Autor: AgroRomania.ro
Publicat in: Stiri

Dupa 20 de ani de cautari post- tranzitie s-a concluzionat: Romania este o tara preponderent agricola si acesta nu e un handicap al economiei romanesti, asa cum se credea in primii ani de dupa 1989!
Ajungand in punctul acesta, lucrurile au devenit aparent mai simple. Avem un mediu rural imens, acum trebuie doar sa il facem rentabil, sa aducem plus valoare si sa producem la adevarata noastra capacitate. Avem fonduri europene, strategii guvernamentale si fermieri motivati. Ar trebui sa incepem sa cantarim greu la nivel european, nu-i asa?
Ajungand in punctul acesta, lucrurile au devenit aparent mai simple. Avem un mediu rural imens, acum trebuie doar sa il facem rentabil, sa aducem plus valoare si sa producem la adevarata noastra capacitate. Avem fonduri europene, strategii guvernamentale si fermieri motivati. Ar trebui sa incepem sa cantarim greu la nivel european, nu-i asa?
In punctul acesta apar provocarile.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cum facem sa transformam fermierii motivati in oameni de afaceri capabili sa faca profit? Cum facem sa transformam potentialul agricol in cifre atractive si in bunastare?
Asociatia Mici Producatori si-a pus aceleasi intrebari inainte de a demara un proiect asociativ pe termen lung menit sa sprijine fermierii, artizanii si mestesugarii sa gandeasca antreprenorial si sa se promoveze la nivel national si international.
Cu siguranta, in ce priveste productia propriu zisa, in Romania sunt nenumarati specialisti care pot sa dea sfaturi pertinente producatorilor.
Totusi, daca gandim antreprenorial, productia este doar o parte din „afacere”. La ea se adauga, la nivel micro, multe alte elemente care o transforma in (agri)business: crearea si pastrarea unui standard de calitate pe termen lung; prezentarea si promovarea produselor intr-un mod atractiv; procesul de vanzare - care include obtinerea &pastrarea credibilitatii in fata clientilor (care pot fi consumatori individuali sau HORECA si marii retaileri).
Mai este, de asemenea, o mare provocare, mai ales pentru micii producatori: asocierea. Si nu vorbim aici de asocierea conjuncturala, necesara obtinerii unui punctaj suplimentar atunci cand se aplica pentru fonduri europene. Ci de o asociere la nivel strategic, o decizie de afaceri, menita sa le dea producatorilor sansa de a-si uni fortele ca sa vanda mai bine, mai mult si sa obtina profituri mai mari. Iar pentru o astfel de asociere este nevoie nu doar de un cadru legislativ si de politici coerente din partea guvernului, ci si de o schimbare a mentalitatii la nivelul producatorilor.
Asa cum am invatat in ultimii 25 de ani, dupa trecerea de la o economie centralizata la una de tip capitalist, schimbarea mentalitatii este una dintre cele mai dificile provocari. Pentru ca este nevoie de programe educationale concrete, bine gandite si, totodata, de receptivitate din partea producatorilor.
Prin urmare, asocierea la nivelul producatorilor trebuie sa fie secondata de o parteneriere la nivelul celor care isi propun sa sprijine producatorii cu programe educationale, cu consultanta si cu pregatire profesionala: institutii de stat, institutii private, centre de cercetare, specialisti in domenii precum fondurile europene, marketing, etc.
Asociatia Mici Producatori vine in intampinarea producatorilor nu doar cu multa deschidere, ci si cu oameni pregatititi, pasionati si convinsi ca schimbarea incepe cu fiecare dintre noi.
Impreuna, putem produce inclusiv schimbari la nivel macro, astfel incat politicile publice sa fie coerente cu nevoile concrete. Din punctul nostru de vedere, e nevoie de mai mult decat fonduri europene. Asteptam de la Uniunea Europeana si factorii de decizie din Romania: strategie, claritate, transparenta, corectitudine, receptivitate la problemele fermierilor, etc. Asteptam, totodata, de la producatori, deschiderea de a trece la un nou nivel: cel al gandirii antreprenoriale.
Karina Mereuta - Presedinte Asociatia Mici Producatori
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News