Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Defrisarile haotice si modul impropriu de practicare a agriculturii ameninta terenurile din judetul Vaslui

Peste 50.000 de hectare de teren de pe tot cuprinsul judetului au pornit-o la vale. Alunecarile de teren au ajuns in numai cativa ani la ordinul zecilor de mii de hectare, o cauza a acestora fiind defrisarile haotice si modul impropriu de practicare a agriculturii, mai precis araturile "din deal in vale".
Autoritatile de mediu arunca pisica in curtea celor de la Administratia Nationala de Îmbunatatiri Funciare(ANIF) Vaslui spunand ca "au fost anuntati in repetate randuri asupra situatiei dramatice". În replica, conducerea ANIF declara ca nici daca ar veni carute de bani "la Vaslui nu se va putea repara in scurt timp ce s-a stricat in atatia ani".

Mai mult de 50.000 de hectare de teren rasfirate pe intreg judetul au pornit la vale, iar autoritatile nu mai pot face nimic sa le opreasca. În numai cativa ani alunecarile de teren au crescut dramatic ajungand de la 7.922 de hectare in 2003, la peste 40.000 de hectare in 2007, iar situatia pe anul 2008 se anunta si mai grava. La sfarsitul saptamanii viitoare specialistii Agentiei de Protectia Mediului (APM) Vaslui vor face publice datele privind starea mediului pe judetul Vaslui. Eroziunea solului si alunecarile de terenuri sunt pricipalii factori care duc la degradarea terenurilor in judet. Desi statistica realizata de APM Vaslui in colaborare cu Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vaslui nu este inca finalizata, din datele preliminare, peste 60.000 de hectare sunt afectate de eroziunea de suprafata a solului iar peste 50.000 de hectare au cazut prada alunecarilor de terenuri. „Noi am facut statistici detaliate inca din 2001, dar se pare ca nu ne-a luat nimeni in seama. În repetate randuri am ridicat problema in Colegiile Prefecturale. Am informat de fiecare data ANIF despre situatie. Noi am tras semnalul de alarma, ramanand ca autoritatile sa ia masuri“, a declarat Corneliu Raclea, directorul APM Vaslui. Din statisticile pe anii precedenti, suprafata terenurilor arabile a scazut constant sub influenta mai multor factori: acidifierea, eroziunea de suprafata, saraturarea si alunecarile de teren. Eroziunea marilor suprafete de teren s-a datorat atat tratamentului cu pesticide si fertilizanti chimici, dar si a lucrarilor agricole necorespunzatoare. În privinta alunecarilor de teren, zonele critice din judet sunt cele din apropierea cursurilor de apa, din bazinele hidrografice ale raurilor Tutova, Barlad, Vasluiet, Crasna, Buda, Elan, Horincea, Idrici si Rahova adica, in zonele in care ANIF-ul are competente.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h



Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016