a pus deci problema obtinerii unei recolte mai mari, pe acelasi spatiu controlat (sera). Oricat de mult ar fi intervenit imbunatatind tehnologia, agricultorii ajungeau la un punct critic, acela al numarului de plante ce pot fi cultivate pe o suprafata data. O suprafata calculata in arie, adica lungime ori latime.

Solutia vine din geometrie. Daca in loc sa calculam productia la hectar (o arie), o calculam la metru cub (un volum), ea va creste raportata la o noua dimensiune: inaltimea. Asadar, in cadrul unei sere, in loc sa avem o singura suprafata plana, solul, putem crea mai multe, cel mai simplu prin metoda cresterii plantelor in vase dispuse pe rafturi supraetajate.

Metoda se aplica, insa, doar in cazul anumitor specii de plante, care nu au dimensiuni foarte mari si nu necesita un volum mare de sol in care se dezvolta radacinile. Cel mai simplu exemplu este cel al serelor de plante ornamentale, care vand produsul final, adica planta inradacinata, direct in ghiveci.

Fata de metoda clasica, cea a cultivarii direct in solul terenului, ea presupune o munca in plus cu transplantarea fiecarei plantute in parte, o munca ce evident nu poate fi preluata de o masina. Intervine, iata, din nou, factorul calitativ, in vreme ce am renuntat la mecanizare.

Citeste tot materialul pe bioproduct.ro

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Targul International AGRARIA 2014 – tehnologii agricole moderne si animale de rasa
  La editia din acest an vor fi prezenti peste 200 de expozanti din 8 tari, care vor...
Tehnologii agricole: Potasiul este un element indispensabil in cultura porumbului
Fara aplicarea de ingrasaminte cu potasiu, balanta acestui element este intotdeauna negativa...
Tehnologii agricole - pomicultura: Tehnologia cultivarii marului, de la fertilizarea in livada pana la recoltare. Sisteme antigrindina pentru livezi, in premiera.
Fertilizarea livezilor de măr se face pe toată suprafaţa, în funcţie de producţia de fructe....
Tehnologii agricole: arbusti fructiferi - Cultivarea murului
Daca in 1979 erau cateva plantatii in tara noastra, iar din acelea o parte experimentale, in prezent...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton