Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depozitele de legume, între fermieri şi autorităţi

Capacităţile de colectare a legumelor şi fructelor, care vor fi construite în diverse zone ale ţării, vor fi gestionate de administraţiile locale în parteneriat cu agricultorii, potrivit Ministerului Agriculturii. Grupurile de producători spun că aceste depozite vor funcţiona doar dacă autorităţile nu se implică în gestionare lor, ci doar le închiriază.

Statul va construi anul viitor, într-o primă fază, 26 de depozite de legume şi fructe, a anunţat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. Astfel vor fi eliminaţi intermediarii, iar produsele fermierilor vor ajunge direct pe rafturile hipermarketurilor. Banii necesari pentru construirea acestor depozite vor veni parţial de la stat şi din fonduri europene. În ceea ce priveşte administrarea acestora, Tabără spune că ele vor fi gestionate de fermieri împreună cu autorităţile locale.

De cealaltă parte, agricultorii susţin că depozitele ar trebui doar construite de autorităţi, nu şi administrate. „Fermierii trebuie să-şi gestioneze singuri marfa, eventual Primăria sau Consiliul Local doar să închirieze spaţiul", consideră Ioan Moţ, administratorul Paradisul Legumelor Curtici şi Macea, o organizaţie care numără 40 de producători de legume şi fructe din zona Aradului şi care şi-a construit singură un depozit de produse. Potrivit legii, agricultorii trebuie să obţină venituri de 10.000 de euro în primul an de funcţionare.

Hotărârea de Guvern care reglementează Legea asocierii prevede ca grupurile de producători să beneficieze, pe o perioadă de maximum cinci ani, de sprijin financiar de 10% din valoarea producţiei comercializate şi ajutor financiar acordat direct, care să acopere 75% din valoarea investiţiilor eligibile. De exemplu, ei trebuie să folosească banii pentru investiţii în depozite de păstrare a produselor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Moţ spune că pentru a putea acoperi investiţia în hala de depozitare de circa 1.000 de metri pătraţi, grupul a luat un credit de la bancă în valoare de 100.000 de euro. „Trebuie să avem şi anumite facilităţi. Nu este normal ca aproape jumătate din preţul unui kilogram de roşii să fie acoperit doar de taxe", adaugă el.


Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton