Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deficitul balantei comerciale cu produse alimentare, in scadere pe fondul cresterii exporturilor

deficitul-balantei-comerciale-cu-produse-alimentare-in-scadere-pe-fondul-cresterii-exporturilor

Analiza se refera la primele cinci luni ale anului in curs, si arata o reducere cu aproximativ 19 la suta a acestui deficit.


Conform unor date statistice facute publice de MADR, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare s-a redus cu aproape 19 procente in primele cinci luni ale anului 2015, fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, pana la 148,1 milioane de euro, pe fondul cresterii exporturilor cu peste 16%.
 
Potrivit datelor MADR, exporturile Romaniei de produse agroalimentare au inregistrat in primele cinci luni ale acestui an un plus de 16 procente, fata de aceeasi perioada din 2014, pana la un nivel de 2,05 miliarde de euro, in timp ce importurile au depasit cu 12,8% valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut, totalizand 2,198 miliarde de euro.
 
In aceste conditii, deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare a fost de 148,1 milioane de euro, in scadere cu 34,4 milioane euro (-18,8%) fata de nivelul inregistrat in perioada similara din anul 2014, cand soldul negativ s-a ridicat la valoarea de 182,5 milioane de euro.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Raportat la perioada similara din anul anterior, cresterea exporturilor s-a bazat in special pe trei produse, la care livrarile externe s-au majorat substantial, respectiv la porumb (+174,2 milioane euro/ total 484,3 milioane euro), tigarete, (+103,5 milioane euro/total 343,2 milioane euro) si orz (+40,4 milioane euro/total 44,5 milioane de euro). Venituri mai mari au fost obtinute din exporturile de seminte de rapita, boabe de soia, carne de ovine sau caprine, carne de pasare, ciocolata si branzeturi.
 
In schimb, la unele grupe de produse, exporturile au marcat scaderi semnificative, respectiv la semintele de floarea-soarelui (mai putin cu 43,4 milioane de euro), grau (minus 32,5 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (minus 15,3 milioane de euro) si zahar (minus 13,9 milioane de euro).
 
Pe de alta parte, importurile au crescut tot la porumb (+87,6 milioane de euro), tutun brut (+20,6 milioane de euro), banane (+18,4 milioane de euro), cafea (+15,6 milioane de euro), seminte de floarea-soarelui (+9,6 milioane de euro), produse de brutarie-patiserie (+9,3 milioane de euro), ciocolata (+9 milioane de euro), grau (+8,1 milioane de euro), dar si la mere, pere si gutui proaspete (+7,4 milioane euro). Totodata, au fost consemnate scaderi ale importurilor la animale vii din specia porcine (minus 5,6 milioane euro), carne de pasare (minus 4,4 milioane de euro), carne de porc (minus 3,9 milioane euro), lapte si smantana (minus 3,3 milioane euro) si branzeturi (minus 1,1 milioane de euro).
 
Uniunea Europeana continua sa fie principalul partener in comertul exterior cu produse agroalimentare al Romaniei. Astfel, in primele cinci luni din anul 2015, livrarile catre statele membre UE au avut o pondere valorica de 61,8%, iar achizitiile intracomunitare de produse agroalimentare au detinut o pondere de 79,9%.
 
Romania a inregistrat in 2014 cel de-al doilea an cu balanta pozitiva in comertul cu produse agroalimentare, dupa o perioada de peste 20 de ani de deficit in sector.
 
Excedentul inregistrat in comertul cu produse agroalimentare a fost de 514,3 milioane de euro, in crestere cu aproape cu 60% fata de soldul pozitiv de 324,9 milioane de euro obtinut la finele lui 2013.
 
Anul trecut, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 5,409 miliarde de euro, cu 311,5 milioane de euro mai mult fata de anul precedent (+6,1%), in timp ce importurile, in suma de 4,895 miliarde euro, au crescut in ritm mai lent, depasind cu 2,6% valoarea din anul 2013.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton