Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depozitarea, problema agriculturii


În vara anului trecut Guvernul a aprobat programul "Primul siloz", destinat agricultorilor, după modelul "Prima casă". Ca să nu fie nevoiţi să-şi vândă cerealele imediat după recoltare, la preţuri foarte mici, agricultorii îşi pot depozita producţia în silozuri autorizate de stat şi primesc în schimb certificate de depozit, cu care pot obţine de la bănci împrumuturi garantate de stat.
În acest an, dată fiind situaţia la nivel mondial în ceea ce priveşte preţul grâului care a crescut foarte mult în ultima perioadă, se pare că acest program nu mai este atractiv pentru români, conform declaraţiilor ministrului Agriculturii.
Mihail Dumitru a declarat că preţul ridicat al grâului din acest an a transformat "Primul siloz" într-un program neatractiv, întrucât producătorii nu mai doresc să depoziteze cerealele, ci să le vândă la o valoare foarte mare.

Fiind întrebat la finalul şedinţei Guvernului dacă programul "Primul siloz" mai funcţionează în acest an, ministrul Agriculturii a răspuns afirmativ. "Programul este în derulare, se desfăşoară, dar în anii în care preţul la produsele agricole este foarte ridicat nu este un program atractiv", a precizat Dumitru, citat de Mediafax.

Potrivit ministrului, obiectivul acestui program este preluarea presiunii pe cererea din piaţă în anii cu producţie cerealieră importantă. "Anul acesta, în mod excepţional şi conjunctural preţul grâului a crescut foarte mult, practic a crescut cel mai mult din ultimii doi ani, s-a dublat în câteva săptămâni, astfel încât nu mai este atractiv să aşezi grâul într-un depozit pentru că-l poţi vinde la o valoare foarte bună", a mai spus ministrul Agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Frumosu: "Primul siloz'' trebuie văzut ca o măsură pe termen lung

Deşi pare a nu-i mai interesa pe români, potrivit ministrului Agriculturii, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA) a atras atenţia asupra faptului că "Primul siloz'' este obligatoriu în România indiferent de preţul grâului. "Primul siloz este obligatoriu indiferent care ar fi preţul grâului pentru că firmele din România, pe de o parte nu pot să cumpere suficient grâu cât să le ajungă de la o campanie la alta, pentru că dacă ar avea bani ar face-o, iar pe de altă parte, absenţa unor astfel de spaţii de depozitare sau preţul mare al chiriilor, conduc la creşterea preţului. În aceste condiţii, este absolut necesar să existe astfel de spaţii de depozitare'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu.

Mai mult decât atât, acesta a sublinat faptul că avem mari probleme în ceea ce priveşte spaţiile de depozitare a produselor din agricultură. "Problema depozitării este una mare în România. Ştim cu toţii care este situaţia sectorului de fructe şi legume, de exemplu. Trebuie să existe astfel de spaţii, pentru că în acest fel putem mări perioada în care să avem acces la produse româneşti şi să reducem în acest fel timpul de import'', a explicat Frumosu.

Pe de altă parte, preşedintele FNSIA a menţionat că programul "Primul siloz'' este foarte important pentru agricultură, ca de altfel orice proiect care vine în sprijinul agricultorilor.

Frumosu ne-a mai spus că "deşi în acest moment există o criză a cerealelor la nivel mondial, iar producătorii sunt tentaţi să vândă acum grâul dat fiind preţul ridicat, acest lucru nu înseamnă că România nu are nevoie de "Primul siloz". Potrivit acestuia, "Primul siloz" trebuie văzut ca o măsură pe termen lung, iar existenţa acestuia nu trebuie nicidecum influenţată de preţul grâului dintr-un an.

Citeste mai mult in Curierul National
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016